Trecerile de pietoni din Iași sunt mai mult parcări pentru mașini decât zone destinate oamenilor să traverseze strada. Zilnic, polițiștii locali primesc zeci de sesizări privind parcările neregulamentare
Ieri, 6 iunie 2025, polițiștii locali din Iași au avut mai multe intervenții privind mașinile parcate neregulamentar. Multe dintre ele erau lăsate chiar pe trecerile de pietoni și blocau circulația oamenilor. În ciuda amenzilor și avertismentelor aplicate, șoferii nu se învață minte și continuă să încalce legea.
Trecerile de pietoni din Iași s-au transformat în parcări
Polițiștii locali au intervenit ieri pe străzile Plăieșilor, Ciurchi, Han Tătar, Gheorghe Lascăr sau pe bulevardul Chimiei. Majoritatea intervențiilor sunt în urma apelurilor făcute de cetățeni. Șoferii care se aleg cu mașina ridicată și cu amendă trebuie să plătească peste 1.000 de lei pentru faptul că au încălcat legea. În urmă cu câteva zile, un tânăr din Iași a parcat bolidul său pe două locuri pentru persoane cu dizabilități.
„De multe ori, intervenim la sesizările făcute, dar dacă aș vrea să ridic neapărat, să ridic mașini parcate pe trecerile de pietoni, știu locurile unde, la orice oră, se întâmplă aceste lucruri. Chiar dacă am intervenit de zeci de ori, am dat amenzi, am ridicat vehicule, a doua zi, trecerile sunt din nou blocate. După cum se observă și în poze, efectiv, oamenii nu aveau pe unde să treacă ca să traverseze strada. Mulți nici nu lasă un număr de telefon să luăm legătura cu ei. După, trebuie să meargă să își recupereze mașinile, dar trebuie să achite taxa de ridicare și depozitarea, plus că se mai aleg și cu amendă. Unii înțeleg, alții mai fac scandal, dar până la urmă asta este legea și trebuie să o aplicăm”, a transmis Marius Gheorghieș, polițist local din Iași.
Soluția sunt popicele
În unele zone din oraș au fost montate popice la intersecții pentru a împiedica șoferii să parcheze neregulamentar. Zilele trecute, acest lucru s-a întâmplat și pe bulevardul Dimitrie Cantemir. Zona era împânzită de vehicule lângă trecerile de pietoni, ceea ce reducea considerabil vizibilitatea. Recent, un tânăr de 25 de ani din Iași a pus stăpânire pe o parcare din centrul orașului și cerea taxe de la șoferi. Desigur că lipsa locurilor de parcare este o problemă uriașă în municipiul Iași, iar autoritățile ar trebui să ia măsuri în acest sens.
„Noi încercăm să descurajăm astfel de comportamente. În unele cazuri, nu putem să îi iertăm pe șoferi sau să îi înțelegem. Soluția este să fie montate popice, precum s-a făcut în cartierul Cantemir. Din păcate, acolo era groaznic, nu exista vizibilitate, iar pietonii erau puși în pericol la orice oră. Astfel, oamenii tot au făcut reclamații. Astfel, putem să ne așteptăm ca în mai multe intersecții din oraș să se ia măsuri similare. Oricum, noi facem față cu greu la situația din oraș, este un fenomen care a scăpat de sub control. Trebuie să se schimbe ceva în atitudinea șoferilor”, a mai precizat polițistul local Marius Gheorghieș.
Șoferii din Iași au făcut parcări din trecerile de pietoni, iar oamenii trebuie să meargă pe mijlocul străzii.
Pont pentru ieseni: Politia Locala nu intervine niciodata daca masinile blocheaza trecerea pietonilor pe Blv. Carol, in dreptul Noir Coffee. Treaba cu duba vine din familie. Doar ca aia nu are girofar.
Pont pentru pietonii cu simț civic !, cu o căramidă în parbriz la fiecare abatere de genul ăsta de prin oraș rezolvați definitiv problema la nivel municipal în doar 2, 3 zile !, altfel nu
Poliția locală și rutiera nu mai patrulează pe străzi pentru a sancționa?
Băi înapoiaților ,Primăria Iași trebuie să aibe o echipă specială pe fiecare zonă/cartier și care să se ocupe de mașinile parcate ILEGAL și care pun viața în pericol mai ales pietonilor .Indicatoare de avertizare Parcare Inerzisa și gata .In maxim 2-3 luni se lecuiesc .Intoata Europa de Vest nu ai sa vezi poliție care sa se ocupe de mașinile parcate neregulamentar ,desigur ca pot da amenzi dar au lucruri mai importante de făcut .
Amenda pe Parbriz iar acolo unde se cere ridicată mașina …unu’ nu mai parchează
Banii încasați pot fi folosiți pentru întreținerea spațiilor verzi și crearea de locuri de joacă pentru cei mici ,locuri de joacă frumoase și sigure (ce avem acum sunt urate și nesigure)
Parchează tu mașina pe trecere de pietoni în Germania sau UK ,ai șanse mari să ajungi și în Curte .Iar dacă mai are loc și un incident și se constată ca mașina parcată ilegal se face complice la accident Curte 100%
La noi “va rugam sa nu parcați pe zebră “ pe bune?!
România nu are lege și ordine. Fiecare e liber să facă absolut ce vrea. Asta e țara tuturor posibilităților.
Daca se amendeaza tot ce e parcat ilegal se castiga la buget zeci de milioane €.
Săracii cu bienve n-au 5 lei de o parcare. Umblă cu motorina de 50 lei in rezervor. Căcații naibii