Tudor și Gabriela Nițuleac sunt doi medici veterinari care au deschis în anul 2021 o frizerie pentru animale de companie pe strada Canta nr. 26. Pe lângă serviciile de toaletaj, aceștia au și câteva vitrine cu diverse produse pentru căței și pisici, printre care accesorii, haine, mâncare și produse de îngrijire.
Tudor și Gabriela sunt doi medici veterinari din Republica Moldova care și-au deschis o afacere în Iași
Doi medici veterinari din Republica Moldova, în vârstă de 31, respectiv 30 de ani, au decis, în anul 2021, să deschidă un salon pentru animale de companie. Cei doi au luat această decizie pentru că au văzut că există o varietate de cabinete veterinare, dar astfel de servicii sunt mai rar întâlnite. Ambii au terminat Facultatea de Medicină Veterinară din Chișinău, acolo unde s-au și cunoscut.
„Am deschis în noiembrie 2021. Noi suntem de profesie medici veterinari și ne-am gândit, decât să deschidem un cabinet veterinar de care sunt deja mai multe, mai bine să deschidem un salon de toaletaj, pentru că sunt mai puține și este cerere. Am fost împreună la facultate și acolo ne-am cunoscut, am terminat în anul 2019. Am lucrat într-o companie de producere a medicamentelor pentru animale în Republica Moldova și, apoi, am venit la Iași. Eu am trăit în Cluj vreo 4 ani, și chiar dacă m-am întors în Republică, apoi știam oricum că vrem să ne stabilim în România, și am căzut de acord să ne mutăm”, a spus Tudor Nițuleac.
Laura Toma este o ieșeancă care are grijă de animale de companie din toată lumea, reușind să călătorească aproape pe gratis.
Salonul este denumit Peebo Pet Grooming și oferă servicii de toaletaj atât pisicilor, cât și cățeilor. Prețurile pornesc de la 140 de lei și pot ajunge până la 250 de lei. Dacă un animal este agitat, cei doi găsesc o variantă ca să îl calmeze și să ducă la bun sfârșit tunsoarea. În cazuri mai extreme, se folosește și botnița.
„De obicei, nu refuzăm cățeii dacă sunt agitați, toți merită toaletați. Încercăm să îi luăm cu răbdare, să îi lăsăm să se calmeze, le mai dăm și câte o recompensă ca să ne împrietenim. Dacă este un caz mai special, îi punem botniță până la urmă și încercăm să îi tundem. Facem toaletaj câinilor și pisicilor. Tundem cățeii conform raselor. Particularități mai mari sunt la rase precum West Terrier, Yorkshire Terrier. Bichonii au, în general, o tunsoare standard, nu este ceva particular. La Yorkshire Terrier se lasă, din tuns, fustiță, pantaloni; sunt anumite puncte pe corp unde încep pantalonii”, a adăugat Tudor Nițuleac.
Din dragostea pentru motanul lor, doi ieșeni și-au deschis o afacere dedicată pisicilor, cu ansambluri de joacă realizate manual.
Numele salonului este inspirat din Grecia Antică
Tudor și Gabriela și-au dorit să găsească un nume mai interesant pentru afacerea lor. După multe căutări, aceștia au descoperit că, în Grecia Antică, „Peebo” era un nume de câine.
„Am avut un cățel în Republica Moldova; este lăsat la părinți. Trebuie să facem puțină renovare aici, pentru că în ochii noștri arată învechit. Am vrut să alegem un nume special și am găsit că, în antichitate, în Roma Antică, «Peebo» era un nume de cățel. Căutam un nume mai deosebit și mai memorabil”, a povestit Tudor Nițuleac.
Într-o zi, cei doi tund aproximativ 10-11 căței. Zilele mai aglomerate sunt în sezonul cald și înaintea sărbătorilor, pentru că unii stăpâni își pregătesc animalele de companie pentru diverse zile festive. În medie, un câine ar trebui să fie tuns la aproximativ două luni.
„Dacă un cățel este îngrijit acasă, ar trebui tuns cam la două luni. Dacă stăpânul nu îl periază zilnic, atunci ar trebui cam la o lună să fie adus. În general, cățeii vin îngrijiți; mai sunt care vin și de la țară, și sunt mai murdari. Iarna, tundem mai puțini, vara, mai mulți; înainte de sărbători, la fel, mai mulți, pentru că stăpânii vor și ei să îi pregătească de sărbătoare. Pe zi, cam 10-11 căței tundem. Iarna este recomandat să fie îngrijiți și periați, iar dacă sunt tunși, să fie mai puțin, ca să nu le fie frig, iar în alte cazuri sunt și haine pentru căței”, a mai povestit Tudor.
Cei doi medici veterinari spun că aceasta este perioada în care animalele năpârlesc. Sunt anumiți căței care vin doar pentru serviciul de spălat și îndepărtat al blănii în exces.
„Când vine cățelul la toaletaj, stăpânii mai obișnuiesc să le cumpere câte o jucărie sau o recompensă, pentru că au stat la tuns. Un animal îngrijit mai rar ajunge la medicul veterinar. Sunt căței care vin doar la spălat și îndepărtat părul; acum este perioada când năpârlesc. Dacă este un cățel foarte neîngrijit și încâlcit, mai dăm sfaturi stăpânilor, pentru că sunt care nu știu foarte multe. Dacă un cățel este încâlcit și stăpânul vrea să îl tundă mai lung, nu se poate și le explicăm”, a spus Tudor Nițuleac.
În anul 2021, Tudor și Gabriela au deschis un salon de toaletaj pentru animalele de companie. După fiecare programare pe care o duc la bun sfârșit, cei doi le pun accesorii și îi fotografiază ca pe niște adevărate modele.