Prima pagină » Local » Tunul imobiliar de pe Lascăr Catargi va fi analizat la București! Contestațiile vecinilor din zona cu vile de lux au blocat proiectul – FOTO

Tunul imobiliar de pe Lascăr Catargi va fi analizat la București! Contestațiile vecinilor din zona cu vile de lux au blocat proiectul – FOTO

07 iul. 2023, 02:00, 1 ,
Ciprian BOARU, în Local

Roxana Răgneală și Cătălin Pârău, fiul patronului de la Totalgaz Industrie, au sperat că vor primi avizul pentru un proiect imobiliar de pe strada Lascăr Catargi. Arhitecții de la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice au trimis proiectul la București în baza unui raport emis de Primăria Iași după o sesiune de consultare publică

Proiectul imobiliar al lui Cătălin Pârău, fiul patronului de la compania Transgaz Industrie, nu a primit aviz din partea Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice (CZMI), organizată la nivelul Direcției Județene pentru Cultură (DJC) Iași. Decizia a fost luată recent.

Este vorba despre un proiect ce vizează construirea unei locuințe individuale cu regimul de înălțime S+P+1E+2R, pe strada Lascăr Catargi, nr. 29B, din municipiul Iași, suprafața de teren disponibilă fiind de 353 de metri pătrați. Oficial, Cătălin Pârău nu apare în acte, ci partenera acestuia, Roxana Răgneală, fostă angajată la Totalgaz Industrie. Terenul menționat se află în imediata vecinătate a imobilului Casa „Petre Andrei”, de la nr. 29, aflat pe lista monumentelor istorice. Încă de anul trecut, vecinii din zonă și-au manifestat nemulțumirea în legătură cu Planul Urbanistic Zonal (PUZ) propus, chiar în cadrul unei dezbateri publice organizate la sediul Primăriei Iași.

CZMI a trimis la București proiectul de pe strada Lascăr Catargi

Investitorii aveau nevoie de avizul CZMI ca să ajungă cu proiectul în Consiliul Local, etapă premergătoare celei de autorizare. Însă membrii comisiei au trimis proiectul la Comisia Națională a Monumentelor Istorice, for superior decizional. De cele mai multe ori, proiectele ajunse la București nu primesc rezoluțiile în termen scurt. Conform PUZ, indicatorii urbanistici propuși prevăd un procent de ocupare a terenului de 50 la sută și un coeficient de utilizare a terenului 0.96. Rezultă o suprafață construită desfășurată a clădirii de 338 de metri pătrați.

Roxana Răgneală, în vârstă de 39 de ani, a cumpărat terenul în 2017 de la Anca Kasper, moștenitoarea sociologului Petre Andrei. În edițiile trecute ale BZI a fost prezentat și proiectul familiei Fiterman, din Păcurari, care la presiunea vecinilor a fost retras inițial de pe ordinea de zi a Consiliului Local. Apoi a fost votat în varianta originală.

Contestațiile vecinilor au contat pentru CZMI

Reprezentanții CZMI au trimis proiectul la București cu recomandările cuprinse în raportul de consultare a publicului, emis de Primăria Iași. Cei mai afectați sunt proprietarii din blocul de pe strada Nicolae Gane, în special medicul Rodica Filioreanu Waszkiewicz, dar și medicul Irina Grădinaru, proprietara unei case cu parter, aflată în planul secund al terenului deținut de investitori. Reclamanții susțin în raport că imobilul Roxanei Răgneală va umbri locuințele din planul secund. Ba mai mult, au considerat că investitorul trebuie să realizeze un studiu de trafic. Strada este foarte aglomerată în timpul orelor de vârf.

Mai mult, artera este traversată des de autospecialele de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Se mai adaugă și aglomerația din dreptul Institutului Regional de Oncologie, aflat tot pe strada Lascăr Catargi.

Comentarii
  • Tatiana Nicolau

    Chirica si-a luat caimacul, asa ca nu mai insistati. Unde Chirica si-a luat spaga aferenta, nici Dumnezeu nu mai poate face ceva. Asta cu Bucurestiul este o mare pierdere de vreme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *