Local

Tupeul unei judecătoare din Iași, greu de descris în cuvinte! După ce a fost condamnată că a luat șpagă, vrea să pună mâna pe pensia grasă de magistrat! (Exclusiv)

Publicat: 07 iul. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Tupeul unei judecătoare din Iași greu de descris în cuvinte După ce a fost condamnată că a luat șpagă vrea să pună mâna pe pensia grasă de magistrat Exclusiv
O fostă judecătoare, condamnată în trecut pentru șpagă, a dat în judecată o instituție, sperând că își va recupera pensia de magistrat

Magistrații din cadrul Tribunalului Iași au respins acțiunea formulată de celebra judecătoare Georgeta Buliga. Fosta judecătoare le cerea colegilor să oblige Casa Județeană de Pensii Iași să îi returneze pensia de magistrat. Ex-judecătoarea ieșeană a fost condamnată în trecut pentru luare de mită

O fostă judecătoare din Iași, care a fost condamnată în trecut pentru șpagă, și-a cerut înapoi pensia de magistrat! Georgeta Buliga a dat în judecată Casa Județeană de Pensii (CJP) Iași. Totuși, recent, foștii colegi nu au fost de acord cu ea! Astfel, zilele trecute, magistrații din cadrul Tribunalului Iași au respins acțiunea făcută de fosta lor colegă.
„Instanța admite excepția prescripției dreptului material la acțiune, pentru pretențiile anterioare datei de 13 aprilie 2017, invocată de intimata CJP Iași. Respinge acțiunea formulată de contestatoarea Georgeta Buliga, în contradictoriu cu intimata Casa Județeană de Pensii Iași”, au precizat magistrații ieșeni. De remarcat este faptul că decizia nu e definitivă, aceasta putând fi contestată.

Fosta judecătoare a dat în judecată Casa Județeană de Pensii Iași

Procesul dintre fosta judecătoare Georgeta Buliga și Casa Județeană de Pensii Iași a început pe 13 aprilie 2020. Ex-judecătoarea le-a cerut foștilor colegi de la Tribunalul Iași să oblige CJP să îi înapoieze o sumă de bani, care i-ar fi fost luată în mod nelegal din pensia de magistrat. În cererea adresată instanței, fosta judecătoare a precizat că, pe 18 martie 2020, CJP Iași a emis o decizie prin care i s-a respins cererea de acordare a pensiei de magistrat.

„Cer să dispuneți obligarea CJP Iași la anularea deciziei din 18 martie 2020, prin care mi-a fost refuzată în mod nejustificat și nelegal solicitarea de a mi se acorda pensie de magistrat. Solicit obligarea pârâtei la emiterea unei noi decizii, prin care să se dispună acordarea pensiei de magistrat și, implicit, restituirea sumelor constând în diferența dintre pensia la care am dreptul conform legii și cuantumul primit din mai 2016 până în prezent, precum și restituirea sumelor ce mi-au fost reținute din pensie de la acea dată și până în prezent, întrucât aceste rețineri nu au în prezent niciun fundament legal”, a precizat Georgeta Buliga în acțiune.

Ce a mai spus fostul magistrat ieșean

Fostul magistrat Georgeta Buliga a adăugat că, în urmă cu mai bine de 10 ani, CJP Iași a emis o decizie (modificată prin recalculare în septembrie 2010), prin care i-a fost acordată o pensie de serviciu de magistrat. Până în luna mai 2016, aceasta a beneficiat de acea pensie de serviciu. Atunci, CJP Iași a emis o nouă decizie, prin care i-ar fi fost luată retroactiv pensia de magistrat. Conform judecătoarei, decizia a fost luată ca urmare a interpretării privind legislația referitoare la statutul judecătorilor și procurorilor.

„Începând cu acea dată, mi-a fost reținută lunar o sumă din pensia nou stabilită, pentru recuperarea sumelor obținute «în mod necuvenit» prin pensia de magistrat ce mi-a fost acordată anterior”, a subliniat Georgeta Buliga.

Georgeta Buliga spune că i-au fost reținute nelegal sume din pensie

Georgeta Buliga a mai afirmat că, pe 14 ianuarie 2020, în Monitorul Oficial a fost publicată Decizia din 14 octombrie 2019, referitoare la aplicarea legislației privind statutul magistraților, prin care Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că interpretarea articolului 83, alin. 2 din Legea 303/2004 nu se aplică în cazul condamnărilor pentru infracțiuni săvârșite anterior intrării sale în vigoare.

„La momentul solicitării pensiei de serviciu și acordării acesteia în baza deciziei din martie 2008, eu nu mă aflam în situația eliberării din funcție pentru motive imputabile, ca urmare a condamnării definitive pentru săvârșirea unei infracțiuni, acest lucru petrecându-se în anul 2011, deci ulterior acelei date”, a mai precizat Georgeta Buliga în cererea de chemare în judecată.

Așadar, fosta judecătoare susține că, în momentul în care i-au fost reținute sume de pensie, ea nu era condamnată definitiv și, implicit, nu fusese eliberată din funcție pentru motive imputabile ei. În concluzie, conform acesteia, sumele luate de CJP Iași au fost reținute fără un fundament legal. De remarcat este faptul că, în medie, pensia unui fost magistrat din România depășește suma de 15.000 de lei.

Condamnată definitiv pentru luare de mită

Amintim că, la finele anului 2011, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au respins recursul formulat de Georgeta Buliga în procesul în care a fost acuzată de luare de mită. Fosta judecătoare a rămas cu pedeapsa de 4 ani și 6 luni de închisoare, primită la Curtea de Apel Bacău. Procurorii anticorupție au trimis-o în judecată pe Buliga alături de Liviu Popescu, un ieșean acuzat că i-ar fi dat șpagă într-un buchet de flori. Acesta din urmă și-a recunoscut faptele și a fost condamnat la 1 an și 6 luni de închisoare, cu suspendare.

Oamenii legii au stabilit că, la finele lunii februarie – începutul lunii martie 2010, Buliga ar fi cerut și primit de la Popescu suma de 4.000 de euro, susținând că banii sunt pentru colegele sale de complet, de la Curtea de Apel Iași. Anchetatorii au adăugat că banii au fost ceruți pentru ca Popescu să obțină o soluție favorabilă într-un proces civil referitor la partajarea bunurilor aparținându-i lui și fostei sale soții. Judecătoria și Tribunalul Iași îi dăduseră câștig de cauză fostei soții a lui Popescu, constatând că ea a avut o contribuție de 90 la sută în dobândirea bunurilor comune. La Curtea de Apel, sentința a fost modificată, iar Popescu a avut câștig de cauză, din completul de recurs făcând parte și Buliga.

Adauga un comentariu