Reprezentanții Guvernului se deplasează la Bruxelles pentru discuții cu reprezentanții Comisiei Europene pe tema situației dificile din România. O primă decizie a noului Guvern, care va fi instalat după alegeri, ar putea fi creșterea TVA la 21%, asta deși Comisia Europeană și Banca Mondială solicită o creștere a TVA la 24%, din cauza întârzierii reformelor asumate de țara noastră.
O creștere a TVA la 21%, așa cum propune Guvernul României, nu va fi aplicată imediat, conform principiului predictibilității fiscale, iar după ce va intra în vigoare ar urma să aducă un plus de 6,3 miliarde de lei la bugetul de stat, informează Termene.ro.
România își propune să convingă partenerii europeni că va respecta angajamentele
România își propune să convingă partenerii europeni că va respecta angajamentele privind consolidarea fiscală, în contextul presiunilor pentru stabilizare economică. Conform datelor furnizate de Clever News Center, Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) au anunțat o creștere a veniturilor bugetare cu aproximativ 24 de miliarde de lei în 2025, fără a majora cheltuielile comparativ cu nivelul din 2024. Această majorare va veni dintr-o colectare fiscală mai eficientă și din măsuri de ajustare, inclusiv prin creșteri de taxe.
Însă, realitatea fiscală a țării indică anumite dificultăți. În primul trimestru al anului 2025, deficitul bugetar a depășit deja nivelul aceluiași interval din anul trecut, atingând 44 de miliarde de lei (2,3% din PIB), față de 2,06% în perioada ianuarie-martie 2024. Astfel, ritmul cheltuielilor a fost mai rapid decât cel al veniturilor, ceea ce ridică semne de întrebare privind atingerea țintelor fiscale stabilite.Pentru întregul an 2024, deficitul bugetar a fost de 8,65% din PIB conform metodologiei cash, echivalent cu 152,72 miliarde de lei, și de 9,3% din PIB conform metodologiei europene ESA, reflectând provocările în gestionarea finanțelor publice.
Venituri suplimentare de 6,3 miliarde la bugetul de stat
Dacă noile cote ar deveni: 21%, 11% și 7%, iar încasările se distribuie uniform pe parcursul anului, atunci pentru ultimele șase luni ale anului s-ar aplica noile valori. Estimarea arată că o astfel de măsură ar aduce suplimentar aproximativ 6,3 miliarde de lei la bugetul de stat până la finalul anului 2025.
În prezent, România aplică următoarele cote:
19% – cota standard,
9% – pentru alimente, medicamente, cazare, apă potabilă, restaurante (cu excepții),
5% – pentru cărți, ziare, manuale și anumite tipuri de locuințe.
Se oferă un termen de tranziție
Modificarea cotelor de TVA nu se aplică automat imediat. Potrivit legislației fiscale și deciziilor Curții Constituționale:
Dacă legea o prevede explicit, majorarea poate intra în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial.
În mod obișnuit, se oferă un termen de tranziție de 30, 90 sau 180 de zile pentru ca firmele și instituțiile să se adapteze.
Este obligatoriu să se respecte principiul predictibilității fiscale, iar modificările fără o perioadă rezonabilă de adaptare pot fi considerate neconstituționale.
Cand a venit Putin sa va dea gaz ieftin, bun si pe care sa-l vindeti mai departe, Petrov pe care voi l-ati votat de TREI ORI a spus nu.
Dupa aia Putin s-a dus la bulgari si le-a facut aceiasi oferta. Ei in cele din urma au zis nu.
Bulgaria si Romania au ales „drumul european” si 15 ani mai tarziu, 30% din romani si bulgari traiesc in saracie.
A meritat „drumul european”?
Gaz ieftin!! Hmm! Rușii nu dau numic fara a cere ceva in schimb. Dacă acceptăm , probalim eram la nivelul R. Moldova . Nu , merci!
Desigur, ca a meritat drumul european doar pentru unii si anume: salarii mari si sa nu faci nimic in schimb. Cate 2 joburi la stat si iarasi sa nu faci nimica in schimb. Sau 1 pensie + 1 job tot la stat, tot sa nu faci nimica!!!
Intarzierea reformelor? Simion e de vina. Pensiile speciale nemodificate inca? Simion e de vina. Salarii uriase si sporuri in unitatile de stat pline de neamuri, Simion e de vina. Vedeti pe cine trebuie sa votati, ca sa le fie lor bine?
Simion ce a facut, concret, pentru a schimba ceva in bine?
AUR e in parlament de 5 ani. In astia 5 ani, ce a facut Simion in afara de a se intalni cu Dancu si Ciolacu si de a primi in AUR pe toti traseistii de la PSD?
Spune-mi si mie UN LUCRU BUN pe care Simion l-a facut.
Gaz ieftin!! Hmm! Rușii nu dau numic fara a cere ceva in schimb. Dacă acceptăm , probalim eram la nivelul R. Moldova . Nu , merci!