International

Ucraina a ajuns să supere Polonia, țară care a sprijinit din greu Kievul. Nemulțumire după numirea unui viceministru

Publicat: 22 nov. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ucraina a ajuns să supere Polonia țară care a sprijinit din greu Kievul. Nemulțumire după numirea unui viceministru
Mai mulţi membri ai guvernului polonez şi-au exprimat surprinderea şi nemulţumirea faţă de recenta numire a noului viceministru ucrainean de externe Andrii Melnik

Mai mulţi membri ai guvernului polonez şi-au exprimat surprinderea şi nemulţumirea faţă de recenta numire a noului viceministru ucrainean de externe Andrii Melnik, care a relativizat masacrul pe care naţionaliştii ucraineni l-au comis asupra polonezilor în al Doilea Război Mondial, relatează marţi agenţia EFE, informează Agerpres.

Pe 29 iunie, când încă era ambasador al Ucrainei în Germania, Andrii Melnik i-a acordat un interviu unui ziarist german, care l-a întrebat despre „masacrele asupra polonezilor pe care ucrainenii le-au comis în anii 1943 şi 1944”, cu referire la Organizaţia Naţionaliştilor Ucraineni şi la liderul ideologic al acesteia, Stepan Bandera.

Nemulțumire la Varșovia după numirea unui viceministru

Răspunsul lui Andrii Melnik la această întrebare a fost că „polonezii au comis masacre similare împotriva ucrainenilor, au ucis zeci de mii” şi că „aşa e în război”. Mai mult, Melnik l-a apărat pe Bandera, susţinând că „acesta nu a fost un criminal în masă al evreilor şi polonezilor” şi că nu există dovezi pentru astfel de acuzaţii.

În urma protestelor venite de la Varşovia după aceste afirmaţii, Ministerul de Externe ucrainean a anunţat că se delimitează de ele, prevenind astfel potenţiale tensiuni cu Polonia, ţară care susţine deschis Ucraina în faţa invaziei ruse.

După lansarea acestei invazii, Andrii Melnik s-a remarcat şi prin acuzaţii făcute pe un ton nediplomatic la adresa Germaniei faţă de ezitările acesteia de a trimite arme Ucrainei.

Andrzej Duda: „Probabil ar trebui să i se ceară viceministrului să citească un pic mai mult din istorie”

În cele din urmă, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a retras din postul de ambasador la Berlin, dar săptămâna trecută Melnik a fost numit ministru adjunct de externe.

Ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat marţi că această numire este „o decizie rea” şi s-a declarat „surprins” că s-a întâmplat acest lucru.

„Cred că, pe lângă respectiva persoană, mai este una, locatarul de la Kremlin (preşedintele rus Vladimir Putin n.red), care este fericită de această numire”, a adăugat ministrul polonez.

Anterior, luni, preşedintele polonez Andrzej Duda a declarat la televiziunea de stat poloneză că numirea lui Melnik ca viceministru de externe „este o decizie suverană a Ucrainei”, dar a adăugat că „probabil ar trebui să i se ceară viceministrului să citească un pic mai mult din istorie pentru a avea o viziune obiectivă”, întrucât, „din păcate, circa 100.000 de polonezi au fost asasinaţi de naţionaliştii ucraineni în al Doilea Război Mondial”.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al administraţiei prezidenţiale poloneze a declarat luni că numirea lui Melnik este „o decizie nefericită”.

Adauga un comentariu