Razboi în Ucraina

Ucraina a folosit cu succes rachetele Storm Shadow furnizate de Marea Britanie

Publicat: 18 mai 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ucraina a folosit cu succes rachetele Storm Shadow furnizate de Marea Britanie
Ucraina a folosit cu succes rachetele Storm Shadow furnizate de Marea Britanie

Ucraina a folosit rachetele Storm Shadow furnizate de Regatul Unit împotriva forțelor ruse, a declarat joi un oficial britanic al apărării.

„Tot ce pot confirma este că a fost folosit cu succes, aceasta este informația pe care am primit-o de la ucraineni și sunt încântat că îi ajută să-și apere țara”, a declarat secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, pentru CNN.

Rachetele Storm Shadow, cea mai mare rază de acțiune din arsenalul Ucrainei, au fost date recent Kievului înaintea unei contraofensive anticipate împotriva armatei ruse. Racheta de croazieră cu rază lungă de acțiune are capacități ascunse și o rază de tragere de peste 250 km sau 155 mile.

„Marea Britanie nu va sta în calea acestui lucru”

Întrebat despre o potențială contraofensivă și despre o tentativă ucraineană de a relua Crimeea din Rusia, Wallace a spus că, potrivit dreptului internațional, Ucraina are „tot dreptul să facă asta în conformitate cu autoapărarea”.

„Este pământul lor suveran”, a spus el. „Este un pic ca și cum m-ai întreba dacă SUA au ales să recupereze părți din Texas de la un inamic care l-a invadat. Solul ucrainean, este teritoriul lor suveran, a fost invadat, au pierdut mii de vieți ca urmare a acelei invazii și cred că în cele din urmă va fi decizia Ucrainei”. „Marea Britanie nu va sta în calea acestui lucru”, a adăugat el.

În ultimele zile, Rusia a continuat să lovească Ucraina cu rachete, ucigând un civil și rănind alți doi la Odesa peste noapte. Totuși, Ucraina a susținut că a reușit să doboare multe dintre rachetele Rusiei înainte de impact, în special în capitala Kiev.

Sprijinul comunității internaționale pentru Ucraina este din ce în ce mai puternic

Marți dimineață, Rusia a lansat ceea ce Ucraina a descris drept un atac „excepțional” asupra Kievului, care a fost în mare parte interceptat de apărarea aeriană.

În timp ce bătălia se dezlănțuie, a existat confuzie cu privire la faptul dacă contraofensiva Ucrainei a început încă – deși acesta poate fi ideea. Echipamentele furnizate de SUA și NATO au continuat să se reverse în țară, iar Wallace a declarat joi că sprijinul comunității internaționale pentru Ucraina este din ce în ce mai puternic.

Adauga un comentariu