Actualitate

Ucraina acuză un masiv atac cibernetic. Mai multe site-uri ale Guvernului au picat iar datele personale au fost compromise

Publicat: 14 ian. 2022
Hacker folosește un laptop
Hackerii au atacat mai multe site-uri ale Guvernului din Ucraina

Mai multe site-uri web ale guvernului ucrainean au fost oprite vineri, în ceea ce Ministerul de Externe a declarat că a fost un atac cibernetic. Pe site-urile respective au fost postate mai multe mesaje prin care se arăta că datele personale ale oamenilor au fost compromise și au fost făcute publice.

Atacul vine la doar câteva zile după ce Rusia și cu NATO au avut mai multe întâlniri pentru a discuta situația geopolitică din zonă şi securitatea flancului de est al alianței.

 

Ucraina acuză un masiv atac cibernetic, mai multe site-uri ale Guvernului fiind afectate

Site-urile web ale ministerelor de externe, agriculturii și educației din Ucraina s-au numărat printre cele care au căzut, unele având conținutul înlocuit cu mesaje în rusă, poloneză și ucraineană.

„Ucraineni! Toate datele dumneavoastră cu caracter personal au fost încărcate în rețeaua publică”, se spunea în mesaj.

„Toate datele de pe computerul tău sunt șterse și nu vor fi recuperate. Toate informațiile despre tine au devenit publice, temeți-vă și așteptați-vă la ce este mai rău.”

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe a declarat pe Twitter că site-urile web au fost oprite în urma unui atac masiv și că autoritățile lucrează pentru a restabili serviciile.

Incidentul vine după ce întâlnirile din această săptămână dintre SUA, aliații săi și Rusia nu au reușit să ajungă la o înţelegere cu președintele rus Vladimir Putin în ceea ce privește Ucraina. În timp ce Kremlinul a negat planurile de a invada țara, Putin a adunat trupe la graniță și cere garanții de securitate de la SUA și aliații săi europeni. Aliații s-au străduit să pregătească un pachet de sancțiuni pentru a răspunde unei potențiale invazii sau a unor acte ulterioare de agresiune rusă.

 

NATO s-a întâlnit cu Rusia pentru a discuta securitatea din zona de est a Europei

NATO s-a întâlnit pe 13 ianuarie cu Rusia pentru a discuta mai multe subiecte sensibile. Printre subiecte s-a dezbătut şi despre masarea a zecilor de mii de soldați ruși la granițele Ucrainei. Aceștia au mai discutat şi despre situația din Kazahstan.

Această reuniune are loc după întâlnirea ruso-americană de luni de la Geneva, cea a Consiliului NATO-Rusia de miercuri de la Bruxelles şi a fost concomitentă cu reuniunea OSCE de joi, la Viena, în vederea detensionării crizei ucrainene şi a examinării arhitecturii de securitate în Europa. Potrivit Ministerului Apărării Naţionale (MApN), şefii Apărării din cele 30 de state au abordat subiecte de importanţă strategică pentru Alianţă, cum ar fi implementarea Conceptului fundamental al NATO de ducere a războiului („NATO’s Warfighting Capstone Concept”) şi Conceptului de descurajare şi apărare în zona euro-atlantică (Deterrence and Defence of the Euro-Atlantic Area), evaluarea situaţiei de securitate şi discuţii despre postura aliată curentă de descurajare şi apărare.
Adauga un comentariu