Razboi în Ucraina

Ucraina avertizează că lupta se va transfera treptat pe teritoriul rus. Numărul atacurilor cu drone va crește

Publicat: 01 sept. 2023
_____ Vizualizări 3 Comentarii
Ucraina avertizează că lupta se va transfera treptat pe teritoriul rus. Numărul atacurilor cu drone va crește
Ucraina avertizează că lupta se va transfera treptat pe teritoriul rus. Numărul atacurilor cu drone va crește

Numărul atacurilor cu drone pe teritoriul Rusiei urmează să crească, iar recentele atacuri au arătat că războiul din Ucraina se muta treptat în Rusia, a avertizat consilierul prezidențial Mihailo Podoliak, relatează Reuters.

Consilierul a exclus deocamdată discuțiile de pace, spunând că orice negocieri ar echivala cu o „capitulare” din partea Ucrainei și a democrațiilor care o susțin.

Ucraina și-a intensificat atacurile asupra zonelor ocupate, iar atacurile în interiorul Rusiei vor crește și ele, efectuate de „agenți” sau „partizani”, a spus Podoliak.

„În ceea ce privește Rusia… există un număr tot mai mare de atacuri ale dronelor neidentificate lansate de pe teritoriul Federației Ruse, iar numărul acestor atacuri va crește”, a declarat Podoliak pentru Reuters.

„Pentru că aceasta este etapa războiului… când ostilitățile sunt transferate treptat pe teritoriul Federației Ruse”, a spus el într-un interviu din biroul său din Kiev.

Atacurile cu drone asupra Rusiei au crescut brusc

Atacurile cu drone asupra Rusiei au crescut brusc ca amploare și frecvență în ultimele săptămâni, culminând săptămâna aceasta cu lovituri care au lovit șase regiuni rusești într-o singură noapte și au distrus avioane de transport într-un incendiu la un aerodrom militar.

În general, Ucraina aplaudă astfel de atacuri, în timp ce nu își revendică în mod deschis responsabilitatea directă pentru ele. Aliații săi occidentali îi interzic să folosească armele pe care le donează pentru a lovi Rusia, deși susțin că Kievul are dreptul să efectueze astfel de atacuri asupra țintelor militare cu propriile sale arme.

Pe măsură ce atacurile au crescut în frecvență, Kievul și-a prezentat progresul în dezvoltarea armelor cu rază lungă de acțiune pentru a-i oferi un răspuns la atacurile aeriene ale Rusiei asupra orașelor ucrainene.

Președintele Volodimir Zelenski a lăudat joi ceea ce a spus că este utilizarea de noi arme ucrainene cu o rază de acțiune de 700 km – aproximativ distanța de la granița cu Ucraina până la Pskov, unde o bază aeriană militară rusă a fost cuprinsă de flăcări cu o zi mai devreme.

Budanov recunoaște că Ucraina ataca de pe teritoriul rus

Ucraina a recunoscut vineri, prin persoana şeful serviciului militar de informaţii din Ucraina (GUR), Kirilo Budanov, pentru prima dată că a efectuat un atac cu drone asupra unui aeroport rusesc săptămâna aceasta de pe teritoriul Rusiei, o premieră, în timp Kievul încearcă să mute ostilitățile în Rusia în mijlocul unei contraofensive pentru eliberarea zonelor ocupate.

„Dronele folosite pentru a ataca baza aeriană Kresty din Pskov au fost lansate din interiorul Rusiei”, a asigurat șeful serviciilor de informații militare Kirilo Budanov.

Este pentru prima dată când Kievul a recunoscut că operează pe teritoriul Rusiei, unde au avut loc nu numai lovituri multiple cu drone, ci și presupuse acte de sabotaj, pe lângă incursiunile armate.

„Operăm de pe teritoriul Rusiei”, a subliniat Budanov vorbind într-un interviu pentru site-ul The War Zone.

Valul de atacuri din Rusia și Crimeea

Atacuri cu drone au fost raportate în regiunile ruse Pskov, Briansk, Kaluga, Orlov și Riazan, precum și în Crimeea, au declarat oficialii ruși.

Cel mai semnificativ atac pare să fi fost în Pskov, la aproximativ 660 km nord de frontiera ucraineană, în apropiere de granițele cu Estonia și Letonia, unde oficialii ruși au declarat că patru avioane militare de transport Il-76 au fost avariate.

Imagini publicate de guvernatorul din Pskov pe Telegram au arătat un mare incendiu, fiind auzite sunete de sirene și cel puțin o explozie. Alte relatări pe canalele de Telegram au arătat sisteme antiaeriene în acțiune în jurul orașului, care se află la doar 32 km la est de granița cu Estonia.

Un alt clip apărut online ar arăta un avion Il-76 distrus de flăcări pe aeroportul din Pskov.

Comentarii
Adauga un comentariu