Razboi în Ucraina

Ucraina cere locuitorilor din jurul centralei nucleare de la Zaporojie să evacueze zona

Publicat: 07 sept. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ucraina cere locuitorilor din jurul centralei nucleare de la Zaporojie să evacueze zona
Ucraina cere locuitorilor din jurul centralei nucleare de la Zaporojie să evacueze zona

Ucraina le-a cerut miercuri cetățenilor care locuiesc în teritoriile ocupate de Rusia din jurul centralei nucleare Zaporojie să evacueze imediat zona pentru propria lor siguranță.

Irina Vereșciuk, vicepremierul Ucrainei, a anunțat într-un mesaj pe Telegram ca locuitorii din jurul centralei nucleare Zaporojie să evacueze zona.

„Fac apel la locuitorii districtelor adiacente centralei nucleare Zaporojie….evacuați! Găsiți o cale să ajungă în teritoriul controlat”, este mesajul Irinei Vereșciuk.

Pe de altă parte, primarul exilat din Energodar, oraș ce deservește centrala, a afirmat într-un mesaj pe Telegram că se află sub tirul de foc al forțelor ruse și că orașul nu avea electricitate.

Ucraina se arată nemulţumită de inspecţia AIEA la centrala nucleară Zaporojie

Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a anunţat că statul nu este mulţumit pe deplin de vizită făcută de tehnicienii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Nucleară (AIEA). În acest context, se cere un audit de inginerie nucleară.

„La centrala nucleară Zaporojie, lângă care invadatorii au amplasat sisteme de lansatoare multiple de rachete (MLRS) din care au tras, este necesar un audit de inginerie nucleară, care să depăşească eforturile de menţinere a păcii în acel perimetru, pe care misiunea AIEA intenţionează să le întreprindă”, a spus Mihailo Podoliak.

Vă aducem aminte faptul că la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, ocupată din lună martie a acestui an de trupele ruseşti, a rămas de joi, 1 septembrie 2022, un grup restrâns de experţi AIEA, care au încercat să inspecteze instalaţiile după ce uzină a fost ţinta unor atacuri de care Moscova şi Kievul se acuză reciproc.

La centrală, potrivit consilierului prezidenţial, „ar trebui să existe un anumit număr de oameni care să înţeleagă fizica nucleară şi tehnologiile acestui tip de inginerie”. „Ei pot fi acolo împreună cu personalul nostru”, a spus el. Potrivit lui Podoliak, guvernul ucrainean nu deţine în prezent informaţii clare şi sigure dacă „totul este în ordine la instalaţie în ceea ce priveşte circuitele de siguranţă, răcirea reactorului şi siguranţa personalului”. „Nu am văzut nimic din toate acestea în raportul iniţial” pe care AIEA l-a elaborat după sosirea la centrală, a adăugat el.

Prezenţa permanentă a experţilor AIEA la centrala Zaporojie

În ceea ce priveşte iniţiativa AIEA de a stabili o prezenţă permanentă a experţilor săi la centrală, consilierul prezidenţial a transmis că aceasta ar putea ajuta la protejarea personalului ucrainean din uzină „de invadatorii înarmaţi” ruşi care în prezent o controlează.

Adauga un comentariu