International

UE colaborează cu Azerbaidjan prin care își va dubla importurile de gaze în câțiva ani

Publicat: 18 iul. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
UE colaborează cu Azerbaidjan prin care își va dubla importurile de gaze în câțiva ani
Azerbaidjan exportă gaze în Georgia, Turcia şi Europa, cu precădere în Italia, Grecia şi Bulgaria

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat astăzi, 18 iulie, un acord cu Azerbaidjanul în scopul dublării „în câțiva ani” a importurilor de gaze ale UE din această fostă republică sovietică din Caucazul de Sud, unde efectuează o vizită, relatează AFP, citată de Agerpres.

În urmă cu un an, Azerbaidjan a furizat aproximativ 8 miliarde de metri cubi de gaze naturale în Europa, prin conducte care traversează Georgia şi Turcia. Ministrul azer al energiei, Parviz Şahbazov, declarase luna trecută că livrările de gaze din Azerbaidjan spre Europa vor depăşi 10 miliarde de metri cubi în acest an, potrivit EFE. Importurile de gaze ruseşti s-au ridicat anul trecut la 155 de miliarde de metri cubi, sau aproape 40% din necesarul UE.

În prezent, Azerbaidjan exportă gaze în Georgia, Turcia şi Europa

Bruxellesul caută să diversifice aprovizionarea cu gaze a blocului comunitar pentru a diminua dependenţa UE de gazele ruseşti. Moscova a început deja să reducă livrările către mai multe ţări, iar europenii se tem de o tăiere totală a gazelor ruseşti, ca reacţie la sancţiunile adoptate de către UE împotriva Rusiei ca urmare a invaziei acesteia în Ucraina. În plus, rămâne incertă situaţia legată de Nord Stream, care aprovizionează direct Germania pe sub Marea Baltică – Rusia a oprit gazoductul pentru mentenanţă, dar nu se ştie dacă îl va reporni.

Preşedintele azer Ilham Aliev anunţase săptămâna trecută că un „document important cu privire la securitatea energetică” va fi semnat cu Uniunea Europeană. În prezent, Azerbaidjan exportă gaze în Georgia, Turcia şi Europa, cu precădere în Italia, Grecia şi Bulgaria, potrivit Agerpres.

Capacitatea TAP este în prezent de 10 miliarde de metri cubi de gaze pe an

Coridorul sudic de gaze, alimentat de uriaşul zăcământ Shah Deniz II (din sectorul azer al Mării Caspice), are o lungime de aproximativ 3.500 de kilometri şi a început să funcţioneze la 31 decembrie 2020. Acesta este format din Trans Adriatic Pipeline (TAP), ultima sa secţiune, care leagă Gas Natural Transanatolio Pipeline (TANAP) la graniţa turco-elenă de la Kipoi, traversează Grecia şi Albania şi Marea Adriatică şi se opreşte în sudul Italiei.

Capacitatea TAP este în prezent de 10 miliarde de metri cubi de gaze pe an, dar poate fi mărită la 20 de milioane de metri cubi prin adăugarea a două staţii de compresoare şi modificarea celor existente. Încă în aprilie, preşedintele azer afirmase că Baku îşi poate dubla livrările de gaze către Italia, dar pentru aceasta, a insistat el, este necesară creşterea capacităţii TAP, potrivit EFE.

Adauga un comentariu