Sport

UEFA ia măsuri împotriva rasismului! Mesajul lui Aleksander Ceferin! România, printre țările vizate

Publicat: 18 oct. 2019

Președintele UEFA, Aleksander Ceferin, a emis un comunicat în care își exprimă indignarea pentru scandările rasiste care s-au întâmplat în Europa în ultima vreme. Printre țările vizate se numără și România. Mesajul lui Ceferin a fost unul clar: „UEFA a instituit un protocol, în trei etape, pentru a identifica și a combate comportamentul rasist, în timpul jocurilor”. Echipa națională a fost sancționată recent de forul internațional pentru scandările rasiste de la meciul cu Spania, scor 2-1, pentru iberici. Nu este pentru prima dată când România a avut stadionul suspendat din cauza manifestărilor nesportive ale fanilor.
„Creșterea valului de naționalism, pe întreg continentul, a alimentat un tip de comportament inacceptabil!”
„Era o vreme, nu cu mult timp în urmă, în care familia fotbalului credea că flagelul rasismului este deja istorie. Creșterea valului de naționalism pe întreg continentul a alimentat un tip de comportament inacceptabil, iar unele persoane și-au asumat să considere că în public, pe un stadion de fotbal, este locul potrivit pentru a da glas viziunilor îngrozitoare pe care le au”, a declarat Aleksander Ceferin.

Sancțiunile UEFA sunt printre cele mai dure din sport

Șeful UEFA a mai adăugat că sancțiunile UEFA sunt cele mai dure din sport. „În calitate de instituție care guvernează fotbalul, sunt conștient că nu vom câștiga niciun concurs de popularitate. Dar anumite viziuni exprimate în legătură cu abordarea UEFA privind combaterea rasismului au fost departe de realitate. UEFA, în strânsă colaborare cu rețeaua FARE, a instituit un protocol, în trei etape, pentru a identifica și combate comportamentul rasist, în timpul jocurilor. Sancțiunile UEFA sunt printre cele mai dure din sport, pentru cluburi și asociații ai căror suporteri au un comportament rasist în competițiile noastre. Sancțiunea minimă o reprezintă închiderea parțială a stadionului – fapt care aduce gazdelor pierderi financiare de ordinul sutelor de mii și aduce stigmatizarea propriilor suporteri”, a continuat Ceferin.

Pedepse severe date de UEFA, pentru scandări rasiste

UEFA este singurul for organizator care a suspendat un jucător zece meciuri pentru comportament rasist – cea mai severă pedeapsă din fotbal.
„Pe plan mai larg, familia fotbalului, toți de la partea administrativă până la jucători, antrenori, fani, trebuie să lucreze împreună cu guvernele și organizațiile non-guvernamentale pentru a purta un război cu persoanele rasiste și pentru a marginaliza viziunile lor respingătoare.
Asociațiile de fotbal nu pot rezolva singure această problemă. Și guvernele trebuie să se implice mai mult în această zonă. Doar lucrând împreună în numele decenței și onoarei vom reuși să progresăm”, se arată în comunicatul UEFA.loading...

Adauga un comentariu