Coronavirus

Ugur Șahin, inventatorul vaccinului Pfizer/BioNTech, este optimist: „Coronavirusul va fi sub control în Europa până la sfârșitul verii”

Publicat: 21 mart. 2021
Directorul general al BioNTech, Ugur Sahin
Directorul general al BioNTech, Ugur Sahin

Inventatorul vaccinului Pfizer/BioNTech, Ugur Șahin, este optimist în privința pandemiei de COVID-19.

Fondatorul BioNTech și unul dintre dezvoltatorii vaccinului împotriva Covid-19 produs în colaborare cu Pfizer este de părere că virusul va fi pus sub control în majoritatea țărilor europene până la sfârșitul verii lui 2021.

„În multe ţări europene şi SUA, probabil că nu vom mai avea nevoie de blocaje până la sfârşitul verii. Vor fi focare, dar vor fi doar zgomot de fond. Vor exista mutaţii, dar nu ne vor speria”, a declarat el pentru ziarul Welt am Sonntag.

Ugur Șahin: „Se va constata o reducere a ratei mortalităţii“

Ugur Șahin consideră că de la mijlocul lunii martie se va constata o reducere a ratei mortalităţii la populaţia mai în vârstă, dacă va continua campania de vaccinare.

„Până spre finalul verii vom controla substanţial pandemia, dacă destui oameni vor accepta să fie vaccinaţi. Nu înseamnă că nu vor mai fi înregistrate noi infectări, dar vom putea duce o viaţă normală”, a mențioant Ugur Șahin.

Reacția lui Ugur Șahin vine în contextul în care campania de vaccinare din Uniunea Europeană nu se desfășoară la viteza altor țări precum SUA, Israel sau Regatul Unit. Și Comisia Europeană, dar și guvernele statelor membre au avut parte de critici din acest motiv.

Ugur Șahin este optimist şi a spus că problemele se vor dovedi temporare și că până la sfârșitul lunii septembrie mare parte din populației Germaniei și Marii Britanii vor fi vaccinate.

„Este posibil ca 70% dintre germani să fie vaccinaţi până la sfârşitul lunii septembrie, moment în care virusul va mai pune puţine probleme. Aproape 9% din populaţia germană primise cel puţin prima doză de vaccin până sâmbătă, 20 martie, în timp ce Marea Britanie a trecut de jumătatea drumului, 50% dintre adulţi primind cel puţin o doză“, a adăugat Ugur Șahin.

Intervale de vaccinare şi adaptări după modelul gripei

În plus, fondatorul companiei BioNTech, care a descoperit primul vaccin împotriva SARS-CoV-2, s-a referit şi la necesitatea administrării probabile a unei a treia doze de vaccin. Întrebat de jurnaliştii de la „Der Spiegel” dacă se va impune, cel târziu anul viitor, administrarea unei a treia doze de ser, Sahin a răspuns: „Cred că da. Fie şi numai pentru a menţine imunitatea colectivă”. Ar putea exista şi un vaccin care să fie adminstrat din doi în doi ani şi care să fie adaptat la tulpinile dominante ale virusului. „Asemănător cu gripa. Aceasta ar putea să devină noua normalitate pentru noi”.

Altfel, reprezentanții BioNTech şi partenerii americani de la Pfizer au anunţat un nou studiu referitor la necesitatea unui posibil al doilea rapel (deci a vaccinării de trei ori) cu serul produs pe bază de ARN mesager. În acest scop, în SUA vor fi vaccinate 144 de persoane cu o a treia doză, după 6 până la 12 luni de la cel de-al doilea vaccin. Studiul urmează să analizeze şi eficacitatea asupra noii mutaţii a virusului precum şi a celor care ar urma.

Soţii Ozlem Tureci şi Ugur Sahin, cofondatorii companiei BioNTech, au fost decoraţi în urmă cu două zile de preşedintele Germaniei cu una dintre cele mai înalte distincţii ale statului german, pentru dezvoltarea primului ser anti-COVID din lume.

Adauga un comentariu