WoW!

Ulei de cocos. Cele mai dese utilizări

Publicat: 27 apr. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ulei de cocos. Cele mai dese utilizări

Uleiul de nucă de cocos are multe întrebuinţări, dar suntem siguri că pe unele dintre acestea nu le ştiai. Descoperă 54 de beneficii şi utilizări ale uleiului de cocos, dovedite ştiinţific. Iată mai jos peste 54 de utilizări ale uleiului de cocos – unele ar putea chiar să te surprindă:

Uleiul de cocos pentru gătit
Uleiul de cocos este foarte bun pentru gătit deoarece compoziţia lui rămâne neschimbată la temperaturi ridicate. Nu produce efectele nocive pe care le produc alte uleiuri de gătit.

Uleiul de cocos ca înlocuitor de unt
Foloseşte ulei de cocos pentru a înlocui untul în reţete, se poate folosi în orice, de la foaie de tarta până la negrese, sosuri sau sosuri cu curry. Aroma nu este predominantă, poţi obţine un uşor gust exotic, dar majoritatea reţetelor care folosesc condimente vor acoperi gustul de ulei de cocos.

Perfect pentru cei ce urmează o dietă vegană şi paleo
Uleiul de cocos este un ingredient principal în majoritatea reţetelor crude şi paleo, pentru că se solidifica la temperatura camerei, păstrează reţetele închegate şi le oferă textura şi gust.

Aport nutritiv
Adaugă ulei de cocoş în smoothie-uri pentru a face nutrienţii din fructe şi legume mai uşor de asimilat şi pentru a echilibra zahărul din sânge. Dacă vrei să consumi legume gătite la aburi, înmoaie-le bine în ulei de cocos şi sare de mare de calitate, pentru că vitaminele solubile în grăsimi se absorb mai repede în felul acesta.

Răsfaţă-te cu ciocolată de casă
Amestecă în părţi egale cu pudră de cacao şi miere pentru un sos de ciocolată natural, sau îl poţi lăsa la frigider în forme pentru gustări de ciocolată de casa sănătoase.

Inhibator de apetit fără stimulanţi
Ia o linguriţă de ulei de cocos înainte de mese pentru a te simţi mai satul. Explicaţia sta în modul în care sunt metabolizate grăsimile în corp. Ştiinţa a arătat că datorită ketonelor (care sunt produse atunci când consumi ulei de cocos) apar efectele de reducere a apetitului.

Ajută la echilibrarea hormonilor
Uleiul de cocos este o grăsime hrănitoare pentru suprarenale şi tiroida îmbogăţind nutritiv nivelul hormonilor.

Da energie şi stimulează metabolismul
MCT (medium chain triglycerides = acizi graşi cu catenă medie) eliberează energie în mod susţinut pe termen lung şi în acelaşi timp stimulează metabolismul şi grăbeşte pierderea grăsimilor (10). Acizii graşi de lanţ mediu nu se depozitează în corp sub formă de grăsime, ei sunt folosiţi imediat de ficat ca sursa de energie.

Echilibrează nivelul de zahăr în sânge
Uleiul de cocos se eliberează pe parcursul a mai multor ore în corp, furnizând o sursă de energie solidă care menţine nivelul zahărului în sânge. Un număr din 2010 al „Revistei Indiene de Farmacologie” a publicat un studiu pe animale care a descoperit că o alimentaţie care include uleiul de cocos duce la un nivel mai bun de toleranţă a glucozei, precum şi la o scădere a nivelului colesterolului. Cercetătorii au spus că acest efect se datorează acidului lauric, un MCT, din uleiul de cocos (12). Scapi de fluctuaţiile de zahăr în sânge odată ce incluzi aceste grăsimi sănătoase în viaţa de zi cu zi.

Stimulează funcţia creierului
Studiile arată ca uleiul de cocos are efecte puternice asupra sănătăţii creierului (13). S-a demonstrat foarte util în tratarea şi prevenirea afecţiunii Alzheimer şi ajuta persoanele obişnuite să se simtă mai alerte şi mai atente.

Vindecă durerile asociate cu răceală
Compuşii antivirali din uleiul de cocos ajuta la vindecarea mai rapidă a răcelilor şi reduce durerile.

Calmează durerile de gatuleiul de nucă de cocos
Topeşte o lingură de ulei de cocoş în apă caldă cu lămâie pentru calmarea gâtului iritat. Efectele pot varia de la persoana la persoană, iar majoritatea dovezilor nu sunt ştiinţifice, ci doar experienţe personale.

Tratează durerile şi infecţiile de urechi
Încălzeşte puţin ulei de cocos cu un căţel de usturoi şi foloseşte acest ulei anti bacterian în ureche.

Trateaza Candida
Candida Albicans este o drojdie şi un parazit care se hrăneşte cu energia din corp. Acidul lauric din uleiul de cocos omoară candidă.

Îmbunătăţeşte imunitatea
Cam jumătate din uleiul de cocos este acid lauric, o substanţă care se transforma în monolaurin, o mono glicerida care poate anihila viruşii înveliţi în lipide, bacteriile gramnegative şi protozoarele. Este un tratament eficient şi pentru dureri precum herpes, giardia lamblia, HIV şi pojar, pentru a menţiona doar câteva.

Uleiul de cocos ajuta la digestie
Uleiul de cocos consumat la o masă ajuta digestia pentru că acţionează ca un lubrifiant pentru tractul digestiv permiţând alimentelor digerate să treacă prin el cu o mai mare uşurinţă.

Combate paraziţii
Acidul lauric din uleiul de cocos combate paraziţii, este antifungic şi antibacterian, crează un mediu neprimitor pentru paraziţii nocivi (18).

Vindecă eficient arsurile
Poţi folosi ulei de cocos pentru tratarea mai rapidă a arsurilor şi pentru calmarea durerilor.

Tratarea ulcerului
Uleiul de cocos reface pereţii intestinali şi are un efect mucilaginos ajutând la o digestie mai bună şi la tranzitul intestinal.

Combate păduchii în combinaţie cu extractul de seminţe de anason
Un studiu a arătat că cele două combinate sunt mai eficiente în tratarea păduchilor decât tratamentul permethrin.

Antiinflamator
Uleiul de cocos s-a dovedit că reduce inflamaţia la animalele testate. Cercetătorii au descoperit ca uleiul de cocos are o activitate analgezică şi reduce umflaturile şi durerile.

Reduce febra
Acelaşi studiu menţionat anterior a mai demonstrat şi eficientă uleiului de cocoş în reducerea febrei. Ayurveda a considerat uleiul de cocos un ulei răcoritor cu mult înainte că medicina modernă să-şi spună cuvântul.

Stimulează testosteronul şi reduce inflamaţiile prostatei, după cum arată studiile făcute pe animale
Unul dintre cele mai bune alimente pentru hormoni sănătoşi, uleiul de cocos nu numai că este util în reglarea tiroidei şi a glandelor suprarenale, dar s-a descoperit şi că reduce incidenta cancerului de prostată.

Soluţie de curăţarea mobilei
Da, poţi folosi ulei de cocos pentru a da strălucire mobilei din lemn, este mai ieftin şi mai puţin toxic decât produsele din comerţ.

Soluţie de curăţat pielea
Da strălucire pantofilor cu o picătură de ulei de cocos pusă pe o cârpă uscată – o soluţie naturală în locul produselor pe bază de petrol.

Aplică pe animalele de casă pentru a alunga purecii
Aşa cum cocoşul combate eficient păduchii la oameni, la fel funcţionează şi la animale pentru a alunga creaturile mici şi enervante.

Fă-ţi propriile şerveţele pentru bebeluşi
Fie că foloseşti jumătate de rola de hârtie, sau un prosop, îl înmoi într-o combinaţie de 1 cana apa caldă, 1 lingura ulei de cocos şi 1 lingura de săpun lichid de casă. Această soluţie este minunată pentru bebeluşi pentru că are atât efect de calmare, cât şi de hidratare.

Tratează în mod natural iritaţia scutecului
Chiar dacă foloseşti şerveţelele făcute acasă, celor mici e posibil să le apară iritaţii de la scutec, iar uleiul de cocos calmează şi tratează eficient disconfortul micuţului tău.

Ulei de masaj
Încălzeşte uleiul de cocos într-o oală prevăzută şi cu spaţiu de topire, împreună cu uleiurile tale esenţiale preferate, pentru o experienţă de masaj ca la spa.

Foloseşte uleiul de cocos împreună cu o rolă pentru masaj facial din jad sau cuarţ roz pentru un masaj eficient şi extrem de plăcut.

Negi
Aplică ulei de cocos pe negi şi acoperă cu o faşă de pansat. Aşa cum s-a menţionat mai sus, uleiul de cocos este un antifungic de excepţie şi în decurs de o lună negii ar trebui să dispară.

Exfoliant pentru corp
Combina în părţi egale zahăr şi ulei de cocos, adauga uleiurile tale esenţiale preferate şi foloseşte amestecul ca un exfoliant de corp când faci duş.

Hidratant
Poţi folosi uleiul de cocos pe întregul corp ca hidratant, este foarte bun pentru hrănirea pielii şi prevenirea acneei. Mulţi folosesc uleiul de cocos pentru prevenirea apariţiei ridurilor, ca hidratant pentru fată.

SPF Uleiul de cocos blochează Razele UV cu până la 30%
Chiar dacă te ungi bine cu ulei de cocos înainte să mergi pe plajă, tot vei putea să absorbi benefica vitamina D, spre deosebire de alte loţiuni de protecţie solară.

Lubrifiant
Uleiul de cocos este o alternativă foarte bună pentru lubrifianţii pe bază de petrol. Deşi trebuie menţionat că dacă foloseşti prezervative din latex, uleiul de cocos poate slăbi latexul, de aceea e mai bine să optezi pentru poliuretan.

Pecingine
Aplică ulei de cocos pe picioare zilnic, după dus, iar pentru un efect suplimentar antifungic adaugă câteva picături de ulei esenţial de arbore de ceai (25).

Balsam tratament pentru păr
Ca tratament pre-samponare, acoperă părul cu ulei de cocoş în noaptea anterioară duşului (acoperiţi părul cu un prosop în timpul nopţii) şi puneţi mai mult ulei la vârfuri pentru un luciu mătăsos.

Balsam de buze
Când ţi se termină strugurelul de buze, încearcă să topeşti 1 1/2 lingura de ulei de cocos cu uleiurile tale esenţiale favorite şi 1 linguriţă de ceară. Umple batonul de strugurel cu uleiul topit şi lasă-l să se răcească înainte de a-l folosi.

Hemoroizi
Aplică uleiul de cocos direct pe hemoroizi pentru a atenua umflarea şi a elimina durerea.

Mătreaţa
Încearcă să foloseşti un tratament pentru pielea capului pe bâz de ulei de cocos şi rozmarin pentru tratarea mătreţii, se masează pielea capului cu amestecul de uleiuri şi se lasă peste noapte. Se spala părul ca de obicei şi se repeta până când problema se dispare.

Aftershave
Este uimitor cum ceva atât de simplu poate fi atât de eficient în calmarea inflamaţiilor asociate cu bărbieritul.

Muşcături de ţânţari
Aplică direct pe muşcăturile de ţânţari pentru a nu se umflă şi a atenua mâncărimea.

Demachiant
Uleiul de cocos este un demachiant foarte eficient, curăţa într-o clipită şi cel mai rezistent rimel, lăsându-ţi pielea hidratată şi curata.

Arsuri solare
Ayurveda, medicina antică indiană, clasifica uleiul de cocos drept ulei răcoritor, pentru că este foarte eficient în calmarea mâncărimilor pielii după arsuri solare. Un alt remediu foarte bun este oţetul din cidru de mere amestecat cu apa, pulverizat pe piele şi lăsat să se usuce. Aplică ulei de cocos după oţet pentru o senzaţie sporită de confort.

Acnee
Atât în uz intern, cât şi extern, uleiul de cocos este excelent pentru tratarea acneei. În uz intern, reface dezechilibrul hormonilor, una dintre cauzele principale ale acneei. În uz extern, se aplică pe coşuri pentru efectele sale antibacteriene, precum şi pentru reducerea roşeţii şi umflaturilor.

Crema de bărbierit
Dacă vrei să eviţi cu orice preţ iritaţiile de după bărbierit, foloseşte uleiul de cocoş în loc de cremă de bărbierit.

Vergeturi
Tratează vergeturile cu ulei de cocos când ai porii deschişi, după baie sau dus. Poţi aplica ulei de cocos şi pe abdomen pentru a preveni apariţia vergeturilor în timpul sarcinii.

Masaj perineal în timpul sarcinii
Cam cu o lună înainte de naştere, masează perineul cu ulei de cocos pentru prevenirea rupturilor sau pentru evitarea epiziotomiei.

Tratament pentru gene magnifice
Aplică puţin ulei de cocos pe gene înainte de culcare, mai ales dacă foloseşti machiaj pentru ochi, pentru că în timp genele pot cădea sau se pot rupe.

Săpun de casă
Îţi poţi face propriul tău săpun cu doar 3 ingrediente şi o oală.

Soluţie pentru cuticule
Masează uleiul de cocos pe unghiile uscate, iar unghiile tale vor fi recunoscătoare.

Vene varicoase
Aplică ulei de cocos zilnic pe venele varicoase şi masează bine, persoanele care au folosit uleiul în acest mod spun că este o soluţie excelentă pentru tratarea naturală a venelor varicoase.

Redă luciul ustensilelor din fier
Foloseşte uleiul de cocos pentru a reda luciul tigailor din metal, după ce le-ai spălat şi uscat, adaugă puţin ulei de cocos pentru a le feri de rugină şi a le face neaderente.

Alimentează focul
Nu mai ai nevoie de canistră de benzină când mergi în excursie. În schimb, poţi îmbiba câteva dischete de vată în ulei de cocos şi le poţi folosi pentru a aprinde focul.

Economiseşte bani şi cumpăra en gros
Uleiul de cocos râncezeşte foarte greu, de aceea, acum că ştii câte utilizări are, fă-ţi provizii!

Acizii graşi cu catenă medie
Ar trebui menţionat ca ţările cu un consum mare de ulei de cocos sunt printre ţările cu populaţiile cele mai sănătoase de pe planetă. Nu întâmplător populaţia Kitivan din Papua New Guinea, care consumă cantităţi enorme de cocos, nu suferă de niciuna dintre bolile din societatea noastră modernă.

Occidentul se confrunta cu mari probleme de sănătate în ceea ce priveşte obezitatea şi afecţiunile cardiace pe care le declanşează aceasta, iar oamenii caută un ţap ispăşitor.

Ironia situaţiei este ca grăsimea nu te îngraşă. MCT (acizii graşi cu catenă medie) din uleiul de cocos sau dovedit că măresc consumul de energie şi accelerează metabolismul cu până la 5% într-o perioadă de douazecisipatru de ore.

Un studiu făcut pe 6 bărbaţi sănătoşi care au consumat trigliceride de lanţ mediu şi trigliceride de lanţ lung a arătat că bărbaţii care au consumat MCT au consumat cu 300 de calorii mai puţin pe zi decât celălalt grup.

MCT-urile sunt folosite ca tratament terapeutic pentru reducerea crizelor asociate cu epilepsia. Cercetătorii au descoperit că o dietă bogată în grăsimi şi săracă în carbohidraţi reduce crizele.

Aşa cum s-a menţionat anterior, uleiul de cocos este extrem de util pentru persoanele care suferă de Alzheimer, în special trigliceridele de lanţ mediu pe care ficatul îl descompune în corpuri ketonice pe care creierul le foloseşte ca sursa de energie. Un studiu a arătat o îmbunătăţire imediată la cei cu forme uşoare de Alzheimer după consumul trigliceridelor.

Atleţii iau doze concentrate de trigliceride de lanţ mediu pentru mărirea rezistenţei în timpul antrenamentelor şi pentru a se menţine supli.

Concluzie
Diversele utilizări ale uleiului de cocos, în scopuri medicinale sau de alt gen, sunt atât de universale încât oricine ar trebui să aibă acest superaliment în cămară. Însă trebuie să cumperi ulei de cocos extra-virgin şi organic pentru a te bucura de toate beneficiile sale.

Adauga un comentariu