Actualitate

Ultimul avion american a plecat de pe aeroportul din Kabul! Americanii s-au retras, iar talibanii au preluat controlul total al Afganistanului trăgând în aer de fericire – FOTO, VIDEO

Publicat: 31 aug. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ultimul avion american a plecat de pe aeroportul din Kabul Americanii s-au retras iar talibanii au preluat controlul total al Afganistanului trăgând în aer de fericire - FOTO VIDEO
Talibanii s-au bucurat după ce americanii s-au retras de pe aeroportul din Kabul, finalizând acțiunea militară care a durat 20 de ani

Ultimul avion din Afganistan a plecat în această seară de pe aeroportul din Kabul. Talibanii au preluat în totalitate controlul aeroportului dar şi a tării.

Au apărut noi imagini cu privire la intrarea talibanilor la aeroportul din Kabul, chiar după plecarea ultimului avion american.

Forţele americane au plecat în totalitate din Afganistanul ocupat de talibani

Armata SUA își finalizează retragerea la 31 august după două decenii de război, lăsând talibanii la conducere. Generalul Frank McKenzie, care a supravegheat extragerea, spune că SUA și aliații săi au reușit să evacueze aproximativ 123.000 de civili. Au fost raportate focuri de armă grele în capitala afgană, Kabul, în timp ce forțele pro-talibane sărbătoresc. Gen McKenzie a spus că costul misiunii a fost ridicat, cu peste 2.400 de angajați din SUA uciși din 2001.

Nabih Bulos, corespondent cu Los Angeles Times, a urmărit o echipă de luptători talibani în timp ce explorează un hangar cu ceea ce pare a fi un avion lăsat în urmă de retragerea forțelor americane.

„Suntem aici cu talibanii când intră în ceea ce era în urmă cu câteva minute, era o porțiune a aeroportului militar controlată de americani. Acum au preluat”, spune el.

Alte videoclipuri postate au arătat, de asemenea, că luptătorii talibani își împușcă în cer, sărbătorind, aplaudând și pozând pentru fotografii și explorând restul aeroportului.

Afganii fug în Pakistan de frica talibanilor

Odată cu încheierea zborurilor de evacuare străine, afganii încă disperați să găsească o cale de ieșire din țară ar putea să se îndrepte spre granițele națiunii. Deja în ultimele două săptămâni, mii au fugit în Pakistanul vecin.

Reporterul BBC, Shumaila Jaffery, a fost la granița cu Chamanul:

„De la zori până la amurg, se revarsă – sute de bărbați cu bagaje pe umeri, femei îmbrăcate în burqa care se plimbă brusc în spatele bărbaților lor, copii agățați de mame, epuizați de căldura arzătoare și chiar pacienți împingeau roabele.”

Ea a vorbit cu mulți refugiați, inclusiv cu un student care a spus:

„Toată lumea vrea să locuiască în casele lor, dar am fost obligați să părăsim Afganistanul. Nu ne simțim bine în legătură cu migrarea în Pakistan sau în alte țări, toți oamenii sunt îngrijorați, dar nu au nicio speranță ”.

Armata SUA a lansat mai multe rachete către o mașină capcană ucigând mai mulţi copii

Armata americană declară că investighează rapoarte conform cărora o lovitură cu drone destinată opririi unui atac de pe aeroport a ucis civili. O familie de 10 persoane a fost ucisă în bombardamentele de duminică, inclusiv șase copii, spun rudele lor. Luni au fost lansate mai multe rachete pe aeroportul din Kabul.  Armata SUA a recunoscut duminică că există rapoarte despre victime civile în urma lansării rachetelor.

„Știm că au existat explozii ulterioare substanțiale și puternice rezultate din distrugerea vehiculului, indicând o cantitate mare de material exploziv în interior care ar fi putut provoca victime suplimentare. Nu este clar ce s-ar fi putut întâmpla și cercetăm în continuare”, Capt Bill Urban, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Central al SUA, a declarat într-un comunicat.

Cel puțin 90 de persoane au murit în atentatul sinucigaș din Kabul

Raportul preliminariu făcut public de jurnaliştii de la BBC arată faptul că în atentatele din Kabul au murit cel puţin 90 de persoane. Peste 100.000 de persoane au fost evacuate din Kabul, care a căzut în mână talibani la 15 august. Dar mulți alți afgani s-au grăbit la aeroport înainte de termenul limită din 31 august pentru ca forțele SUA să plece.

Adauga un comentariu