Local

Uluitor! O minune se repetă de douăzeci de ani la căpătâiul Sfintei Parascheva. O femeie a văzut totul în fiecare an

Publicat: 11 oct. 2019

@ În aceste zile, municipiul Iași se pregătește de cel mai important moment de peste an @ Zeci de mii de credincioși sunt așteptați din întreaga țară să ajungă la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva @ De douăzeci de ani, o femeie a reușit un lucru la care puțini s-ar fi așteptat @ An de an este prima persoană care străbate sute de de kilometri pentru a atinge racla cu sfintele moaște @ Susține că Sfânta a ajutat-o să treacă printr-o cumpănă a vieții și de atunci îi mulțumește an de an, fiind prima la Cuvioasă în perioada hramului

Sunt așteptați zeci de mii de credincioși

Cel mai mare pelerinaj religios din țară va începe oficial din această dimineață, când moaștele Cuvioasei vor fi scoase din Catedrala Mitropolitană pe baldachinul din curtea interioară, unde credincioșii se pot închina. Oamenii vin de peste tot din țară, dar și din străinătate, pentru a se putea închina la moaștele Cuvioasei, unde vor căuta alinare, sprijin și rugăciune. Pentru unii dintre cei care vin la sfântă, Cuvioasa a făcut adevărate minuni, ceea ce i-a făcut pe credincioși să ajungă la Iași an de an, să înfrunte capriciile vremii și să stea zeci de ore pentru a se putea închina la moaștele Sfintei.

Femeia care vine de 14 ani neîncetat

De mai bine de douăzeci de ani, face acest lucru și Elena Săbiuță, o femeie în vârstă de 76 ani din Piatra Neamț. De 14 ani, neîntrerupt, Elena Săbiuță deține un adevărat record printre pelerini. Ea este primul credincios care se așază la rând și așteaptă uneori și 22 de ore pentru a ajunge să se închine și să se roage la moaștele Cuvioasei.

„Vin să stau 20 și ceva de ore pentru că îmi place să o simt pe Sfântă aproape. Pentru asta vin și aștept să ajung la ea, să o văd, să mă rog și să îi simt puterea. Prima dată când am venit, am stat vreo 30 de ore. M-am așezat vineri seara la ora 6:00 și am ajuns sâmbătă, a doua zi, pe la 12:00. Dar merită orice minut de așteptare. Am fost impresionată de cum am văzut primirea Sfintei, a fost momentul în care am decis să vin de atunci an de an. Și am ținut să fiu prima. M-a ferit de boli, de toate, trebuie să ne mântuim”, a arătat Elena Săbiuță, în vârstă de 76 ani, din Piața Neamț.

Femeia are o adevărată poveste de viață. A legat prietenii cu celelalte femei care vin ca și ea, de la bun început, la moaște. Chiar dacă și-a pierdut soțul, Elena Săbiuță a arătat că își dorește sănătate și că se roagă la Sfântă să treacă cu bine peste greutăți.

„Anul acesta am venit cu gând de sănătate în primul rând. Asta îmi doresc. Prima dată am venit din curiozitate, iar atunci m-am simțit încărcată sufletește. Așa am decis să vin an de an. M-am rugat la Sfântă pentru o minune și m-a ajutat. Am avut probleme mari la un picior, nu mai puteam merge și am venit al Sfântă să mă rog și m-a ajutat. Am ajuns astăzi (ieri- n.r.) la 9:00 și până mâine dimienață la 7 avem de stat. Dar mă încarc cu energie, nu simți frigul sau foamea. Important este să ne împlinim sufletește. Abia aștept să ajung la raclă. Mă rog la Sfântă să-mi îndeplinească dorințele, în primul rând sănătate și apoi să trec de singurătate”, a mai spus Elena Săbiuță.

Citește și: Ultimele pregatiri pentru hramul Cuvioasei Parascheva. Se monteaza baldachinul pe care vor fi asezate moastele Sfintei – FOTO

Tradiție neîntreruptă în jurul baldachinului

În această dimineață, moaștele Cuvioasei Parascheva vor fi scoase din Catedrala Mitropolitană și depuse spre închinare pe baldachinul din curtea interioară. Locul unde vor fi așezate moaștele a fost pregătit ieri temeinic de familia Buștei. Membrii familiei vin neîntrerupt, de 16 ani, la sărbătoarea Cuvioasei pentru a împodobi baldachinul. Sfânta le-a adus o bucurie în familie, iar de atunci oamenii țin să-și arate recunoștința și împodobesc baldachinul sfintei cu flori.

În anul 2004, Florentina Buștei a visat-o pe Sfântă

Femeia era însărcinată în acel moment, iar Sfânta i s-a arătat în vis. În acel moment a înțeles că îi va proteja familia, iar ea a decis să-i arate recunoștința și mulțumirea. „Este al șaisprezecelea an de când venim cu drag doar pentru Sfântă. Pentru noi este cea mai mare sărbătoare, pentru că o facem cu dragoste. Cam cu o lună de zile înainte ne gândim ce flori să folosim. Prima dată am venit cu trandafiri și crinii. Anul acesta am pregătit o combinație de culori luminoase. Avem un tip de aranjament care conține crin, delfinium albastru, eucalipt, trandafir și antirinium”, a spus Florentina Buștei.

 loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit