Titlurile zilei

Umilit și batjocorit de angajații Consiliului Județean Iași! Un bătrân distrus de mai multe boli nu primește certificat de handicap grav. Abuzul funcționarilor este flagrant. Fiul: „Mă duc cu coada de topor peste ei” – FOTO

Publicat: 30 aug. 2021
Bătrânul Petru Popa nu se poate ridica din pat de mai multe luni, după ce a fost operat de cancer
Un bătrân în vârstă de 75 de ani se chinuie să arate că suferă de handicap grav, deși nu se poate ridica din pat

Petru Popa, în vârstă de 75 de ani, nu primește certificat de încadrare în grad de handicap, deși afecțiunile sunt mai mult decât evidente. Culmea, i-au dat dreptate și judecătorii de la Curtea de Apel Iași, dar comisia Consiliului Județean Iași a emis un certificat expirat. Fiul bătrânului acuză funcționarii de lipsă de interes și de abuz

Situație incredibilă pentru un bătrân din Iași care se chinuie de mai mult timp să obțină un certificat de încadrare în grad de handicap grav. Petru Popa, în vârstă de 75 de ani, locuiește în zona Cicoarei și zace în pat de mai multe luni, după ce a fost operat de cancer la colon. Mai mult, are deficiențe grave de vedere, iar din cauza picioarelor anchilozate nu se poate deplasa.

La un moment dat, chiar s-a judecat cu comisia de evaluare, aflată în subordinea Consiliului Județean Iași. Judecătorii de la Curtea de Apel Iași au dispus încadrarea bărbatului în categoria de handicap grav pe data de 15.06.2021. Petruț Popa, fiul pacientului, este nevoit să se ocupe singur de întreținerea bărbatului imobilizat. Deși avea ca dovadă hotărârea instanței, membrii comisiei au refuzat să emită un certificat valabil. La nivelul județului Iași sunt înregistrate 28.000 de persoane care dețin certificate de încadrare într-o categorie cu grad de handicap.

Pacientul a primit un certificat de încadrare în grad de handicap ce nu poate fi folosit

Pe data de 11.08.2021, comisia de evaluare a persoanelor cu handicap pentru adulți, constituită în temeiul legii nr.448/2006, privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, a stabilit că Petru Popa poate fi încadrat în gradul de handicap grav, valabilitatea documentului fiind de 12 luni. Numai că pe certificat, la termenul de revizuire, apărea data de 31.07.2021. Asta înseamnă că certificatul era expirat încă de la emitere. Apoi, s-a dus la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Iași cu certificatul, moment în care i s-a transmis că bătrânul trebuie să refacă tot circuitul de evaluare.

„Noi ne-am judecat și am câștigat în instanță. Dar ei refuză să dea certificatul. Era gata expirat, nu se poate așa ceva. Dacă nu se rezolvă, mă duc cu coada de topor peste ei. Acolo sunt patru cucoane cu fundul mare care tot timpul stau la intimidare. Beneficiile sunt că tatăl meu poate primi un însoțitor și mai adaugă vreo 500 de lei. Eu nu pot să-l plimb peste tot pentru că așa vor ei. Nici nu poate fi transportat. Nu poate să continue bătaia asta de joc. Nici ancheta socială nu se făcea, ziceau că e Covid. Păi se tot vorbește despre Covid și oamenii mor de alte boli”, a precizat Petruț Popa. Reprezentanții DGASPC au precizat că vor remedia situația. „Cred că este vorba despre o eroare materială. Vom verifica și vom ține cont de decizia instanței”, a declarat Tiberiu Bantaș, purtător de cuvânt DGASPC.

Avocata bătrânului: „Mi se pare că se joacă cu viața unui om”

Contactată telefonic de reporterii „BZI”, Lica Hasmațuchi, avocata pacientului, a precizat că este un caz flagrant de abuz comis de funcționari.

„Din punctul meu de vedere, comisia a comis un abuz în condițiile în care a fost expertizat și s-a constatat că suferă de afecțiuni accentuate, dar și grad grav, aspecte reținute și de Curtea de Apel Iași. Mi se pare că se joacă cu viața unui om, care este un caz social până la urmă. Fiul domnului Popa este extrem de supărat și de disperat. Noi ne-am judecat aproape un an ca să obținem această decizie”, a declarat avocata Lica Hasmațuchi.

Din comisia de evaluare care a emis certificatul deja expirat fac parte: doctor Mariana Lungu (președinte comisie), doctor Georgeta Stoica, asistent social Elena Matei, psiholog Cristina Elena Toma și reprezentant ONG Ionel-Radu Mitache. În acest moment, familia Popa trăiește doar din pensia bătrânului, care este de 1.470 de lei.

Bătrâna abandonată din cauza gradului de handicap

În edițiile trecute ale „BZI” a fost prezentat cazul unei bâtrâne abandonate de rude pe holul DGASPC după ce i s-a schimbat gradul de handicap de la unu la doi. Șocate de hotărârea membrilor comisiei, rudele au așezat-o pe un scaun și au lăsat-o acolo. Gestul i-a uimit pe angajații de la DGASPC, care au încercat timp de câteva ore să-i determine pe membrii familiei să se răzgândească. Teodora Aniței, în vârstă de 78 ani, din comuna ieșeană Moțca, era imobilizată la pat de 12 ani. Nu își putea mișca picioarele și nici mâna stângă și depindea în totalitate de ajutorul rudelor. Acestea, însă, nu au mai vrut să o îngrijească, mai ales că atunci ajutorul lunar de la stat era de 230 lei, la nivelul anului 2011.

Comentarii
 • Și eu am tras umilință de pe urma acestor funcționari. Este o mizerie ce se întâmplă la Iași în cadrul acestei comisii.Ce masuri s au luat cu zecile de „nevăzători” în handicap grav cu însoțitori, nevăzători ce conduceau mașini personale? Omul are perfectă dreptate! O coadă de topor ruptă de spinarea fiecărui membru de din această mizerabilă comisie.

 • Eu mi-am pierdut și cârma de la vapor. Din cauza văduviei prima grijă de dimineață e să comentez tot ce mișcă. Împart dreptatea, indic ce și cum e de făcut, le arăt eu lor !
  După aia behăi vreo 2 ceasuri contemplând amintiri. Cârma mea, cârma mea / Nu mai sare cum sărea / A rămas vaporul fără ea.

 • Am fost la acesti NESIMTITI care m-au dus cu vorba 14 luni ,,,,dupa tata a decedat ESTE O NESIMTIRE IMENSA ..TE ALEARGA DE ICI COLO SUNT AROCANTI ADEVARATI FCT. DE STAT AR TREBUI TOTI SA PLECE DAR SIGUR SUNT DOAR PILE…..EDUCATIE ZERO BUN SIMT ZERO ..

 • Ca o persoană nedeplasabilă / foarte greu deplasabilă să obțină un astfel de certificat, ar trebui să meargă pe la comisii, pe la instituțiile statului. Drumul e un calvar, un astfel de om e foarte greu de scos din casă, de transportat etc.. Nu mai vorbim că uneori drumul în sine periclitează și mai mult sănătatea, și așa precară (deși e vară, vă pun în situația de a vă gândi cum e să transporți un astfel de pacient iarna). Odată ajuns la locul evaluării, e de stat la coadă. Presupunem că poți convinge pe cineva din comisie să se deplaseze el la pacient, nu invers (s-a mai întâmplat). Vine, constată, îl doare capul de ce suferință vede. Dar prea e mare batjocora la adresa acestor oameni, și așa bătuți de soartă….

 • Acesti ordinari si handicapati ai statului ar trebui dati afara sa lucreze unde doresc pe salariul minim.Sunt multi din astia care incarca organigramele statului veniti cu pile care o bat in cap pe salarii mari si nu fac nimic doar i-au spagi si pun bete in roate..Bagati la puscarie si munca pe salariul minim.bugetarii pu…lii.

 • Demisia Florin Ion. Lasa ca iti ajunge pensia pe care ai lua-o si acum daca pleci. Sau nu e gata pensiunea?Pretenu Alexe ce zice?

 • Se vede ca nu stiu ce este munca ,ca stau si vin bani ,ca sunt sclavi politici ca nu au suflet ca nu sunt oameni…..RUSINE AR TREBUI SA VA DATI DEMISIA TOTI ,DAR PT ASTA TREBUIE CARACTER,EDUCATIE

 • M-am intersectat cu DGASPC de doua ori pana acum. Am ajutat niste rude. Am facut dosare, am stat la cozi, le-am si depus. Pot deci in cunostinta de cauza sa va spun ca:
  1. DGASPC, ca tot ce-i la stat, lucreaza dupa o procedura. Procedura este facuta din birou, de catre sefi.
  2. Procedura nu urmareste sa-l ajute pe om. Nu. Procedura urmareste ca DGASPC sa fie acoperita cu hartii. Asa se si explica cum de majoritatea dosarelor de handicap sunt depuse de handicapatii insisi.
  3. Dureaza mult. Daca ai o ruda grav bolnava, s-ar putea sa moara inainte de a obtine certificatul de handicap.
  4. Ca sa depui dosarul, ai nevoie de 2 dosare cu sina si 20 de coli albe. Nu le ai la tine? Nu intra in panica. Le cumperi de la carciuma de la poarta. Are si xerox.

 • Cuuuummmm? Cer 2 dosare cu sina si 20 de coli albe? Cata nesimtire….Pai ei pentru ce cheltuiesc zeci de mii de lei pe papetarie, inclusiv dosare si hartie de scris?

 • ia si mananca mai omule, mai
  uite cum facem: vii in America, iti arat un restaurant bun, dar tu platesti biletul de avion si mancarea.

 • La puscarie Florin Ion&Co.Atatea ganduri negative si blestemele oamenilor si copiilor asupra voastra, o sa paralizati intr-o zi cu pixul in mana.

 • Dacă fiecare dintre noi ar demasca aceste abuzuri care se fac cînd au o problemă de acest gen atunci acesti indivizi nu ar mai fi in acele funcții…

Adauga un comentariu