International

Un american poate primi 50.000 de euro pentru fiecare an de închisoare pentru că a stat zeci de ani închis. Acesta este nevinovat de acuzațiile pentru care fusese condamnat

Publicat: 02 mai 2021
Un judecător care este în timpul unui proces, ține în una din mâini un ciocan
Un bărbat din SUA va primi 50.000 de euro pentru fiecare an de închisoare făcut, acesta fiind nevinovat

Un caz aparte s-a produs în Statele Unite ale Americii (SUA) unde, Roy Cooper, guvernatorul din Carolina de Nord, a graţiat un bărbat care fusese  acuzat de crimă şi incendiere în 1995. Măsura grațierii a venit în contextul în care americanul fiind nevinovat.

Darryl Anthony Howard poate depune o cerere de despăgubire pentru nedreptatea care i s-a făcut. În Carolina de Nord exista o lege prin care persoanele care au fost condamnate pe nedrept pot primi 50.000 de dolari pentru un an petrecut în închisoare. În tot acest timp avocata lui Darryl Anthony Howard s-a luptat pentru libertat clientului sau.

„Suntem încântați că am făcut ca statul să recunoască ceea ce a fost clar tot timpul – Darryl Howard nu ar fi trebuit să stea nici măcar un moment în închisoare pentru aceste crime îngrozitoare, să nu mai vorbim de peste 22 de ani. Darryl este ușurat că a primit această recunoaștere oficială a nevinovăției sale”, a declarat Amelia Green.

Bărbatul a fost eliberat în 2016 din închisoare după ce a petrecut mai bine de 20 de ani, acestuia i s-a demonstrat nevinovăţia în urma testelor ADN. Însă, în decursul acestui an bărbatul are dreptul să ceară despăgubiri pentru perioada petrecută după gratii.

Nu este prima despăgubire făcută de către SUA

În urmă cu 7 ani un caz asemănător s-a petrecut în New Yorck, un bărbat a stat în spatele gratiilor 16 ani nevinovat. Bărbatul care a fost acuzat de crimă a obţinut 10 milioane despăgubire după ce i s-a demonstrat nevinovăţia.

Jabbar Collins, un afroamerican a fost condamnat în lună martie 1995 în Brooklyn, acesta fiind principalul suspect în cazul uciderii unui rabin, Abraham Pollack, în februarie 1994 . În timp ce îşi executa sentinţa a învăţat dreptul, apoi Jabbar Collins şi-a dat seama că unul dintre martori a revenit asupra declaraţiei înainte de proces, fără ca avocatul acestuia să fie înştiinţat. Declaraţiile au fost scrise de către poliţişti, iar martorul a spus că le-a semnat sub constrângere, pentru a evita să fie suspect într-un alt caz.

Soţia unui ieşean consideră că soţul ei este nevinovat

O femeie din Paşcani judetu Iaşi, susţine că soţul ei face puşcărie, acesta fiind nevinovat. Liliana Nenică afirmă că soțul ei, Claudiu Constantin Nenică, în vârstă de 30 de ani, a fost executat de sistemul judiciar din România. În urmă cu 5 ani, în anul 2016 , soţul ei a primit o citaţia de la poliţie, pentru a oferi o declaraţie într-un dosar de furt. Pe data de 20 septembrie 2014 anchetatorii au fost sesizaţi după ce 2 bătrâni din localitatea Măzănăiești, comună Drăgoești ar fi fost jefuiţi. Claudiu Constantin Nenică s-a prezentat la postul de poliţie şi a delcarat că nu are nici o legătură cu acest caz.

„A fost trimis în judecată, condamnat și dus în închisoare, deși există probe clare și martori care arată că nu avea cum să fie în locul respectiv! Asta se cheamă Justiție la noi?! Un om nevinovat stă, practic, în pușcărie degeaba! La câteva luni de la declarația dată, soțul meu a fost înștiințat că a fost trimis în judecată alături de alte trei persoane.În instanță, persoana respectivă a declarat că nu îl recunoaște pe soțul meu ca fiind vreunul dintre autori”, a declarat Liliana Nenică.

Adauga un comentariu