Prima pagină » Culinar » Un angajat al unei fabrici de mezeluri rupe tacerea. Ce se afla de fapt in parizer, pastrama…
Un angajat al unei fabrici de mezeluri rupe tacerea. Ce se afla de fapt in parizer, pastrama…

Un angajat al unei fabrici de mezeluri rupe tacerea. Ce se afla de fapt in parizer, pastrama…

29 oct. 2019, 19:07,
în Culinar

In reclame sunt promovate ca fiind o sursa sanatoasa de proteine si sunt recomandate pentru a fi consumate de intreaga familie. In realitate insa, adevarul este departe de ceea ce se arata oamenilor. Mezelurile au ajuns sa fie printre cele mai nocive alimente, iar din pacate, din ce in ce mai multi romani le cumpara–pentru ca sunt ieftine si pentru ca satura foamea.

Am surprins in tren conversatia dintre un angajat al unei fabrici de mezeluri si un apropiat al acestuia: „Inainte sa ma angajez aici, mancam mezeluri in fiecare zi. Le dadeam si copiilor mei parizer, crenvursti sau sunca, fiind convins ca sunt alimente sanatoase. Insa cand am intrat in fabrica si am vazut de fapt ce se pune in aceste mezeluri, m-am ingrozit. Piele, grasime, zgarciuri, oase si in general toate resturile intra in niste masini de tocat imense, iar pasta aceea este amestecata cu apa, multa sare si tot felul de prafuri. Carnea propriu-zisa este intr-o proportie foarte mica”.

Desi legislatia privind normele de compozitie exista din 2006 si este destul de clara, controalele efectuate de-a lungul timpului au demonstrat ca foarte putine produse respecta intru totul reteta. Principala problema a mezelurilor de pe piata autohtona e chiar cantitatea insuficienta a materiei prime – carnea, sau calitatea proasta a acesteia.

Un raport al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, bazat pe date din 2010, arata ca mai ales parizerul, crenvurstii si salamurile de vara au un continut de proteine cu 2% mai mic fata de prevederile legale, potrivit carora mezelurile trebuie sa contina carne in proportie de cel putin 10-11%.

Din plin se gaseste insa carnea dezosata mecanic, adica o pasta obtinuta din tendoane, oase, pielite, in care proteinele sunt aproape inexistente. Aceasta este periculoasa pentru copii sau tineri, din cauza cantitatii ridicate de fosfor ce impiedica asimilarea calciului.

RETETA ORIGINALA
PASTRAMA DE PORC contine, la 100 kg carne de porc, cateva condimente: cate 2,5 kilograme de sare si usturoi, 350 de grame de piper, 600 de grame de boia si 150 de grame de zahar. Carnea de pe pulpe, atent aleasa (fara cartilagii sau grasime) se fasoneaza in bucati de 10 cm lungime si 4 grosime care se introduce 4 zile la frigider, in bait. Apoi se afuma cu fum cald (110 grade C) timp de 90 minute.

RETETA ACTUALA Pastrama de porc din comertul de masa contine in primul rand carne injectata, care apoi se malaxeaza pe niste utilaje cu vid, ca sa se patrunda chimicalele in fibra, si abia dupa aceea se trateaza termic. Procesul de maturare in bait, timp de patru zile este inlocuit de injectare. Continutul de apa este cu atat mai mare cu cat pretul este mai mic.

RETETA ORIGINALA
PARIZERUL contine 70 kg de brandt calitatea I, 30 kg de slanina, cate 50 g de piper si boia dulce, 30 g nucsoara si 50 grame de usturoi. Slanina se toaca la 3 mm. Brandt-ul, maturat 2 zile la rece, se toaca impreuna cu slanina. In timpul amestecarii se adauga solzi de gheata, pentru a preintampina incalzirea pastei. Batoanele se zvanta in la 75 de grade, se afuma o ora si se fierb circa 3 ore.

RETETA ACTUALA Azi avem in parizer doar 50% carne de porc, aproape tot atat emulsie de sorici, apa, proteina vegetala din soia, amidon, sare, condiment, stabilizator (difosfat), potentiator de aroma (glutamat de sodiu), antioxidant (acid ascorbic), carmin (colorant natural), dextroza, conservant (azotat de sodiu).

RETETA ORIGINALA
MUSCHIUL AFUMAT contine, dupa retetarul de acum 50 de ani, doar muschi de porc file, sare, azotat de sodiu si zahar. Acestea din urma vor deveni solutie pentru injectare, in proportie de 10%, dupa care carnea astfel preparata va sta in saramura 4 zile, apoi se va scurge 24 de ore. Urmeaza zvantarea (1 ora) si afanarea la rece, timp de 16 ore.

RETETA ACTUALA
Azi, industrial carnea poate fi injectata si aproape 100%, iar muschiul chiar se preteaza la o asemenea interventie. De obicei, la muschi, spun specialistii, se merge pe o injectare de 80% cu o saramura care contine diverse E-uri si substante menite sa retina apa in carne, cum ar fi amidonul si caragenanul.

sursa

Bugetul.ro
Satul miliardarilor din România unde se trăiește ca-n Monte Carlo. Cei mai mulți dintre locuitorii de aici au averi impresionante și vile de milioane
redactia.ro
Decizia neașteptată luată de americani în privința Rusiei. Donald Trump i-a surprins pe toți
Bugetul.ro
Grila TV din România se schimbă din 1 martie. Noul post de televiziune a început emisia, iar cei mai mici dintre telespectatori sunt cei mai încântați
a1.ro
Echipele eliminate revin astăzi la Power Couple! Doar o pereche va avea șansa să reintre în competiție, cu drepturi depline
Playtech.ro
Imaginea momentului cu Ion Iliescu! Vestea a venit chiar când fostul preşedinte a împlinit 95 de ani: 'Moare...
observatornews.ro
Iancu Guda, despre "nenorocirile" provocate de pariuri. Schema din spatele celei mai succes afaceri: cum câştigă "casa" întotdeauna
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Aparatul din bucătărie care trebuie scos din priză noaptea. Poate provoca tragedii
realitatea.net
Cel mai murdar oraș din România. Localnicii se plâng de gunoaie necolectate și de o infrastructură de salubrizare jalnică
SportpeSurse
Acuzații grave aduse jurnalistei Anca Alexandrescu despre legăturile pe care le are cu Horațiu Potra și Călin Georgescu
Playtech.ro
Transformarea incredibilă a Ralucăi Lăzăruț! Cum arată acum și ce viață de lux duce în America
Dailybusiness.ro
Breaking! Zelenski pleacă de la Casa Albă fără să mai semneze acordul pentru mineralele Ucrainei cu Donald Trump
RomaniaTV
Ora de vară 2025. Anunţul de la Bruxelles care dă peste cap fusul orar. Ce se întâmplă cu schimbarea orei în weekend
stiriromania.ro
Cum arată Eliza Iliescu acum, la 19 ani. Din ce bani trăiesc lunar Adriana Iliescu și fiica ei
RomaniaTV
Se da a 13-a pensie, decizie oficială a Guvernului. Banii intră pe card de Paşte 2025
redactia.ro
Cum au fost îmbrăcați Sebastian Stan și mama sa la Gala Premiilor Oscar
ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`