National

Un asistent medical din Oradea s-a sinucis, după ce a aflat că are COVID-19

Publicat: 02 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, s-a sinucis după ce a aflat că este infectat cu COVID-19. El era asistent medical în Oradea.

Conform presei județene, bărbatul a fost găsit spânzurat în locuinţă în după-amiaza zilei de 30 octombrie. Din informațiile de până acum, nu există suspiciuni că ar fi fost victima vreunei infracţiuni.

Asistentul medical lucra în cadrul Unităţii de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Clinic Judeţean din Oradea. Acesta a fost descris de colegi ca fiind un om bun, care mereu sărea în ajutorul tuturor.

Cei care îl cunoșteau şi-au exprimat consternarea, dar și-au arătat și sprijinul moral pentru familia bărbatului, prin intermediul unor mesaje pe Facebook.

„Un om şi un coleg extraordinar”, „Un optimist, întotdeauna cu un zâmbet, cu o vorbă bună”, „Ne va lipsi, dar îl vom simți aproape pt totdeauna” – sunt unele dintre mesajele postate.

Mai mult, și Carmen Pantiş, preşedintele Colegiului Medicilor Bihor, a scris despre cazul bărbatului din Oradea într-o postare pe contul său de socializare.

Așa cum s-a observat până în acest moment, mai multe persoane din rândul personalului medical s-au sinucis în perioada pandemiei. Astfel, psihologii trag un semnal de alarmă că nu ar fi ultimul.

Mirela Zivari: „În spatele epidemiei de Sars-COV-2 există şi o epidemie psihică”

La Antena 3, psihologul Mirela Zivari a intervenit și a atenționat asupra existenței unui alt tip de epidemie, cea psihică. Ea avertizează că stresul continuu la care este supus personalul medical poate duce la astfel de consecințe și tocmai de aceea ei trebuie ascultați și consiliați psihologic.

„În spatele epidemiei de Sars-COV-2 există şi o epidemie psihică şi foarte multe cazuri de suicid în rândul cadrelor medicale, nu numai în România, ci în întreaga lume. E vorba de persoane care au, cu siguranţă, o vulnerabilitate, şi care în urma expunerii continue la o situaţie de stres – pentru că lupta cu virusul se vede altfel din interiorul sistemului medical – pot ajunge la un astfel de gest. Sunt puţine informaţii despre istoricul medical al asistentului de la Radiologie, cu siguranţă sunt elemente în plus cunoscute doar de familie şi de apropiaţi, dar ar trebui să ne îngrijoreze faptul că în ultimele luni asistăm la formarea de noi tabere, care ajung să blameze medicii, asistenţii medicali, infirmierii, oamenii care lucrează zi de zi în condiţii foarte greu de suportat (…)

Oamenii din sistemul medical au nevoie de suportul celor din jur, au nevoie de zile libere, pentru că nu şi-au mai luat concediu de 7 luni. E nevoie să li se asigure consiliere psihologică şi să fie ascultaţi (…)

„Ei trăiesc sub presiunea faptului că se pot infecta şi că îi pot infecta pe alţii”

Mulţi dintre noi şi-au pus această întrebare şi trăiesc într-o continuă angoasă până la aflarea rezultatului testelor. Avem tabăra celor care nu cred în virus şi tabăra celor care ne conving prin propria lor experienţă cât de urât se manifestă acest virus şi starea de confuzie din mintea noastră, conflictul nostru mental fac ca emoţiile să o ia razna şi, aşa cum vedem şi în cazul asistentului de la Oradea, să se ajungă la un gest extrem”, a spus Mirela Zivari.

Adauga un comentariu