International

Un cargou care transporta cereale din Ucraina spre China a eșuat în Canalul Suez

Publicat: 09 ian. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Un cargou care transporta cereale din Ucraina spre China a eșuat în Canalul Suez
Un cargou care transporta cereale din Ucraina spre China a eșuat în Canalul Suez

Luni, 9 ianuarie 2023, un cargou care transporta cereale din Ucraina spre China a eşuat în Canalul Suez, acolo unde autorităţile au reuşit ranfluarea sa. Anterior, Ucraina și Rusia au semnat un acord pe exportul de cereale.

Potrivit autorităţilor, incidentul era „puţin suspectabil să întârzie traficul” prin canal. Ulterior, nava a fost repusă pe linia de plutire.

Un cargou care transporta cereale din Ucraina spre China a eșuat în Canalul Suez

Nava a plecat din portul ucrainean Cernomorsk pe 25 decembrie 2022 şi trebuia să ajungă în China, cu o încărcătură de 65.970 de tone metrice de porumb, conform datelor oferite de Centrul Comun de Coordonare (JCC) care supervizează exporturile de cereale din Ucraina.

„M/V Glory a eşuat în timp ce se alătura unui convoi spre sud în apropiere de Alaqantarah. Remorcherele Autorităţii Canalului Suez încearcă în prezent ranfluarea să”, a anunţat agentul maritim norvegian Leth pe Twitter.

JCC – care include reprezentanţi ai ONU, Turciei, Ucrainei şi Rusiei a subliniat că nava primise autorizaţia să îşi continue deplasarea din Istanbul după o inspecţie efectuată la data de 3 ianuarie.

Ucraina și Rusia, acord pe exportul de cereale

În altă ordine de idei, vă readucem aminte că în iulie 2022, Ucraina şi Rusia au semnat un acord care vizează reluarea exportului de cereale din Ucraina blocate de Rusia în Marea Neagră. Vladimir Putin a declarat că Rusia va permite exportul de cereale din Ucraina, în timp ce Volodimir Zelenski trebuie să demineze Marea Neagră. Atunci, ambele părţi au convenit asupra modalităţilor de a asigura rutele de transport maritim pentru exportul de cereale din Ucraina.

Anterior, Rusia a pus alte condiţii pentru a accepta continuarea înţelegerii prin care cerealele ucrainene sunt transportate pe Marea Neagră printr-un culoar special securizat de ONU. Autorităţile de la Moscova au spus că vor prelungi acordul, dacă Occidentul va ridică din sancţiuni pentru a facilita exporturile ruse de produse agricole şi de îngrăşăminte.

Ulterior, Rusia a pus alte condiții pentru a accepta continuarea înțelegerii prin care cerealele ucrainene sunt transportate pe Marea Neagră printr-un culoar special securizat și supervizat de ONU și Turcia. Ministrul adjunct al apărării din Rusia, Aleksandr Fomin, i-a spus subsecretarului general al ONU, Martin Griffiths, că prelungirea acordului, care a deblocat exporturile agricole ucrainene din porturile din sudul țării, „depinde în mod direct de asigurarea implementării depline a tuturor acordurilor încheiate anterior”.

În cele din urmă, autorităţile ruse au anunţat că nu vor mai participa la acest acord. Apoi, a avertizat asupra „pericolului” continuării navigaţiei fără acordul său, că mai apoi să revină în acordul pentru exportul cerealelor ucrainene.

După ce Rusia a declarat că se retrage din acord, preşedintele Turciei, Recep Erdogan a subliniat că va continua eforturile pentru acordul de export de cereale la Marea Neagră, chiar dacă Rusia nu mai vrea să participe.

Așadar, reiterăm faptul că un cargou care transporta cereale din Ucraina spre China a eșuat în Canalul Suez. De altfel, Canalul Suez este una din cele mai aglomerate căi maritime din lume şi, totodată, ruta cea mai scurtă de transport între Europa şi Asia.

Adauga un comentariu