International

Prima reacţie a lui Erdogan, după ce Rusia s-a restras din acordul de la Marea Neagră

Publicat: 31 oct. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a venit cu o reacție după ce Rusia a declarat că se retrage din acordul de la Marea Neagră. Rusia a declarat că se retrage din acordul privind coridorul Mării Negre, ceea ce a generat îngrijorări cu privire la aprovizionarea mondială cu alimente. În pofida acestui fapt, 12 nave cu cereale au părăsit porturile ucrainene.

Autorităţile de la Moscova au decis că nu vor participa la acordul Mării Negre, după atacul cu drone ucraineni asupra flotei ruse din Crimeea anexată de Rusia. Ucraina a negat şi a spus a acuzaţia Rusiei este o scuză pentru o ieşire pregătită din acord, în timp ce autoritățile americane au acuzat Moscova că se foloseşte de alimente ca de o armă.

Prima reacție a lui Erdogan, după ce Rusia s-a retras din acordul de la Marea Neagră

Preşedintele Turciei a declarat că va continua eforturile pentru acordul de export de cereale la Marea Neagră, chiar dacă Rusia nu mai vrea să participe.

„Chiar dacă Rusia se comportă ezitant pentru că nu a primit aceleași beneficii, vom continua cu determinare eforturile noastre în slujba omenirii”, a anunțat Erdogan.

Rusia s-a retras din acordul ce permite transportul de cereale ucrainene pentru un „termen nedeterminat”, acuzând Kievul pentru un atac asupra flotei sale de la Marea Neagră.

După invazia Rusiei în Ucraina, pieţele de grâu au s-au confruntat cu probleme, întrucât Rusia şi Ucraina sunt cei mai mari exportatori de grâu din lume.

„Efortul nostru de a livra acest grâu ţărilor care se confruntă cu ameninţarea foametei este evident. Cu mecanismul comun pe care l-am stabilit la Istanbul, am contribuit la ameliorarea unei crize alimentară globale”, a spus Erdogan, adăugând că prin acest acord au fost furnizate deja 9,3 milioane de tone de alimente pieţelor mondiale.

Acordul privind cerealele ucrainene continuă fără Rusia

Deşi Rusia a anunţat suspendarea participării sale la acordul de transport de cereale, astăzi, 31 octombrie 2022, 12 nave au părăsit porturile ucrainene. În acest sens, delegaţiile ONU şi Turciei au oferit 10 echipe pentru a inspecta 40 de nave cu scopul de a îndeplini #BlackSeaGrainInitiative.

Coordonatorul Naţiunilor Unite pentru Iniţiativa privind cerealele ucrainene, Amir Abdulla, a menționat că „nicio navă de transport civilă nu trebuie să devină o ţintă militară şi nici să fie ţinută ostatică. Alimentele trebuie să treacă!”.

Moscova a cerut precizări privin utilizarea de drone maritime pe coridorul cerealelor, înainte de a reveni la acord. În pofida acestui fapt, delegaţia turca şi ONU au decis să furnizeze resurse suplimentare şi echipe de inspectori care ar trebui să inspecteze 40 de nave cu destinaţia Ucraina.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că, prin împiedicarea exportului de cereale ucrainene aşa cum s-a convenit, Rusia vrea să şantajeze cu „foamea”.

„Rusia este singura vinovată pentru faptul că alimentele vor fi de acum mai scumpe pentru oamenii de pe o întindere vastă, din Africa de Vest până în Asia de Est. Rusia este cauza pentru care oamenii, în special în Etiopia, Yemen sau Somalia, se vor confrunta cu o penurie alimentară catastrofală”, a spus Volodimir Zelenski.

În iulie, Ucraina şi Rusia au semnat un acord care vizează reluarea exportului de cereale din Ucraina blocate de Rusia în Marea Neagră.

Președintele Ucrainei a confirmat că sunt mai multe nave de transport încărcate cu mii de tone de cereale în porturi şi care nu pot pleca, însă prima reacție a lui Erdogan a arătat că Turcia va contribui la exportul de cereale la Marea Neagră.

Adauga un comentariu