National

Un cunoscut economist: „Majorarea pensiilor și dublarea alocațiilor ar putea obliga România la un acord cu FMI”

Publicat: 12 sept. 2020
acord cu FMI

Majorarea pensiilor cu 40%, dublarea alocaţiilor, primele pentru medici, majorarea salariilor profesorilor, toate acestea vor face imposibilă finanţarea „tradiţională” a deficitului, iar singura cale de ieşire rămâne un nou împrumut de la FMI, crede Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank.

„Dacă majorările se aprobă, bugetul va fi aruncat în aer. Nimeni nu va finanţa un astfel de deficit (un deficit de 9% din PIB peste care s-ar adăuga alte aproape 3 puncte, din majorări – n. red.) Ratingul de de ţară ‘recomandat investiţiilor’ poate fi pierdut şi atunci singura soluţie de finanţare a deficitului va fi un nou acord cu FMI”, a spus Ionuţ Dumitru.

Deficitul bugetar ar fi plecat de la 7-8% din PIB

Chiar şi fără majorările menţionate, în 2021 deficitul bugatar ar fi plecat, la început de an, de la 7-8% din PIB. Cu o majorare a punctului de pensie de 40%, cu majorarea salariilor, cu dublarea alocaţiilor şi altele, punctul de plecare va fi de 11-12% din PIB care, pentru pieţe, nu este finanţabil, spune Dumitru.

„Pieţele nu vor finanţa un astfel de deficit, mai ales în lipsa unui rating recomandat investiţiilor, sau îl vor finanţa la costuri greu de suportat şi soluţia rămâne un nou apel la FMI.”

Veniturile fiscale ale bugetului sunt de sub 30% din PIB. Alături de veniturile nefiscale – fonduri UE, etc. – veniturile consolidate ajung la 32% din PIB. Una este să finanţezi un deficit de 9% din PIB (cazul nostru), când ai venituri de 40% din PIB (cum au multe ţări din UE) şi alta este să finanţezi acelaşi deficit, când ai venituri de 30% din PIB (din nou, cazul nostru), arată economistul.

De cine sunt controlate comisiile de muncă ale Parlamentului

Comisiile de muncă ale Parlamentului, care sunt controlate de PSD au modificat ordonanţa de urgenţă a guvernului privind rectificarea bugetară care stabilea majorarea punctului de pensie, de la 1 septembrie 2020, cu 14%, în loc de 40%, cum indica o lege anterioară crizei sanitare, impusă de PSD şi votată de PNL, în Parlament. Şi PNL a votat această lege, pe când era în opoziţie.

PSD a depus zilele trecute un amendament la proiectul de le­ge de aprobare a ordonanţei de rectificare. Acesta pre­­­vede revenirea la creşterea pensiilor cu 40%, de la 1 septembrie 2020. În plus, parlamentarii au a­nu­lat, într-un alt amendament, prorogarea ter­me­­­nu­­lui de majorare a salariilor profesorilor până în 2021.

La şapte luni, bugetul consolidt a înregistrat o creştere de cheltuieli de 13% şi o scădere de venituri de 2,7%. Deficitul creşte, prin urmare, puterni şi va ajunge, la finl de an la aproape 9% din PIB, fără măsurile de majorare ale cheltuielilor decise de PSD şi majoritatea parlamentară.

Comentarii
  • România a mai avut acorduri cu FMI . E foarte bine,ăștia sunt jandarmi și pot reduce risipa și hoțiile. Altfel liberalii vor săraci populația in beneficiul unei clase de îmbogățiți din fraude cu statul,politicieni fără scrupule nepăsători la sărăcia paturilor muncitoare din țara. Fără creșterea pensiilor îndeosebi ,salariile deja sunt mari de pe timpul PSD,va fi o avalanșa de decese ale părinților și bunicilor pensionari,bolnavi,cu pensii sub puterea de cumpărare la prețurile uriașe ale alimentelor și medicamentelor,ale utilităților monopol. Vino moarte,Vino !!

  • Nu nu trebuie imprumut de la FMI , ne adancim dramatic in recesiune!!!! SOLUTIA ESTE REDUCEREA LA JUMATATE A PARLAMENTARILOR, GUVERNANTILOR SI A INDEMNIZATIILOR PARLAMENTARILOR si GUVERNANTILOR!!!!! Asa nu ne vom mai imprumuta din nou si vor ramane multe miliarde in fiecare luna pentru marirea salariilor noastre ale contribuabililor, pentru marirea alocatiilor si a pensiilor!!!! De ce un parlamentar sa aiba o indemnizatie de minim15.000 lei lunar, CE FACE UN PARLAMENTAR PENTRU ACESTE SUME ASTRONOMICE, altii nu fac chiar nimic, de ce sa nu aiba doar max 7000 lei net deja prea mult? Dar un MINISTRU cati bani incaseaza lunar stiti cumva? In alte tari si indemnizatia Presedintelui a fost redusa la noi Romania se imprumuta, se imprumuta numai asta face si cine plateste? Contribuabilul care ia 2000 lei lunar, RUSINE ROMANIA!!!!!!!!!! DE NOI DEPINDE SA FRANAM ACESTE MASURI HAOTICE ALE GUVERNULUI CARE ISI PROTEJEAZA DOAR CLASA POLITICA!! Nu pot face guvernantii tot ce vor in tara noastra. lasa-i numai pe ei sa decida si alunecam intr-o recesiune dramatica, deja suntem in prapastie. Ori se reduc salariile parlamentarilor si guvernantilor si numarul lor ori se fac imprumuturi substantiale ca nu vor fi nici bani de pensii chiar nemajorate, nici de salarii si apoi locurile de munca au scazut si de la cei care muncesc statul plateste pensiile, Daca nu se ia aceasta masura , Romania se va imprumuta la nesfarsit cei care vin vor da vina pe cei care au fost, vor ingheta salariile, pensiile, se adanceste datoria externa, recesiunea si vom ajunge sa cumparam doar o jumatate de paine, un sfert si nici atat . UNICA SOLUTIE IN PREZENT ESTE REDUCEREA LA JUMATATE A INDEMNIZATIILOR PARLAMENTARILOR SI A TUTUROR GUVERNANTILOR SI REDUCEREA LA JUMATATE A NUMARULUI DE PARLAMENTARI DAR SI RESTRUCTURARI IN APARATELE CENTRALE ADMINISTRATIVE, IN MINISTERE SALARIILE URIASE SI ABUNDENTA DE POSTRURI CARE CHIAR CA NU FOLOSESC LA NIMIC MULTE FIIND INVENTATE PENTRU ANGAJAREA PILELOR, CAND TE GANDESTI CA TOTI ACESTI BANI, MILIARDE , VIN DE LA CONTRIBUABILI DAR PENTRU CONTRIBUABILI, PENSIONARI, COPII NU SUNT BANI SI NU VOR FI BANI DE CRESTERI SALARIALE PENTRU CA NU SE INREGISTREAZA CRESTERE ECONOMICA IN ROMANIA SI ROMANIA TREBUIE SA SE IMPRUMUTE!!!?????? DE NOI DEPINDE, EXEMPLU ALTE TARI NU PERMIT DOAR ROMANIA PERMITE, ROMANUL STA IN CASA SI SE PLANGE CA O DUCE F RAU.SA FUGIM DIN TARA TOTI UNDE SA MAI FUGIM?????NUUUUUUU TREBUIE SA NE FACEM AICI ORDINE IN TARA NOASTRA CA AICI ESTE LOCUL NOSTRU, ESTE ORIBIL CE A AJUNS SCUMPA NOASTRA ROMANIA

Adauga un comentariu