Prima pagină » Eveniment-Social » Un cunoscut istoric din Iași vorbește despre criza din Educație: „Acesta este rezultatul României educate, am ajuns niște căpșunari cu diplomă”
Un cunoscut istoric din Iași vorbește despre criza din Educație: „Acesta este rezultatul României educate, am ajuns niște căpșunari cu diplomă”

Un cunoscut istoric din Iași vorbește despre criza din Educație: „Acesta este rezultatul României educate, am ajuns niște căpșunari cu diplomă”

22 apr. 2024, 02:00, 2 ,
Ștefana Șovea, în Eveniment-Social

Cunoscutul istoric ieșean Mircea Platon vorbește despre criza din Educație și cristică dur schimbările din sistemul de învățământ. Analfabetismul este o problemă serioasă în România, având în vedere că ne clasăm printre primii în Europa.

Mircea Platon vorbește despre criza din Educație

Mircea Platon este doctor în Istorie și a publicat peste 200 de eseuri, comentarii politice şi recenzii în toate marile ziare şi reviste culturale din ţară. După ani buni de peregrinări în străinătate, acesta a decis să se întoarcă acasă, la Iaşi.  Într-o ediție BZI LIVE, aceasta a vorbit despre criza din Educație.

Istoricul subliniază faptul că România este pe un loc fruntaș în Europa, în ceea ce privește nu doar analfabetismul, ci și transformarea învățământului românesc.

„La ora actuală, România este pe un loc fruntaș în Europa, în ceea ce privește nu doar analfabetismul, ci la transformarea învățământului românesc în învățământ vocațional. În anii 90, când s-a început reforma, ni s-a spus că am moștenit prea mult învățământ vocațional de la comuniști și că este timpul să mergem pe cultură generală. Acum, vedem că avem un procent uriaș din învățământul preuniversitar, 70-80 la sută, care este vocațional. Noi industrie nu prea mai avem, deci acesta este rezultatul României educate, am ajuns niște căpșunari cu diplomă. În momentul în care nu există învățământ care să producă elite, oameni care să își gospodărească propria țară, ce faci? Închizi ghișeul? Vrem să facem asta? Suntem pregătiți? Nu știu”, declară Mircea Platon.

Mircea Platon: „Își face marcată prezența incultura”

Istoricul Mircea Platon, redactor-şef al celebrei şi valoroasei reviste „Convorbiri literare”, menționează că incultura își face simțită prezența în ultimul timp, dar și lipsa de responsabilitate este prezentă.

„Își face marcată prezența incultura și își face marcată prezența lipsa de responsabilitate. Elitele vechi despre care vorbim, ele obișnuiau să lucreze pentru asigurarea comunității. Trăim în cadrul unui joc imens, în care nimeni nu mai este responsabil de nimic și cu cât ești mai sus, cu atât ești mai puțin responsabil. Este greu să mai știm dacă avem lideri înțelepți, deoarece trăim într-o zonă controlată de presa mare și există și acest fenomen de divorț între ceea ce se vede cu ochiul liber și ceea ce ni se spune pe canalele media”, adaugă Mircea Platon.

Mircea Platon a publicat studii de istorie în Russian History (Brill), Du Bois Review: Social Science Research on Race (Cambridge University Press), Fascism. Journal of Comparative Fascist Studies (Brill), French History (Oxford University Press), HSE. Social and Education History (Hipatia Press). History of Political Economy (Duke University Press), Intellectual History Review (Routledge).

Ca bibliografie selectivă, din activitatea sa pot fi amintite lucrările „Paseism polemic sau încercare de naţionalism critic, eseuri” (Iaşi, Agora, 1996), „Jocuri sub ulm, poezii”, (Timişoara, Marineasa, 1999), „Literatura cu blazon, eseuri”, (Iaşi, Timpul, 2000), „Ortodoxie pe litere, eseuri”, (Bucureşti, Christiana, 2006), „Cine ne scrie istoria? Studii şi eseuri”, (Iaşi, Timpul, 2007), „A treia forţă: România profundă, eseuri”, (Bucureşti, Logos, 2008; coautor: Ovidiu Hurduzeu), „Măsura vremii: Îndemn la normalitate, eseuri”, (Bucureşti, Predania, 2009; coautor: Gheorghe Fedorovici), „Conştiinţa naţională şi statul reprezentativ, studii şi eseuri”, (Iaşi, Timpul, 2011), „Cartea străduţelor subtile, poezii”, (Iaşi, Timpul, 2015), „Ce-a mai rămas de aparat”, (Bucureşti, Eikon, 2016).

Comentarii
  • Strainii ne fac noua programa scolara! Asa ne vor…..analfabeti, slugi la straini, fie in tara, fie in afara. Sunt antiromani care se intituleaza istorici, scriu carti.

  • Esti din Iasi daca....Facebook

    „Condamn Ministerul Educației pentru subminarea intereselor naționale românești! Simbolurile identitare au fost trecute primele pe lista neagră a instituției! Noua lovitură vine prin ,,Codul de conduită” emis de minister, acesta interzicând ,,promovarea simbolurilor identitare” în universitățile din România! Asta după ce Istoria Românilor a fost scoasă din programa școlară fiind introdusă în schimb ca materie obligatorie ,,Istoria evreilor. Holocaustul”.
    Art. 6 din respectivul cod prevede: este interzisă promovarea simbolurilor identitare, imaginilor și faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob; promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război etc”. De remarcat este că simbolurile identitare sunt pe primul loc în această listă neagră fiind totodată asimilate cu cele rasiste sau xenofobe! Dar ce înseamnă simboluri identitare? Tricolorul, Imnul, Eroii, Voievozii, Martirii! Ortodoxia cu toți sfinții români se încadrează la această „faptă” interzisă de codul corectitudinii politice bolșevice! Sfinții noștri Părinți, Mărturisitorii temnițelor comuniste sunt simboluri identitare românești! 1Decembrie, 24 ianuarie, 27 martie sunt simboluri identitare! Portul național este simbol identitar! Mihai Eminescu este simbol identitar! Ce faceți tovarăși? Ii interziceți pe toți? Interziceți România în România? Istoria Națională, cu toate luptele noastre din care au izvorât râuri de sânge, ce au configurat geografia jertfei, rezistenței și demnității românești este în sine un simbol identitar!
    Prin interzicea ei, vă acuz așadar de epurare identitară națională, de subminarea conștiinței naționale a generației tinere, a forței ei de reacție împotriva agresiunilor străine și vă anunț totodată că ne vom împotrivi! Vom fi prezenți în demersuri cât se poate de concrete care vor încălca Codul vostru de distrugere a tineretului român!
    Așa să ne ajute Dumnezeu!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *