Actualitate

Un cunoscut medic infecţionist trage un semnal de alarmă: Starea de sănătate a tot mai multor tineri bolnavi de COVID-19 se agravează inexplicabil

Publicat: 17 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Un cunoscut medic infecţionist trage un semnal de alarmă Starea de sănătate a tot mai multor tineri bolnavi de COVID-19 se agravează inexplicabil
Gabriel Găvriluț este medi la Spitalul Județen din Sălaj și susține tot mai mulți tineri au simptome grave de COVID-19

Un cunoscut medic din Sălaj a făcut o afirmaţie care ar putea să ne dea fiori. Medicul Gabriel Găvriluț afirma faptul tot mai mulţi tineri infectaţi cu COVID-19 au simptome accentuate şi că starea lor de sănătate se agravează rapid şi în mod inexplicabil.

Şeful Secţiei Pneumologie a celui mai mare spital din judeţ considera că evoluţia COVID-19 la un pacient este imposibil de anticipat şi că, în pofida faptului că se crede că bătrânii sunt cele mai afectate persoane, în aceste momente tot mai mulţi tineri au o stare de sănătate care se agravează rapid.

Nu doar persoanele care au comorbilitati pot avea simptome grave de COVID-19

La aproape un an de la apariţia primului caz de COVID-19, medicii încă nu ştiu multe lucruri despre boala. Este şi cazul doctorului Gabriel Găvriluț care susţine faptul că nu doar persoanele care au o vârstă înaintată şi care au comorbilitati pot prezenta simptome grave. De curând, medicul observa că tot mai mulţi tineri pot avea o stare de sănătate care se înrăutăţeşte rapid şi în mod inexplicabil:

Şeful Secţiei Pneumologie de la cel mai mare spital din judeţul Sălaj spune că modul de manifestare a infecţiei cu SARS-CoV-2 şi evoluţia simptomatologiei sunt imposibil de anticipat.

„Deşi a trecut aproape un an de la confirmarea primului caz de COVID-19 şi aproape nouă luni de la identificarea primului pacient în România, încă sunt multe necunoscute legate de virusul SARS-CoV-2 şi de efectele pe care le poate produce asupra organismului uman pe termen scurt său lung. Numărul de îmbolnăviri creşte dramatic, la fel numărul deceselor provocate de coronavirus. În toată lumea, nu doar la noi. State cu sisteme de sănătate avansate au fost afectate sever de amploarea pandemiei. Modul de manifestare a infeţiei SARS-CoV-2 şi evoluţia simptomatologiei sunt imposibil de prezis şi de anticipat. Chiar dacă majoritatea celor infectaţi sunt asimptomatici sau fac forme de gravitate uşoară sau medie, există pacienţi care fac forme severe de boală şi în absenţa comorbidităţilor sau vârstei avansate. Sunt pacienţi tineri, fără factori de risc sau boli asociate, care după zile de evoluţie favorabilă se deteriorează rapid, inexplicabil, având nevoie de oxigenoterapie, ventilaţie non-invazivă sau chiar invazivă (intubare)”, a precizat pneumologul.

Medicul a tratat pacienţi cu o deficienţa de respiraţie gravă

În altă ordine de idei, medicul afirma că a tratat pacienţi care aveau o deficientă enormă de respiraţie. Doctorul Gabriel Găvriluț menţionează faptul că au venit pacienţi cu saturaţii de oxigen în sânge de 30%, asta în condiţiile în care alarma se da la o saturaţie de 90%. Săptămâni în şir pacienţii au avut nevoie de ventilaţie mecanică.

„Am pacienţi pe care i-am ventilat în secţie săptămâni în şir, iar acum continuă tratamentul cu oxigen şi ventilaţia non-invazivă la domiciliu. Există situaţii dramatice!. Păstrarea distanţei, purtarea măştii (să acopere nasul şi gura) şi igiena riguroasă a mâinilor sunt măsuri care ne pot feri de infectare şi de boală. Şi nici nu este foarte greu când te gândeşti la sănătatea celor dragi. Şi pentru o perioadă limitată. Fiecare este responsabil pentru sănătatea şi viaţa sa şi a celor apropiaţi”, mai spune dr. Găvriluţ.

România traversează o criză sanitară declanşată de un val de COVID-19. Conform autorităţilor, în cursul zilei de ieri, au fost confirmate 365.212 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 246.633 de pacienți au fost declarați vindecați, conform știrioficiale. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 4.931 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Contrar numărului mic de persoane infectate, situația nu este una fericită daca e să vorbim despre teste puține. Calculând rata de infectare la numărul de teste efectuate putem observa faptul ca există un procent de peste 40% de persoane infectate. 11.266 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 7.499  în baza definiției de caz și a protocolului medical și 3.767 la cerere.

Adauga un comentariu