Un cutremur puternic de 5,8 grade a zguduit luni cea mai mare insulă din Grecia, Creta, iar o persoană a fost ucisă în momentul prăbușirii unei cupole a bisericii, au spus autoritățile.
Cutremurul, care a scos oamenii din casele lor și din clădirile publice și a provocat pagube considerabile, a fost descris de un seismolog grec, Efthymios Lekkas, ca un „fulger” cu replici puternice.
Cutremur puternic în insula Creta din Grecia, o persoană a murit
Un bărbat a murit când cupola unei biserici din orașul Arkalochori a cedat în timpul lucrărilor de renovare, a spus un oficial de poliție. Autoritățile de protecție civilă au declarat că nouă persoane au fost rănite în urma cutremurului de pe insula Creta din Grecia, care a deteriorat multe clădiri.
Cutremurul i-a determinat pe mulți oameni din orașul principal din Creta, Heraklion, să se grăbească în aer liber. Școlarilor li s-a spus să părăsească sălile de clasă, adunându-se în curțile școlilor și pe piețele orașului.
„S-a simțit destul de puternic și a durat multe secunde”, a declarat un primar local pentru televiziunea Skai.
Institutul Geodinamic din Atena a declarat că magnitudinea cutremurului a atins 5,8, iar epicentrul său se afla la 23 de kilometri nord-vest de Arvi, în sud-estul Cretei, la o adâncime de 10 km.
Anterior, Centrul Seismologic Mediteranean European (EMSC) a declarat că cutremurul a măsurat 6,5, în timp ce Studiul Geologic al Statelor Unite (USGS) l-a stabilit la 6,0.
Nu este primul cutremur puternic din Grecia în 2021
Grecia a mai fost lovită de cutremure puternice în 2021. Vorbim despre faptul că pe data de 22 iunie 2021, țara Europeană a fost lovită de un seism cu magnitudinea de 5.6 grade pe scara Richter, iar autoritățile nu au declanșat alerta de tsunami. Cutremurul a avut peste zece replici, cea mai puternică având 3.9 grade.
Dodecanezul sau Arhipelagul Dodecanez, este un grup de 12 insule care face parte din insulele Sporade de Sud aparținând Greciei, fiind situat în Marea Egee, între Ciclade și Turcia.
Grecia a fost puternic lovită de incendii devastatoare
În urmă cu câteva luni, Grecia a fost nevoită să obțină sprijin european după ce o serie de incendii puternice au făcut ravagii în țară. Cele mai puternice și periculoase focare au fost cele din Attica, din zona Atenei, cele din insula Evia și cele din Elida, zonă din nord-vestul peninsulei Peloponez. În paralel, parchetul din Atena a deschis o anchetă în cazul incendiilor fiindcă se bănuiește că unele focare nu au pornit din cauza naturală. Flăcările imense au blocat autostrada care leagă sudul de nordul țării. Circulația a fost închisă în ambele sensuri.
„Dacă ne uităm la Europa, a fost a doua cea mai caldă lună iulie de când au început măsurătorile, dar canicula nu a fost distribuită egal. În estul Europei a fost mult mai cald decât media de până acum și au fost mai multe valuri de caniculă în regiune, în timp ce în vestul și centrul Europei, temperaturile au fost sub media din ultimii 30 de ani”, a spus Freja Vamborg, la acea vreme, specialist în schimbări climatice.