Local

Un director de școală din Iași a pierdut o bătălie cu inspectorii de integritate! Judecătorii au respins acțiunea formulată de profesoară împotriva ANI!

Publicat: 06 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Un director de școală din Iași a pierdut o bătălie cu inspectorii de integritate Judecătorii au respins acțiunea formulată de profesoară împotriva ANI
Agenția Națională de Integritate a câștigat un prim litigiu cu un director de școală din județul Iași

Un director de școală din județul Iași a pierdut o bătălie în instanță cu inspectorii de integritate. Alida Elena Iftime a contestat la Curtea de Apel Iași raportul de evaluare întocmit recent de Agenția Națională de Integritate pe numele ei. Cei de la ANI au precizat că vor sesiza Parchetul în acest caz

Agenția Națională de Integritate (ANI) a câștigat un prim litigiu intentat de un director de școală din județul Iași. Astfel, magistrații din cadrul Curții de Apel au respins recent cererea de anulare a unui raport întocmit de ANI, solicitare formulată de Alida Elena Iftime.

„Instanța admite excepția inadmisibilității, invocată prin întâmpinare. Respinge ca inadmisibilă cererea de chemare în judecată, astfel cum a fost modificată, formulată de reclamanta Alida Elena Iftime, în contradictoriu cu pârâta Agenția Națională de Integritate”, au menționat judecătorii ieșeni.

Decizia nu este definitivă, aceasta putând fi contestată.

Alida Elena Iftime, nemulțumită de raportul întocmit de inspectorii de integritate

Procesul intentat de Alina Elena Iftime celor de la ANI a început în urmă cu câteva luni. Aceasta le-a solicitat judecătorilor să dispună anularea raportului de evaluare întocmit de inspectorii de integritate pe numele ei.
În cadrul procesului, prin întâmpinare, a fost invocată excepția inadmisibilității. Așadar, la final, magistrații ieșeni au ajuns la concluzia că această excepție invocată este validă, motiv pentru care au și respins acțiunea formulată de către directorul de școală.

A fost sesizat Parchetul pentru o potențială încălcare a legii

La începutul lunii iunie a acestui an, reprezentanții Agenției Naționale de Integritate au menționat faptul că au constatat starea de incompatibilitate și conflictul de interese în materie administrativă în cazul a 6 persoane. De asemenea, cei de la ANI au mai spus că au sesizat organele de urmărire penală în cazul unei persoane cu funcție de conducere din cadrul unei unități a sistemului de învățământ de stat, făcând referire la Alida Elena Iftime.

„Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Pașcani, județul Iași, cu privire la posibila încălcare de către Alida Elena Iftime, director al Școlii Gimnaziale Oțeleni și consilier local în cadrul Consiliului Local al Comunei Oțeleni, a dispozițiilor art. 301, alin. (1), din Legea nr. 286/2009, privind Codul penal. În perioada mai 2017 – septembrie 2018, în exercitarea atribuțiilor de serviciu aferente funcției de director al Școlii Gimnaziale Oțeleni, persoana evaluată a semnat acte în temeiul cărora soțul persoanei evaluate a obținut venituri în sumă totală de 43.400 de lei. Având în vedere cele de mai sus, rezultă indicii privind săvârșirea infracțiunii de conflict de interese penal, respectiv folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane”, au menționat reprezentanții Agenției Naționale de Integritate.

Ce au mai spus reprezentanții Agenției Naționale de Integritate

Reprezentanții Agenției Naționale de Integritate au mai subliniat faptul că persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.

„Printre alții, Alida Elena Iftime nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare”, au încheiat inspectorii de integritate.

Totuși, Alida Elena Iftime nu a fost de acord cu concluziile celor de la ANI și a decis să conteste în instanță raportul de evaluare pe numele său. Numai că, la prima instanță, judecătorii au respins cererea formulată de directorul de școală din județul Iași.

Adauga un comentariu