Prima pagină » Coronavirus » Un epidemiolog suedez consideră că doar purtarea măștilor de față ar putea fi „foarte periculoasă”
Un epidemiolog suedez consideră că doar purtarea măștilor de față ar putea fi „foarte periculoasă”

Un epidemiolog suedez consideră că doar purtarea măștilor de față ar putea fi „foarte periculoasă”

20 aug. 2020, 10:47,
Cristian ZAVASTIN în Coronavirus

Unul dintre cei mai mari experți al bolilor infecțioase din Suedia, Anders Tegnell, consideră că doar purtarea măștilor de față ar putea fi „foarte periculoasă”. Medicul este împotriva recomandărilor de a se purta mască în lupta cu noul coronavirus susținând că acesta este un lucru „foarte periculos” dacă oamenii încep să creadă că asta este deajuns pentru a opri răspândirea virusului.

Anders Tegnell, epidemiolog șef la Agenția de Sănătate Publică din Suedia, s-a declarat, în mod repetat, sceptic că măștile de protecție pot controla focarele de virus, potrivit Financial Times.

„Este foarte periculos să crezi că măștile de protecție ar schimba soarta acestei pandemii de COVID-19”, a spus Tengell, care este considerat echivalentul doctorului Anthony Fauci din grupul de lucru COVID-19 de la Casa Albă.

Un epidemiolog suedez consideră că doar purtarea măștilor de față ar putea fi „foarte periculoasă”

Anders Tegnell a menționat că țările unde s-a impus purtarea măștii de protecție în spațiile publcie unde nu se poate asigura distanțarea fizică, precum Belgia și Spania, continuă să crească ratele de infectare cu COVID-19.

„Măștile de protecție pot veni în completarea altor măsuri de protecție. Dar să purtați măști de protecție și să credeți că puteți aglomera mijloacele de transport în comun sau centrele comerciale, asta este o mare greșeală!”, a spus Anders Tegnell, care și-a schimbat percepția față de masca de protecție. „În condițiile în care în Suedia numărul de infectări cu COVID-19 se reduce de la o zi la alta, nu are rost să purtăm o mască de protecție în transportul public”, menționează Anders Tegnell.

Epidemiologul susține că dovezile privind eficacitatea utilizării măștilor de protecție au fost „uimitor de slabe”.

„Sunt surprins că nu avem studii mai multe sau mai bune care să arate efectele pe care măștile le au de fapt”, a spus Anders Tegnell pentru UK Times.

Expertul în boli infecțioase s-a confruntat cu reacții adverse după ce națiunea a refuzat în mod controversat să se blocheze, ceea ce a dus la o rată de deces mai mare pe cap de locuitor decât țările vecine care au adoptat abordări mai stricte.

Adrian Marinescu vede masca drept singurul aliat pe care îl mai avem în lupta cu pandemia

Medicul Adrian Marinescu spune că masca poate face diferența, dacă ar fi folosită corespunzător.

„Peste tot în lume s-a ajuns la concluzia că reducerea ratei de infectare este foarte mare. Ce trebuie să înțelegem noi în Europa și în primul rând este că într-adevăr, masca este cea care poate să facă foarte clar diferența. Și poate să o facă repede.

Nu de pe o zi pe alta, dar cu siguranță dacă respectăm astăzi – purtăm corect masca și sigur și celelalte măsuri -, în două săptămâni am putea clar să vedem o îmbunătățire. Nu o să fie dintr-odată dar o să vedem niște cifre care o să arate mult mai bine”, a afirmat medicul.

Conform unui raport al Uniunii Europene, printre statele cu cea mai scăzută rată a testărilor se află și România.

”Se știe că peste tot în lume, în raport cu numărul celor care sunt diagnosticați prin teste, este diferență foarte mare. Întotdeauna numărul real este mai mare.

Deci dacă avem 1.300, 1.400 de cazuri într-o zi, e clar că avem un număr poate de 10 ori mai mare, aproximativ vorbind. E clar că dintre aceștia cei mai mulți sunt asimptomatici.

Categoric că testarea extinsă este soluția, cu condiția ca în urma testării și izolarea să fie făcută rapid”, a spus medicul Adrian Marinescu, medic primar la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din București.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`