Eveniment-Social

Un festival, în premieră, este programat anul acesta la Iași! Publicul va avea parte de momente aparte în organizarea Teatrului Național

Publicat: 20 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Un festival în premieră este programat anul acesta la Iași Publicul va avea parte de momente aparte în organizarea Teatrului Național
În perioada 7-11 septembrie 2024, Teatrul Național din Iași organizează prima ediție a unui festival de teatru care să cuprindă cele mai importante spectacole semnate de regizori-femei, din ultimele două stagiuni: 2022-2023 și 2023-2024

Festival aparte, în premieră, este programat anul acesta la Iași! Publicul va avea parte de momente aparte în organizarea Teatrului Național. În perioada 7-11 septembrie 2024, Naționalul organizează prima ediție a unui festival de teatru care să cuprindă cele mai importante spectacole semnate de regizori-femei, din ultimele două stagiuni: 2022-2023 și 2023-2024

În premieră, la Iași, este programat un festival special! În perioada 7-11 septembrie 2024, Teatrul Național (TNI) „Vasile Alecsandri” din Iași organizează prima ediție a unui festival de teatru care să cuprindă cele mai importante spectacole semnate de regizori-femei, din ultimele două stagiuni: 2022-2023 și 2023-2024. Manifestarea va purta numele Cătălinei Buzoianu (n. 13 aprilie 1938 – d. 3 august 2019), personalitate emblematică a regiei românești de teatru, care a marcat o frumoasă perioadă de timp și destinele Naționalului ieșean. Festivalul este finanțat de Ministerul Culturii.

În premieră, este programat, anul acesta, la Iași, un festival de teatru!

Un festival dedicat regizoarelor din România este menit să aducă perspectiva unei decantări valorice în prezența unor ipostaze care să completeze, în mod necesar, imaginea sincronică și dinamică a mișcării noastre teatrale, dar și, foarte important, șansa unor modele diferite de gândire teatrală de a-și confirma relevanța.

„Deoarece, la o privire sumară, observăm că o mare parte dintre regizoarele din România nu beneficiază de suficientă vizibilitate și suport, au discursuri radicale, experimentează tendințe noi în creația contemporană și vin din zona independentă, festivalul poate oferi un spațiu de expresie generos pentru confruntarea instituțional/independent, creând, într-o platformă vie, interconectări”, arată cei de la TNI.

Cele patru tipuri de săli pe care Naţionalul ieşean le are în formulă completă din 2012, deja specializate repertorial în proiectele interne, permit reprezentarea celor mai diverse tipuri de lecturi scenice: de la cele clasice la deconstrucţii ale spaţiului, de la performance-uri la mizanscene care integrează şi alte formule de spectacol, fuzionând cu alte arte.

Sunt prezente producții provenind din teatre de stat sau independente, desfășurate pe parcursul a cinci zile

În programul festivalului vor fi prezente producții provenind din teatre de stat sau independente, desfășurate pe parcursul a cinci zile, la care se adaugă adnotări dintr-o secțiune teoretică, care vor pune în discuție diversitatea tipurilor de abordare a exerciţiului scenic, din perspectiva conținutului festivalier, sub forma unor evenimente conexe. Acestea vor reuni conferințe, dezbateri, lansări de carte, ateliere de lucru. Selecția festivalului este asigurată de teatrologul Oana Borș, lector univ. dr. la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” București, pe baza unor criterii bine argumentate, precum risc estetic, spirit de avangardă, deschidere spre alte arte, perspective profunde față de realitățile unei lumi care se schimbă sub ochii noștri.

Proiect singular și cu o ofertă cu totul particulară în actualul context festivalier național

Evenimentul va avea invitaţi de referinţă din zona regiei, a criticii de teatru, a managerilor culturali, personalităţi culturale din ţară şi din străinătate şi va contura profilul regiei feminine, al direcţiilor de promovare, dezvoltare şi influenţă din spaţiul teatrului contemporan.

„Acest proiect singular și cu o ofertă cu totul particulară în actualul context festivalier național, care vine să valideze existența unor voci specifice în regia de teatru, este gândit a fi competitiv, fiind acordate pe baza unor criterii bine delimitate: Premiul pentru cel mai bun spectacol, Premiul pentru regie, Premiul pentru cea mai buna actriță în rol principal, Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal, Premiul pentru scenografie, Premiul pentru creație originală”, au conchis oficialii TNI.

Totul implică un festival în premieră, programat anul acesta la Iași!

Adauga un comentariu