Prima pagină » Local » Un ieșean a obținut despăgubiri în instanță după ce tatăl său a făcut pușcărie pe nedrept! Bărbatul a demonstrat că părintele lui a fost condamnat politic (EXCLUSIV)
Un ieșean a obținut despăgubiri în instanță după ce tatăl său a făcut pușcărie pe nedrept! Bărbatul a demonstrat că părintele lui a fost condamnat politic (EXCLUSIV)

Un ieșean a obținut despăgubiri în instanță după ce tatăl său a făcut pușcărie pe nedrept! Bărbatul a demonstrat că părintele lui a fost condamnat politic (EXCLUSIV)

23 mai 2022, 02:00,
Ciprian Nedelcu în Local

Judecătorii i-au dat dreptate unui ieșean care a cerut despăgubiri pe motiv că tatăl lui ar fi făcut pușcărie pe nedrept. Astfel, magistrații din cadrul Tribunalului Iași au admis în parte acțiunea formulată de Gabriel Drăgan. Instanța a obligat AJPIS Iaşi să emită o decizie în favoarea reclamantului prin care să stabilească calitatea acestuia de beneficiar al drepturilor prevăzute de Decretul-lege nr. 118/1990, dar şi a indemnizaţiei la care acesta are dreptul.

Magistrații i-au dat dreptate unui ieșean care a solicitat despăgubiri pe motiv că tatăl său ar fi făcut pușcărie pe nedrept. Așadar, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au admis în parte acțiunea formulată de Gabriel Drăgan.

Instanța a obligat AJPIS Iaşi să emită o decizie în favoarea reclamantului, prin care să stabilească calitatea acestuia de beneficiar al drepturilor prevăzute de Decretul-lege nr. 118/1990, dar şi a indemnizaţiei la care acesta are dreptul, determinată pentru perioada 23 iulie 1949 – 20 iulie 1962. Sentința este definitivă. În edițiile anterioare, reporterii cotidianului BZI au prezentat un caz similar.

Ieșeanul Gabriel Drăgan, despăgubiri după ce tatăl său ar fi făcut pușcărie pe nedrept

Procesul dintre Gabriel Drăgan și Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Iași – Comisia Județeană Iași pentru aplicarea prevederilor Decretului-lege nr. 118/1990 a început pe 24 decembrie 2021. Prin cererea înregistrată pe rolul instanţei, ieșeanul a cerut ca Decizia din 22 noiembrie 2021 a AJPIS să fie respinsă, să se acorde drepturile prevăzute de Decretul-lege, iar instituția să fie obligată la plata unor daune morale de 10.000 de lei.

„Prin decizia contestată mi s-a respins solicitarea de acordare a drepturilor prevăzute de Decretul-lege amintit, în calitate de fiu al celui decedat la 18 ianuarie 1994, cu o motivare lapidară, reţinându-se în mod neîntemeiat că tatăl meu ar fi fost condamnat pentru infracţiuni contra umanităţii sau că ar fi desfăşurat activitate fascistă ori legionară.
Din adresa nr. 76100/23.01.1991, emisă de Ministerul de Interne, rezultă că tatăl meu a fost condamnat iniţial la 7 ani închisoare corecţională și 5 ani interdicţie corecţională pentru delictul prevăzut de art. 209 Cod penal. După judecarea recursului introdus de procurorul militar, a fost condamnat de Tribunalul Militar la 10 ani de închisoare corecţională pentru delictul prevăzut de art. 325 Cod penal. Tatăl meu a fost arestat la 23 iulie 1949 și liberat la 20 iulie 1962”, a subliniat ieșeanul în cererea adresată instanței.

În edițiile anterioare, reporterii cotidianului BZI au prezentat un caz similar.

Judecătorii i-au dat dreptate ieșeanului

Ieșeanul Gabriel Drăgan a adăugat că, de fapt, art. 1 din Decretul-lege nr. 118/1990 face referire la infracţiuni politice, iar acest termen nu este definit în actul normativ. Potrivit reclamantului, fapta pentru care a fost condamnat tatăl său este menţionată în art. 1, fiind astfel de drept o infracţiune politică.

„În aceste condiţii, cum condamnarea tatălui meu fost una cu caracter politic, nu se impunea asimilarea cu infracţiunile contra umanităţii sau cu desfăşurarea unei activităţi fasciste/legionare, din cuprinsul deciziei menţionate”, a arătat ieșeanul în fața judecătorilor.

La rândul lor, cei de la AJPIS au depus o întâmpinare prin care a arătat că Decretul-Lege nr. 118/1990, privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite prizonieri recunoaşte anumite drepturi persoanelor persecutate din motive politice, dar şi copiilor acestora, în cazul decesului titularului. Aceștia au adăugat că, din documentele existente, reiese că tatăl reclamantului ar fi fost condamnat pe motiv că „a făcut parte dintr-o organizaţie subversivă”. Totuși, judecătorii ieșeni au constatat că tatăl reclamantului a fost condamnat pentru delictul de „deţinere de material interzis”.

Astfel, ieșeanul a obținut despăgubiri în instanță după ce tatăl său a făcut pușcărie pe nedrept, fiind condamnat politic în perioada regimului comunist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`