Ieșeanul Dan Ștefan Cojocaru are una dintre cele mai mari colecții de tricouri și fulare sportive din România
„Mops”, după cum îl știe multă lume, a început să colecționeze articole sportive în urmă cu 49 de ani, iar de atunci a reușit să strângă peste 3.500 de tricouri și peste 1.500 de fulare. Acesta are acum în colecție articole rare de la fotbaliști recunoscuți la nivel internațional.
O colecție impresionantă de tricouri și fulare
La localul său, Magic Pizza, Dan Cojocaru ține câteva dintre piesele sale din colecție. Pe restul le are acasă, depozitate în condiții optime pentru a nu se deteriora.
„După revoluție, s-a deschis această piață și pentru colecționarii din România. Am început să intru și eu în diferite grupuri de colecționari, să particip la licitații pentru tricouri. În prezent, am peste 3.500 de tricouri de fotbaliști și peste 1.500 de fulare de la meciuri. Cea mai valoroasă piesă pentru mine este tricoul lui Maradona, când juca la Napoli. Eu sunt mare fan Maradona și cred că a fost cel mai mare fotbalist, din punctul meu de vedere. Prețurile unui tricou fluctuează în funcție de istoria din spate; dacă a fost purtat la un meci important, atunci poate ajunge până la 100.000 de euro. Nu am făcut o evaluare totală a colecției mele, dar se poate face un calcul”, povestește Dan Cojocaru.
Cum a început totul
De când era mic copil, ieșeanul a început să colecționeze fanioane de la echipele din țară. Articolele sportive erau o raritate în anii `80, iar orice găsea era o adevărată comoară.
„De la 5 ani a început totul, pasiunea mea pentru fotbal și să colecționez articole din fotbal. Era foarte dificil atunci, se găseau doar fanioane, nu vedeai tricouri în acea perioadă. De obicei, fanioanele erau de la echipe din vestul țării, în Moldova nu prea se făceau. Primul meu fanion a fost unul de la Universitatea Craiova, de la începutul anilor `80, când aveau o echipă puternică. După care am început să merg la meciurile echipelor mari pe la Bacău, Galați, Piatra Neamț, pentru că echipa din Iași era în liga a doua. Primul meu tricou a fost de la Echipa Națională, o cunoștință mi-a dat atunci un trening complet și un tricou de la echipă, pentru că nu se găseau. Părinții mei erau profesori și m-au ajutat mult cu această pasiune, și m-au susținut”, își mai amintește Dan Cojocaru.
Vrea să deschidă un muzeu
Dan Cojocaru vrea să împărtășească această pasiune și cu alți oameni, iar el speră să deschidă un muzeu în Iași, unde oamenii pot admira exponatele. Totuși, are și unele regrete, după ce a pierdut licitații pentru unele piese rare. Și alți ieșeni au colecționat obiecte inedite de-a lungul anilor.
„Câteva sute de tricouri le țin la Magic Pizza, însă restul le am acasă, le țin în condiții speciale, la o anumită temperatură, ca să nu fie afectate. Vreau să fac un muzeu, dacă voi găsi un spațiu potrivit. O astfel de colecție este păcat să se piardă și sunt sigur că mulți oameni ar fi interesați de aceste piese. Mulți care vin din afara țării și chiar din afara județului, și trec pe la mine, sunt impresionați de exponatele mele și le înțeleg valoarea. Țin minte, am pierdut o licitație pentru tricoul lui Mircea Lucescu din meciul cu Brazilia la mondialul din 1970 – a făcut schimb cu Pele atunci. După ce a fost la mai mulți oameni prin Brazilia, a fost scos la licitație, doar că este un brazilian care colecționează doar din România. Este greu să concurezi cu el, însă tricoul a fost vândut către Hyundai, pe 15.000 de euro, să îl expună la Campionatul Mondial din 2018”, a mai spus ieșeanul.
O pasiune care nu moare
Pentru Dan Cojocaru, viața s-a învârtit în jurul fotbalului. Acesta a fost pe sute de stadioane, la meciuri importante și, în continuare, nu poate sta departe de fenomen.
„Am fost la sute de meciuri pe stadioane, însă cele mai frumoase momente au fost la meciul Steaua – Dinamo, 2-4, meciul acela istoric, și a mai fost un meci Steaua – Dinamo, în care tot dinamoviștii au câștigat, cu 3-0. Am fost la 23 de El Clasico în Spania, consecutive. Din păcate, era perioada aia în care antrena Guardiola la Barcelona și cam au dominat”, a precizat colecționarul.
Deși nu mai are mult timp liber pentru a colecționa tricouri, acesta încă primește articole de la prieteni și cunoștințe, pe care nu le poate refuza.
„Acum, mai puțin mă ocup de a colecționa, nu mai am atât de mult timp liber și deja s-au adunat foarte multe articole în colecția mea. Desigur că mai primesc de la unele cunoștințe, nu pot să le refuz. Lumea colecționarilor este foarte mare acum, au apărut și multe tricouri care se fabrică exact replici din alte perioade”, a încheiat Dan Cojocaru.
Este una dintre cele mai frumoase colecții de tricouri și fulare sportive din România, însă a durat peste 40 de ani pentru a o finaliza.
Îl mai linge în koor oleacă breaur pe shaormar?