Un mare proprietar din Iași reface un conac istoric, o plantație pentru livadă și o mică podgorie cu viță-de-vie de 2,5 hectare (EXCLUSIV)

18 nov. 2020, 02:00
Valentin Hutanu, în Eveniment-Social

Rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prof. univ. dr. Tudorel Toader, în fața unei noi investiții, în premieră pentru o instituție de învățământ superior din Moldova! Zilele acestea a demarat plantarea a 2.5 hectare cu viță-de-vie într-o localitate aflată lângă județul Iași. Este vorba despre Stațiunea de Cercetare Științifică și Practică Studențească „Vasile Băcăuanu”, din localitatea Ștefănești, județul Botoșani. Sute de mii de euro vor fi folosiți pentru a se reface un conac istoric, pentru amenajarea unei livezi și a unei mici podgorii. De asemenea, locul va beneficia de un iaz și va avea o utilitate specială, într-o zonă naturală superbă

Un mare proprietar din Iași reface un conac istoric, o plantație pentru livadă și o mică podgorie cu viță-de-vie de 2.5 hectare! Este o nouă investiție aparte pentru Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași! Totul pe o suprafață de câteva mii bune de metri pătrați, într-un cadru natural superb și în jurul unei construcții istorice. Astfel, în maximum doi ani, instituția va avea una dintre cele mai frumoase și moderne construcții din România și un loc special amenajat, având ca destinație un Institut de Cercetare Științifică la cele mai înalte standarde.

Un superb conac, ridicat în urmă cu mai bine de un secol și un teren de mii de metri pătrați

Rectorul Universității „Cuza” din Iași, prof. univ. dr. Tudorel Toader, în fața unei noi investiții, în premieră pentru o instituție de învățământ superior din Moldova! Zilele acestea a demarat plantare a 2.5 hectare cu viță-de-vie într-o localitate aflată lângă județul Iași. Este vorba despre Stațiunea de Cercetare Științifică și Practică Studențească „Vasile Băcăuanu”, din localitatea Ștefănești, județul Botoșani. Sute de mii de euro vor fi folosiți pentru a se reface un conac istoric, pentru amenajarea unei livezi și a unei mici podgorii. De asemenea, locul va beneficia de un iaz și va avea o utilitate specială, într-o zonă naturală superbă.

„Am început plantarea a 2.5 hectare cu viță-de-vie, toată zona este reamenajată. Am împrejmuit totul”, a precizat prof. univ. dr. Tudorel Toader.

Deși este un imobil de patrimoniu cu o arhitectură aparte, acesta a fost dat uitării după 1989

Cu toate că este amplasat într-o zonă naturală, este un imobil de patrimoniu și cu o arhitectură aparte, acesta a fost dat uitării după 1989! În doar un an, actualul șef al instituției care deține totul a schimbat radical întreaga stare de fapt. Concret, un conac vânat de mulți oameni cu bani va fi reabilitat și restaurat ca la carte, după ce terenul de mii de metri pătrați din jurul acestuia a fost igienizat. Anul acesta a demarat plantarea pomilor fructiferi pentru realizarea unei livezi.

„Am făcut pași importanți în această perioadă la Stațiunea de la Ștefănești. Astfel, deja a fost intabulată proprietatea, s-a plantat un rând de tuia și s-a amenajat un iaz. Am plantat 500 de pomi fructiferi pentru livadă. Aici va fi o mică podgorie și vom avea «Vinul lui Cuza». Vom demara și procedurile de restaurare ale conacului de la Ștefănești. O vom face ca la carte. Va fi ceva superb și cu respectarea arhitecturii inițiale. Destinația acestui loc va fi pentru viitorul sediu al Institutului de Cercetare Științifică. Va fi unul dintre cele mai moderne din țară și Europa de Est”, a completat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC.

Întreaga investiție va ajunge la câteva sute de mii de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *