Titlurile zilei

Un mini cartier de vile apare în Bucium, pe un teren evaluat la 1,6 milioane de euro! Investitor este un afacerist în vârstă de 75 de ani, cu domiciliul în Italia. Arhitecții i-au făcut o surpriză înainte de sărbători – FOTO

Publicat: 27 dec. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Un mini cartier de vile apare în Bucium pe un teren evaluat la 16 milioane de euro Investitor este un afacerist în vârstă de 75 de ani cu domiciliul în Italia. Arhitecții i-au făcut o surpriză înainte de sărbători  FOTO
Grigorie Ioanid, în vârstă de 75 de ani, vrea să construiască pe terenul din Bucium evaluat la 1,6 milioane de euro

Pe o suprafață de 1,6 hectare din Bucium ar urma să fie construit un mini cartier de vile. Investitorul a cerut aprobări pentru introducerea terenului în intravilanul municipiului Iași. Deocamdată, arhitecții nu sunt convinși de soluția oferită de proiectanții beneficiarului

Investitorii vor să valorifice terenurile deținute în zona Bucium. Este și cazul lui Grigorie Ioanid, cu domiciliul în Italia, care vrea să dezvolte un proiect imobiliar în apropierea străzii Gr. T. Popa, pe o suprafață de teren de 16.753 de metri pătrați, evaluată la 100 euro/metru pătrat. Bărbatul, administrator în cadrul mai multor firme, a solicitat ca terenul să fie introdus în intravilanul municipiului Iași, pentru edificarea un mini cartier de vile, format din 16 unități locative, cu un regim de înălțime ce nu poate depăși două etaje. Terenul are o formă neregulată și se află într-o zonă afectată de alunecări.

Recent, proiectul a fost analizat în cadrul Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU), ce este formată din arhitecți, constituită la nivelul Primăriei Iași. Chiar înainte de sărbători, membrii comisiei au hotărât amânarea proiectului. Asta înseamnă că proiectanții beneficiarului trebuie să vină cu lămurii suplimentare legate de dimensiunea proiectului imobiliar. În zona Bucium au fost mai multe scandaluri după ce hoții au furat materialele de construcții de pe șantierele deschise. Aceștia au smuls până și instalațiile sanitare.

Un mini cartier de vile apare în Bucium, într-o zonă aflată în dezvoltare

Grigorie Leonid, născut în județul Olt, nu a putut fi contactat pentru a detalia proiectul din zona Bucium. Din informațiile deținute de BZI, afaceristul a moștenit terenul din Bucium de la un unchi din zona Timișoarei, care a cumpărat suprafețe importante în urmă cu 80 de ani. După venirea comuniștilor, ternul a fost confiscat, dar retrocedat, după Revoluție, moștenitorilor aflați în viață.

„Acolo, terenul este destul de argilos, sunt alunecări. Respectiva suprafață este cea mai bună dintr-o suprafață mai mare. Probabil vrea să introducă în intravilan pe bucăți, este o variantă la care se mai apelează în ultima perioadă. În trecut, terenul era scos la vânzare”, spun surse din domeniul imobiliar.

În ultima perioadă, în zona străzii Gr. T. Popa a apărut o modă în rândul proprietarilor. Pentru că nu primesc autorizație de construire în timp util, ridică casele și apoi cer să intre în legalitate. În edițiile trecute ale BZI a fost prezentat și cazul lui Leonard Sănătescu.

Italienii au primit avizul pe strada Trei Fântâni

În cadrul CTATU a fost analizat și proiectul imobiliar al italienilor de la Italimob Construzioni. La fel ca Grigorie Leonid, au cerut intrarea în intravilan a terenului. În acest caz, arhitecții au emis aviz favorabil. Conform Planului Urbanistic Zonal (PUZ), urmează să fie construite 16 blocuri de locuințe colective, cu regimul de înălțime S+D+P+10E+Eth, la care se mai adaugă un imobil cu regimul de înălțime D+P+2E (Family Market) și două clădiri cu regimul D+P+4E (grădiniță, bancă).

Coeficientul de utilizare a terenului variază în funcție de gradul de ocupare a amplasamentului, adică între 0,75 – 2,2. Procentul de ocupare a terenului este de maximum 25 la sută. Din suprafața totală de teren, 30 la sută reprezintă spații verzi, ce urmează să fie amenajate de investitor. În total vor fi amenajate peste 2.000 de apartamente.

Un mini cartier de vile apare în Bucium, dar, deocamdată, arhitecții nu sunt de acord cu forma actuală a proiectului.

Adauga un comentariu