International

Un negociator rus a transmis că Moscova și Kiev sunt pe drumul spre un acord asupra demilitarizării Ucrainei

Publicat: 18 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Un negociator rus a transmis că Moscova și Kiev sunt pe drumul spre un acord asupra demilitarizării Ucrainei
Conform agenției rusă de știri, Interfax, Medinski a transmis că echipele de negociere au discutat despre garanțiile de securitate, în situația în care Ucraina nu mai încearcă să se alăture alianței militare occidentale

Ucraina și Rusia se află la „jumătatea drumul” în a cădea de acord cu privire la problema demilitarizării Ucrainei, iar opiniile lor sunt cel mai aliniate cu privire la neutralitate și renunțarea la aderarea la NATO, transmite negociatorul rus, Vladimir Medinski.

Conform agenției rusă de știri, Interfax, Medinski a transmis că echipele de negociere au discutat despre garanțiile de securitate, în situația în care Ucraina nu mai încearcă să se alăture alianței militare occidentale.

Cerințele Rusiei pentru un acord de pace cu Ucraina

Președintele Vladimir Putin i-a transmis ieri președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, care sunt cerințele precise ale Rusiei pentru un acord de pace cu Ucraina.

Principalul este acceptarea de către Ucraina că ar trebui să fie neutră și să nu solicite aderarea la NATO. Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a recunoscut deja acest lucru.

Există și alte cerințe în această categorie, care în cea mai mare parte par să fie elemente pentru ca partea rusă să iasă basma curată. Ucraina ar trebui să treacă printr-un proces de dezarmare pentru a se asigura că nu este o amenințare pentru Rusia. Ar trebui să existe protecție pentru limba rusă în Ucraina.

Kievul este dispus să cedeze din aspirațiile inițiale

Kievul insistă asupra unui model „propriu” de neutralitate pentru Ucraina şi nu doreşte să accepte unul inspirat din exemplele Suediei şi Austriei – aşa cum pretinde a priori Moscova -, deşi se arată dispus să renunţe la aspiraţia sa de a adera la NATO.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a recunoscut, marţi, că poziţiile de la negocieri sunt acum „mai realiste”, deşi până acum nu se cunosc detaliile acestor discuţii.

Discursul lui Volodimir Zelenski de la Congresul SUA

Preşedintele Ucrainei a invitat miercuri SUA să creeze o nouă alianţă – United for Peace -, relatează publicaţia ucraineană ‘Zerkalo nedeli’.

„Invazia rusă pe scară largă din Ucraina a început în 24 februarie. Şi ar fi fost just dacă i s-ar fi pus capăt în numai o zi. În 24 de ore. Pentru ca răul să fie pedepsit fără întârziere. Dar în lumea noastră nu există astfel de instrumente. Războaiele din trecut i-au încurajat pe predecesorii noştri să creeze instituţii care ar trebui să ne protejeze de război. Dar acestea nu funcţionează. O vedem. Or, aceasta înseamnă că sunt necesare noi instituţii, noi uniuni. Noi asta propunem”, a pledat Volodimir Zelenski, a cărui ţară se confruntă cu cel mai mare conflict de după Al Doilea Război Mondial.

Adauga un comentariu