National

Un nou drum de mare viteză se va construi în România. Care este valoarea totală a proiectului

Publicat: 30 apr. 2024
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Un nou drum de mare viteză se va construi în România. Care este valoarea totală a proiectului
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, anunţă un pas important pentru construirea Drumului Expres Cluj-Dej.

Un nou drum de mare viteză se va construi în România. Este vorba despre Drumul Expres Cluj-Dej. Iată când vor începe lucrările și care este valoarea  totală a proiectului.

Un nou drum de mare viteză se va construi în România

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, anunţă un pas important pentru Drumul Expres Cluj-Dej, el arătând că luni, 29 aprilie 2024, au fost depuse 5 oferte pentru contractul necesar elaborării Studiului de Fezabilitate al acestui nou drum de mare viteză din Transilvania. Valoarea estimată este de 28,34 milioane de lei (fără TVA), iar suma este asigurată prin FEN (Fonduri Europene Nerambursabile).

Contractul trebuie finalizat în 21 de luni, din care 18 de luni pentru realizarea Studiului de Fezabilitate. După construcţie, Drumul Expres Cluj- Dej, cu o lungime estimată de 75 km, va asigura inclusiv conexiunea cu viitorul Drum Transregio Gilău – Apahida şi cu Autostrada Transilvania, a mai precizat ministrul.

Pe 26 aprilie 2024 a fost deschis un alt drum mult așteptat de români. A avut loc inaugurarea primului tronson din Transapuseana, vineri, 26 aprilie 2024. Transapuseana este un drum județean ce străbate frumusețea Munților Apuseni și cuprinde 43 de kilometri de drum județean. Drumul județean (DJ) 107 a fost inițial cunoscut sub numele de „Transalpina de Apuseni”. A fost apoi redenumit Transapuseana.

Acesta reprezintă cea mai mare investiție într-un drum județean din România. Are o valoare totală a proiectului de peste 73 de milioane de euro, finanțat în mare parte din fonduri europene.

Autostrada mult așteptată de șoferi

Recent, a fost anunțat faptul că se construiește Autostrada Litoralului. Execuția Altenativei Techirghiol, denumită și Autostrada Litoralului va avea o lungime de 30,59 kilometri și va arunca în aer turismul din România. Scopul realizării acestui drum de mare viteză constă în construcția unei legături noi și rapide între Autostrada de Centură a Constanței #A4, din zona localității Cumpăna și comuna 23 August, la intersecția cu DN39B, scurtând astfel timpul de deplasare prin creșterea vitezei de călătorie.

Valoarea totală a proiectului este de 5,74 miliarde lei cu TVA, asigurată din fonduri externe nerambursabile, prin cadrul Programului Transport. Durata contractului va fi de 48 luni, din care 12 luni pentru etapa de proiectare și 36 luni pentru etapa de execuție.

De asemenea, încep lucrările la ,,Autostrada urșilor.” Proiectul are o valoare de 1,8 miliarde de lei, iar prețul pentru un kilometru este de aproximativ 13 milioane de euro. Sorin Grindeanu a explicat că își dorește să ,,spele această rușine națională”, o autostradă blocată ani de zile pentru că nu existau tuneluri pentru urși sau pentru că se strica habitatul liliecilor.

,,Nu pot să nu amintesc despre celebra autostradă pentru urşi, o ştiţi cu toţii, o ştie toată România. În acest moment a fost semnată autorizaţia de construcţie, se încep lucrările. Dar vă asigur un lucru, pentru că am văzut că au fost anumite nelinişti dinspre anumiţi domni, această lucrare va fi finalizată în timp, având finanţare PNRR, nu există temeri că acest tronson de la Marginea la Holdea nu va fi finalizat. Deci se intră, se lucrează, s-au adus utilajele și încep lucrările la tuneluri.

Asta cu urșii în Banat este o discuție care, mă rog, naște foarte multe pasiuni. E greu să nu amintesc că în 2017, eram prim-ministru atunci, dar exista aceeași discuție cu urșii din zona respectivă de la Marginea la Holdea, acei urși care nu prea sunt. Mă rog, trecem peste această discuție, important este că se intră în faza de execuție, iar această rușine națională încercăm să o reparăm intrând în această fază de execuție.”, a declarat Sorin Grindeanu.

Comentarii
  • Cat de mult ne bucura acest viitor proiect din zona Clujului!!!! Marca PSD-Grindeanu…….In Moldova, nu…..ca doar Grindeanu este banatean si nu moldovean!!!!! Din afisul electoral al lui Bogdan Balaniscu reiese ceva f.f.f.clar ca – FIECARE IESEAN MERITA MAI MULT ….cui i se adreseaza Balaniscu, lui Ciolacu, Grindeanu……sa fim seriosi, noua ………voturile sunt la noi…

  • Incredibil!
    „Drumuri de mare viteză”, construite… în mare viteză, în România! Ați mai văzut așa ceva?! Că de auzit am mai auzit(doar în… ani electorali)! Ca în „Poveste porcului”!
    Nu mă mai mir de ce în politica românească sunt atâția… porci!!!
    Uitați-vă la ei cum arată și cum… guiță de la tribuna „cocinei de cinci stele”!!!

Adauga un comentariu