Actualitate

A fost deschis drumul mult așteptat de români. Iată cum arată șoseaua spectaculoasă

Publicat: 29 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
A fost deschis drumul mult așteptat de români. Iată cum arată șoseaua spectaculoasă
A avut loc inaugurarea primului tronson din Transapuseana, vineri, 26 aprilie 2024.

Pe 26 aprilie 2024 a fost deschis drumul mult așteptat de români. Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, i-a lăsat mască pe șoferi. Iată cum arată șoseaua spectaculoasă.

A fost deschis drumul mult așteptat de români

A avut loc inaugurarea primului tronson din Transapuseana, vineri, 26 aprilie 2024. Transapuseana este un drum județean ce străbate frumusețea Munților Apuseni și cuprinde 43 de kilometri de drum județean.

Drumul județean (DJ) 107 a fost inițial cunoscut sub numele de „Transalpina de Apuseni”. A fost apoi redenumit Transapuseana.

Acesta reprezintă cea mai mare investiție într-un drum județean din România. Are o valoare totală a proiectului de peste 73 de milioane de euro, finanțat în mare parte din fonduri europene. Se întinde pe o lungime de 78 de kilometri și conectează municipiul Aiud (Autostrada A10) cu zona Bucium – Abrud (DN 74).

Ce investiții s-au făcut pentru construcția șoselei

Valoarea proiectului Transapuseana are o valoare totală de peste 73 de milioane de euro. Pentru construcția șoseleie spectaculoase s-au folosit 26 de mii de tone de strat de beton asfaltic BA16; 41 de mii de tone de strat de binder; 44 de mii de metri cubi de fundație de piatră spartă; 25 de mii de metri cubi de beton utilizat în lucrările de consolidare; 23 de mii de metri liniari de parapet metalic. Marius Hațegan, vicepreședintele Consiliului Județean Alba, a oferit câteva detalii despre proiectul de infrastructură.

„Vin cu o veste foarte bună! Astăzi, (26 aprilie) a avut loc recepția lucrărilor pe lotul 1 al Transapusenei care totalizează nu mai puțin de 43 de kilometri. Un drum de poveste, emblematic pentru județul Alba și pentru România.

O investiție pe cât de costisitoare, pe atât de necesară. Ca inginer, pot zice că lucrările sunt de nota 10 și de „jos pălăria!”. Ca vicepreședinte al Consiliului Județean, transmit că am respectat, la fix, termenul de finalizare a lucrărilor. (…) În concluzie, Consiliul Județean Alba continuă să dezvolte județul. Din toate punctele de vedere. Ca datorie pe care o respectăm, de fiecare dată. Tuturor drumuri bune!”, a transmis, vineri, Marius Hațegan.

Recent, a fost anunțat faptul că vor începe lucrările la celebra ,,autostradă a urșilor”. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că vor începe lucrările la singurul tronson lipsă Lugoj-Deva, celebra ,,autostradă a urșilor” o bucată de 9 kilometri cuprinsă între Marginea și Holdea. Sorin Grindeanu a explicat că își dorește să ,,spele această rușine națională”, o autostradă blocată ani de zile pentru că nu existau tuneluri pentru urși sau pentru că se strica habitatul liliecilor.

,,Nu pot să nu amintesc despre celebra autostradă pentru urşi, o ştiţi cu toţii, o ştie toată România. În acest moment a fost semnată autorizaţia de construcţie, se încep lucrările. Dar vă asigur un lucru, pentru că am văzut că au fost anumite nelinişti dinspre anumiţi domni, această lucrare va fi finalizată în timp, având finanţare PNRR, nu există temeri că acest tronson de la Marginea la Holdea nu va fi finalizat. Deci se intră, se lucrează, s-au adus utilajele și încep lucrările la tuneluri.

Asta cu urșii în Banat este o discuție care, mă rog, naște foarte multe pasiuni. E greu să nu amintesc că în 2017, eram prim-ministru atunci, dar exista aceeași discuție cu urșii din zona respectivă de la Marginea la Holdea, acei urși care nu prea sunt. Mă rog, trecem peste această discuție, important este că se intră în faza de execuție, iar această rușine națională încercăm să o reparăm intrând în această fază de execuție.”, a declarat Sorin Grindeanu.

Adauga un comentariu