Prima pagină » Local » Un nou focar de COVID-19 la Direcția de Asistență Socială Iași. 20 de persoane din Căminul de Bătrâni „Sfinții Constantin și Elena” sunt izolați
Un nou focar de COVID-19 la Direcția de Asistență Socială Iași. 20 de persoane din Căminul de Bătrâni

Un nou focar de COVID-19 la Direcția de Asistență Socială Iași. 20 de persoane din Căminul de Bătrâni „Sfinții Constantin și Elena” sunt izolați

14 nov. 2020, 02:00,
Alexandra Abonicesei, în Local

De la începutul pandemiei au fost doar două mari focare de COVID-19 în centrele din subordinea Direcției de Asistență Socială (DAS) Iași. Dintre cele 95 de cazuri confirmate pozitiv cu noul Coronavirus, 57 de cazuri au fost depistate în lunile octombrie și noiembrie 2020, la două centre pentru bătrâni din Iași, o situație dificilă fiind acum la Căminul de Bătrâni „Sfinții Constantin și Elena”

Pandemia SARS-CoV-2 a afectat mai multe centre sociale din Iași, acolo unde atât salariați, cât și beneficiari au fost depistați pozitiv în urma testărilor. Două mari focare de COVID-19 au fost depistate în centrele de bătrâni din cadrul Direcției de Asistență Socială Iași. În luna noiembrie, testele pentru COVID-19 realizate în Căminul de Bătrâni „Sfinții Constantin și Elena” au confirmat pozitiv 20 de cazuri, dintre care doi salariați și 18 beneficiari. Un alt focar a fost depistat cu o lună în urmă, fiind și cel mai mare, cu un număr de 37 de persoane depistate pozitiv în Căminul de Pensionari „Sfânta Parascheva”.

„Din luna iunie 2020 până în prezent au fost 19 (beneficiari) contacți direcți, care au stat în carantină, în Căminul de Pensionari «Sfânta Parascheva», iar cazurile pozitive din Căminul de Bătrâni «Sfinții Constantin și Elena» sunt izolate la domiciliu (salariații), beneficiarii fiind izolați în centru. Ancheta este în desfășurare”, potrivit Direcției de Sănătate Publică Iași.

La centrele DAS Iași au fost depistate 95 de cazuri pozitive COVID-19 de la începutul pandemiei

Beneficiarii centrelor sociale sunt testați pentru COVID-19 la două săptămâni, în timp ce salariații sunt testați săptămânal. DAS Iași a avut un total de 95 de cazuri pozitive, dintre care 57 au fost înregistrate în cele două cămine din Iași, restul fiind cazuri izolate. La Centrul de Urgență Pentru Recuperare și Integrare Socială „C.A.Rosetti” au fost 11 cazuri înregistrate în perioada august-noiembrie 2020. De asemenea, 5 cazuri confirmate pozitiv au fost la Centrul social cu destinație multifuncțională „Bucuria”, în ultimele trei luni, iar în luna septembrie au fost puse în carantină, în centru, 15 persoane.

„Începând cu data de 11 aprilie, conform Ordonanței nr.8, personalul centrelor a fost timp de 5 săptămâni izolat la locul de muncă, prin rotație, împreună cu beneficiarii. De menționat și că la Centrul de Servicii Integrate pentru Victimele Violenței în Familie, în perioada 20.08.2020 – 12.11.2020, a fost confirmată pozitiv COVID-19 o singură persoană, un agent de pază, care până la data de 08.01.2021 nu va mai fi testat”, au declarat reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *