După ce luna trecută au fost descoperite în Iași două noi focare de pestă porcină africană, la finalul săptămânii trecute, încă unul a izbucnit în comuna Vlădeni. În intervalul 8-14 octombrie 2021, alți 204 porci mistreți bolnavi de PPA au fost găsiți în pădurile din județ, iar alți 35 de mistreți au fost vânați
Un nou focar de pestă porcină africană (PPA) a izbucnit în comuna Vlădeni, din Iași, săptămâna trecută. Din cele 30 de noi focare înregistrate în toată țara, în perioada 8-14 octombrie 2021, unul este în Iași. Aproape lunar în județ au fost descoperiți, în gospodăriile ieșenilor, porci care prezentau simptomele specifice bolii sau erau morți din cauza PPA. În acest an, după ce au fost închise la începutul verii primele focare apărute în Iași, au reapărut altele în luna iulie 2021.
În total, acum sunt 12 focare de pestă porcină africană pentru care s-au luat măsuri. Acestea sunt în orașul Podu Iloaiei, în comuna Țigănași, în satul Stejari, în satele Zagavia și Scobinți, comuna Scobinți, în satul Maxut, comuna Deleni, dar și în satul Todirel, din comuna Bârnova. Alte focare de PPA au izbucnit în satele Vânători și Cârniceni. În total au fost sacrificați 53 de porci, din gospodării, care prezentau virusul pestei porcine africane. Chiar dacă toate focarele de PPA erau închise de DSVSA Iași la începutul verii, inclusiv la o fermă cu 800 de capete din comuna Gorban, din cauza porcilor mistreți, virusul s-a transmis din nou la cei domestici.
Care sunt principalele cauze ale răspândirii virusului pestei porcine africane în Iași?
Potrivit specialiștilor din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași, principalele cauze care duc la apariția de noi focare sunt intrarea/ieșirea porcinelor în/din exploatații fără a se solicita medicului veterinar documente care să ateste starea de sănătate a acestora. De asemenea, scoaterea animalelor din zonele de restricție (protecție, supraveghere, zonă infectată), deci nerespectarea restricțiilor prevăzute în prevederile Regulamentului delegat (UE) 2020/687 care trebuie să se stabilească și să se aplice în aceste zone sunt alte cauze ale răspândirii virusului PPA.
Sacrificarea animalelor bolnave fără notificarea medicului veterinar, carnea provenită de la acestea constituind în permanență o sursă de difuzare a virusului PPA (virusul rezistă în carne congelată peste doi ani), nerespectarea obligației de către deținători de a anunța medicul veterinar atunci când la porcii pe care-i dețin apar îmbolnăviri și/sau mortalități, sunt alte cauze care duc la răspândirii pestei porcine.
DSVSA Iași a luat mai multe măsuri de combatere a răspândirii PPA
Specialiștii din Iași susțin că, de multe ori, aruncarea/abandonarea cadavrelor provenite de la porcii morți de PPA în pădure, pășune, marginea apelor contribuie la creșterea numărului de infectări, dar și nerespectarea măsurilor minime de biosecuritate în multe exploatații nonprofesionale aflate în zonele de protecție și supraveghere, stabilite și aprobate în cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB). Printre măsurile dispuse de specialiștii din Iași pentru combaterea răspândirii pestei porcine se regăsesc efectuarea inspecțiilor sau a patrulărilor zilnice de către gestionarii fondurilor cinegetice pentru depistarea de porci mistreți morți sau bolnavi. Medicii veterinari din județ vor fi anunțați despre cazurile de mistreți găsiți morți, iar recoltarea probelor de la mistreții împușcați sau găsiți morți se va face de către medicul veterinar oficial sau de către personalul tehnic instruit al gestionărilor fondurilor cinegetice, în condiții de biosecuritate severe.