National

Un nou proiect de lege propus de PSD: şoferii care au produs un accident mortal nu mai scapă de executarea pedepsei cu închisoarea

Publicat: 30 nov. 2022
Un nou proiect de lege propus de PSD şoferii care au produs un accident mortal nu mai scapă de executarea pedepsei cu închisoarea
Robert Cazanciuc, senator PSD a propus un nou proiect de lege care prevede modificarea legislaţiei penale

Robert Cazanciuc, senator PSD a propus un nou proiect de lege care prevede modificarea legislaţiei penale. Astfel, niciun şofer băut, drogat sau fără permis care ucide oamenii nevinovaţi să nu mai scape de executarea pedepsei cu închisoarea. Anterior, PSD a inițiat o propunere legislativă prin care vânarea cormoranilor va fi permisă pe parcursul întregului an.

În anul 2021, România ocupa primul loc în Europa la numărul de morţi în accidente rutiere. Pe lângă neglijenţa sau calitatea infrastructurii rutiere, o cauză ar fi consumul de alcool sau substanţe interzise.

Un nou proiect de lege propus de PSD

Senatorul PSD Robert Cazanciuc a menţionat că a depus deja la Parlament acest proiect de lege cu privire la modificarea legislaţiei penale.

„Aşa cum am promis, astăzi am depus proiectul de modificare a legislaţiei penale pentru că niciun şofer băut, drogat sau fără permis care ucide oameni nevinovaţi să nu mai scape de executarea pedepsei cu închisoarea. M-am bucurat să constat că iniţiativa şi-a găsit zeci de susţinători, colegi senatori, care au semnat la depunerea ei. Proiectul îşi urmează cursul legislativ firesc, dar sper şi îmi doresc ca legea să ajungă la promulgare cât mai repede posibil”, a scris Robert Cazanciuc pe Facebook.

Totodată, pe 20 noiembrie senatorul PSD a anunţat că va introduce în circuitul parlamentar această propunere legislativă care, de altfel, a fost iniţiată în 209 şi respinde în 2021 de Camera Deputaţilor.

„În anul 2019, am demarat o iniţiativă de modificare a legislaţiei penale astfel încât niciun şofer băut, drogat sau fără permis care a produs un accident mortal să nu mai poată scăpa de pedeapsa cu închisoarea. Astăzi, de Ziua Internaţională a Comemorării Victimelor Accidentelor Rutiere, anunţ public că voi relua iniţiativa pentru modificarea legii împotriva şoferilor care se urcă la volan fără să aibă dreptul de a conduce şi provoacă accidente rutiere mortale”, spunea în urmă cu o săptămână Robert Cazanciuc.

Potrivit parlamentarului PSD, iniţiativa a fost respinsă „din raţiuni politice absurde şi în mod sfidător la adresa interesului general al societăţii de a proteja în mod real viaţa şi de a pune capăt carnajului de pe şoselele României, inclusiv prin pedepse foarte aspre care să aibă un rol preventiv profund inhibitor”.

„În fiecare an îşi pierd viaţa sau sunt rănite grav, în accidente produse de cei care conduc fără permis, băuţi sau drogaţi, aproximativ 500 de persoane. În Capitală, cel puţin, în luna iulie, au fost descoperiţi la volan mai mulţi şoferi drogaţi decât băuţi. Cu alte cuvinte, toţi cei care cred că pot conduce un autovehicul fără permis, băuţi sau drogaţi trebuie să ştie că vor merge direct la închisoare în situaţia în care vor produce un accident rutier soldat cu victime. O iniţiativă în memoria lui Ciprian, Ion, Gheorghe, Alexandru şi a celor 100 de persoane care au pierit pe şosele din data de 8 iunie 2021 (momentul votului de respingere din Camera Deputaţilor) şi până astăzi, din cauza unor „şoferi” inconştienţi”, a mai subliniat Robert Cazanciuc.

Proiect de lege propus de PSD şi PNL

Vă aducem aminte că un proiect recent propus de PSD di PNL a fost depus în Parlamentul României pentru aprobare. Mai mulţi parlamentari au iniţiat o propunere legislativă prin care vânarea cormoranilor va fi permisă pe parcursul întregului an.

Proiectul de lege a fost iniţiat de 17 senatori şi deputaţi PSD şi trei deputaţi PNL. Respectiva propunere legislativă ar modifica Anexa nr.1, lit.B, pct.10 din Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006. La momentul actual, perioada de vânătoare a acestei specii de păsări este 1 septembrie – 28 februarie.

Aceste specii de păsări au creat probleme mari şi la Iaşi. Problema cormoranilor din Iași a fost discutată la Bruxelles de către miniștrii Agriculturii care s-au declarat îngrijorați de creșterea numărului de prădători din fermele piscicole.

Așadar, reitărăm faptul că senatorul PSD Robert Cazanciuc a propus un nou proiect de lege. Rămâne de văzut dacă această propunere legislativă va fi aprobată de Parlament. Senatorul social-democrat a adăugat că dedică această iniţiativă legislativă „memoriei Anastasiei, fetiţa care anul acesta, chiar de Ziua Copilului, la doar 4 ani, a fost spulberată de un şofer fără permis, într-o goană nebună prin localitate”.
Adauga un comentariu