Local

Un nou val de infectări în două centre ale DGASPC Iași. 29 de beneficiari și 7 salariați dintr-un centru de servicii sociale au fost confirmați pozitiv cu coronavirus

Publicat: 08 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Un nou val de infectări în două centre ale DGASPC Iași. 29 de beneficiari și 7 salariați dintr-un centru de servicii sociale au fost confirmați pozitiv cu coronavirus
Centrul de Servicii Sociale Mircești din județul Iași

Infecția cu coronavirus a afectat alte zeci de persoane din centrele sociale ale DGASPC Iași. Patru beneficiari ai Centrului de Servicii Sociale Mircești sunt internați în stare gravă la spital. În speranța că vor fi protejați de boala COVID-19, 90 la sută dintre beneficiari doresc să se vaccineze anti-COVID-19

După mai multe zile fără focare COVID-19 în județul Iași, autoritățile au raportat noi cazuri începând cu 6 ianuarie 2021. Noile focare anunțate au fost în centrele sociale ale Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASC) Iași. Unul dintre ele a fost depistat în Centrul de Servicii Sociale Mircești din județul Iași, iar un alt focar a fost actualizat cu un număr nou de persoane confirmate, fiind vorba despre Centrul „C.A. Rosetti”. În fiecare săptămână, angajații din cadrul DGASPC Iași sunt testați pentru COVID-19.

Cei care sunt confirmați pozitiv sunt izolați la domiciliu timp de două săptămâni. Atunci când revin la locul de muncă nu sunt testați, conform legislației în vigoare pentru 90 de zile. În cele 10 luni de la debutul pandemiei, zeci de angajați și beneficiari au fost confirmați pozitiv în toate centrele rezidențiale ale DGASPC Iași. Fiind parte din categoria vulnerabilă în fața infecției cu coronavirus, angajații sunt incluși în prima etapă a vaccinării anti-COVID-19, de pe data de 11 ianuarie 2021, iar beneficiarii în cea de-a doua, care va începe în luna februarie.

4 beneficiari din Centrul de Servicii Sociale Mircești sunt internați în spitale suport-COVID-19

Ieri, reprezentanții DGASPC Iași au spus că după ultima testare s-au confirmat în total 29 de cazuri de infecție cu coronavirus în rândul beneficiarilor în Centrul de Servicii Sociale Mircești. Totodată, un număr de 7 salariați au fost confirmați cu noul tip de virus, dintre care șase sunt izolați, iar unul se află în carantină.

„Centrul de Servicii Sociale Mircești oferă asistență și îngrijire unui număr de 42 de beneficiari. Aceștia fac parte din categoria vulnerabilă, fiind persoane vârstnice, cu boli cronice și chiar încadrați cu grad de handicap. 7 salariați și 22 de beneficari plus 7 beneficiari. Din cei 42 intrați în contact, au fost confirmați pozitiv un număr de 29. Totodată, au fost prezenți 38 de beneficiciari, astfel: 29 sunt izolați în centru, șapte sunt în carantină, iar patru sunt internați la spital. În ceea ce privește numărul de angajați infectați, sunt în număr de șapte, dintre care șase izolați, iar unul în carantină. Cei patru pacienți internați la spital au și alte boli asociate, destul de grave, dar și o vârstă înaintată”, spune Tiberiu Bantaș, purtător de cuvânt în cadrul DGASPC Iași.

Centrul „C.A. Rosetti” din Iași este unul dintre cele mai afectate de răspândirea infecției cu coronavirus

Cei mai mulți dintre bolnavii COVID-19 ies din izolare după 14 zile, doar unii fiind reconfirmați pozitiv cu coronavirus. Totuși, la „C.A. Rosetti” din Iași, la ultima testare s-au mai confirmat pozitiv cinci beneficiari și doi salariați, pe data de 6 ianuarie 2021. Inițial, testele PCR au confirmat infectarea cu coronavirus la un număr de opt salariați și cinci beneficiari. Măsurile luate de DSP Iași au constat în izolarea la domiciliu și monitorizarea de către medicul de familie a salariaților. În cazul beneficiarilor se instituie izolarea în centru.

„În lunile de pandemie COVID-19 au tot apărut cazuri confirmate în rândul angajaților și a beneficarilor din centre, cu perioade de vârf începând cu al doilea val, perioada octombrie-noiembrie. Chiar dacă am avut persoane infectate care au comorbidități, am avut un număr de trei decese. Toate au fost în primele două luni de pandemie, cand două angajate și o pacientă în vârstă, care suferea de boli grave, din cadrul Centrului de Servicii Sociale Mircești, au murit”, adaugă reprezentanții DGASPC Iași.

Timp de două zile s-au înscris pentru vaccinarea anti-COVID-19 circa 50 la sută dintre angajații DGASPC Iași

Începând cu data de 11 ianuarie 2021, campania de vaccinare anti-COVID-19, continuă cu celelalte categorii incluse. Este vorba despre personalul din centrele rezidențiale și medico-sociale. În cadrul DGASPC Iași, din totalul de 1.259 de angajați doresc să se imunizeze 624. În ceea ce privește numărul beneficiarilor cu vârsta de peste 16 ani care doresc să se vaccineze, din totalul de 862 s-au înscris pe liste 707. Pentru imunizare, angajații se înscriu pe platforma online care îi planifică la un centru de vaccinare din județ. Prin intermediul centrelor mobile, în număr de trei în momentul de față, se va face vaccinarea beneficiarilor care sunt incluși în cea de-a doua etapă.

Cei 624 de angajați se vor imuniza împotriva coronavirus în funcție de domiciliu la unul dintre cele 11 centre de vaccinare din judetul Iasi care au declarat ca vor administra serul si pentru alt personal inafara de cel propriu. În ultimele 24 de ore au fost vaccinate circa 300 de persoane în judet

Adauga un comentariu