Prima pagină » Local » Un pas important pentru cel mai mare proiect din Iași. Au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru Spitalul Regional de Urgență – FOTO

Un pas important pentru cel mai mare proiect din Iași. Au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru Spitalul Regional de Urgență – FOTO

06 nov. 2023, 02:00, 1 ,
Alexandra MAISNER, în Local

Construirea Spitalului Regional de Urgență Iași, mai aproape de realizare. Pe 1 noiembrie 2023, reaprobarea indicatorilor tehnico-economici a apărut în Monitorul Oficial

Îmbunătățirea calității vieții prin oferirea unor servicii medicale de calitate este principalul obiectiv în implementarea proiectului Spitalului Regional de Urgență (SRU) Iași. Se dorește îmbunătățirea stării de sănătate a populației județului Iași, dar și a întregii regiuni de nord-est a țării. Implementarea rapidă a proiectului și stabilirea tuturor etapelor în demararea acestuia sunt aspecte ce fac parte din ordinea de zi a Primăriei Iași.

Pași importanți pentru construirea Spitalului Regional de Urgență Iași

Ajustarea costurilor a venit pe fondul majorării prețurilor la materiile prime, materialele de construcții, echipamente, dotări, energie electrică și combustibil din perioada 2019-2023. Astfel, valoarea privind construirea Spitalului Regional de Urgență a crescut cu nu mai puțin de 893 de milioane de lei, cu 37 de procente mai mult față de costurile anunțate în anul 2019. La acel moment, valoarea investiției era estimată la 2,4 miliarde de lei.

„S-a publicat în Monitorul Oficial hotărârea Guvernului României privind reprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții «Construirea Spital Regional de Urgență Iași». Hotărârea de reaprobare a indicatorilor tehnico-economici vine în contextul majorării valorii investiției finanțate din fonduri europene și cofinanțare națională. Valoarea proiectului de construire a Spitalului Regional de Urgență Iași se estimează la 3,27 miliarde de lei, comparativ cu 2,38 miliarde de lei.

SRU Iași este o necesitate a sistemului medical din întreaga regiune a Moldovei, iar noi vom continua să ne implicăm activ, prin acțiuni coordonate cu toate instituțiile statului, în vederea realizării acestui obiectiv de investiții major. Am încredere că proiectul construirii Spitalului Regional de Urgență va prinde contur în cel mai scurt timp, la fel ca toate celelalte proiectele majore pentru Iași, în ultimii trei ani de administrație liberală”, a spus Costel Alexe, președintele CJ Iași.

Proiectul așteptat de peste 20 de ani și dezbătut intens a intrat pe o linie dreaptă

Proiectul Spitalului Regional de Urgență a intrat în atenție încă din anii ’90, acesta începând să prindă contur la începutul anului 2012, când au fost cerute primele amplasamente. Locația a fost schimbată de nenumărate ori. Inițial a fost propusă zona din șoseaua Păcurari, însă acolo nu au fost primite avizele din cauza riscurilor de inundații. Mai târziu au fost propuse amplasamente în zonele Antibiotice, Dancu, Viticultori, dar și în Valea Ursului.

Niciunul dintre acestea nu s-a concretizat. Astfel, ultimul amplasament acceptat pentru construirea Spitalului Regional de Urgență Iași este zona Moara de Vânt. Amintim faptul că ultima propunere a fost depusă în 2015. În 2017, cei 120 de mii de metri pătrați au fost transferați către Ministerul Sănătății, urmând ca în anul 2021 să fie semnat contractul de finanțare. În data de 23 februarie 2023, edilul Iașului a semnat autorizația de construire privind proiectul mult așteptat de ieșeni, anume construirea Spitalului Regional de Urgență.

Proiectul privind construirea Spitalului Regional de Urgență Iași a intrat pe linie dreaptă. Recent, în Monitorul Oficial a apărut aprobarea indicatorilor tehnico-economici.

Comentarii
  • Bre Alexandra, ce importanță are că e proiectul „cel mai mare”?! Înțeleg că la tine contează mărimea, dar în cazul asta particular contează cu totul alte chestii cum ar fi dotarea, finanțarea, termenul de execuție, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
12 iulie 2024
12 iulie 2024