Boli si tratamente

Un pui de somn după-amiaza te face mai agil mintal

Publicat: 27 ian. 2021
Un pui de somn după-amiaza a fost legat de o mai bună agilitate mentală
Un pui de somn după-amiaza a fost legat de o mai bună agilitate mentală

Un pui de somn după-amiaza a fost legat de o mai bună agilitate mentală, potrivit unui nou studiu – s-a observat o conștientizare îmbunătățită a locației, fluența verbală și memoria de lucru la participanții care au tras pui de somn față de cei care nu au făcut-o.

Cercetarea a analizat un total de 2.214 persoane în vârstă de 60 de ani sau mai mult din China. Toți au fost întrebați care sunt obiceiurile lor de somn și apoi li s-au făcut o serie de teste pentru a măsura diferite tipuri de abilități cognitive, de la rezolvarea problemelor până la puterea de concentrare.

În timp ce lungimea și frecvența episoadelor de somn de dupa-amiaza variază în rândul voluntarilor chestionați, analiza a constatat scoruri de performanță cognitivă „semnificativ mai mari” la persoanele care au spus că au dormit în mod regulat la mijlocul zilei.

„Mai multe studii au arătat că puiul de somm de după-amiază promovează funcția cognitivă la vârstnici; pe de altă parte, unele studii au arătat rezultate opuse. Acest studiu a evidențiat o performanță cognitivă mai mare la vârstnici, susținând studiile observaționale anterioare”, scriu cercetătorii în lucrarea lor, potrivit Science Alert.

Faptul că unele studii susțin ideea că ațipitul pe timpul zilei este relaționat cu o mai bună funcționare a creierului, în timp ce alte studii nu o fac este precum un puzzle pentru oamenii de știință și pentru cei care se întreabă dacă somnul de amiază ar trebui să se transforme într-un obicei.

De ce un pui de somn după-amiaza te face mai agil mintal?

Cercetătorii din acest caz sugerează că dacă somnul este intenționat sau nu, precum și durata acestuia, ar putea juca un rol – acești factori nu au fost măsurați, deși odihna a fost definita ca având o durată mai mică de două ore și mai mare de cinci minute.

Chiar și cu limitările studiului – care nu este suficient pentru a arăta cauza și efectul, doar o asociație – cercetătorii spun că este o privire utilă asupra modului în care puiul de somn ar putea acționa ca un fel de mediator între sănătatea slabă și răspunsurile inflamatorii ale corpului.

Studiile anterioare au analizat în detaliu legăturile dintre somn și sistemul imunitar și au existat sugestii că odihna de dupa-amiaza poate avea un efect și aici.

Este important să ne amintim că sănătatea și bunăstarea depășesc cu mult funcția cognitivă, așa că sunt multe de luat în considerare atunci când vine vorba de a afla dacă puiul de somn este de fapt bun pentru noi.

„Când apare o boală sau leziuni celulare, puiul de somn poate ajuta la reglarea răspunsului inflamator”, scriu cercetătorii.

Acest studiu s-a uitat, de asemenea, la nivelul trigliceridelor, un tip de grăsime găsit în sânge.

Rezultatele au constatat că aceia care dormeau regulat la amiază înregistrau niveluri mai ridicate ale acestor lipide decât ceilalți, probabil pentru că cei cu un stil de viață mai sedentar sunt mai susceptibili să doarmă mai mult. Acesta este un alt domeniu pe care cercetările viitoare s-ar putea concentra, a sugerat echipa din spatele studiului.

Cercetarea a fost publicată în General Psychiatry.

Adauga un comentariu