Eveniment-Social

Un reprezentant UAIC Iași a dialogat despre istoricul serviciilor IT&C în universitate, evoluția rețelei de comunicații, autentificare, autorizare, dar și despre componentele importante ale politicii de securitate, în Studioul BZI LIVE – FOTO/ VIDEO

Publicat: 19 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
lect. univ. dr. Octavian Rusu, Facultatea de Fizică şi coordonator al Departamentului de Comunicaţii Digitale (DCD) al Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" (UAIC) din Iaşi a venit în Studioul BZI LIVE

Vineri, 19 martie 2021, la ora 15.00 în Studioul BZI LIVE a fost invitat lect. univ. dr. Octavian Rusu, Facultatea de Fizică şi coordonator al Departamentului de Comunicaţii Digitale (DCD) al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi. Alături de acesta au fost abordate aspecte ce ţin de: istoricul serviciilor IT&C în UAIC, evoluţia reţelei de comunicaţii, servicii IT&C într-o Universitate versus servicii de acces Internet comerciale.

Aici apar diferenţe de abordare, politici de acces şi securitate. Servicii Internet pentru universităţi la nivel naţional, european şi internaţional. Politici de securitate, planul de securitate cibernetică. Instrumente şi servicii pentru asigurarea serviciilor securizate. Autentificare, autorizare şi acces componente importante ale politicii de securitate. Specificul şi drepturile asociate conturilor instituţionale. Servicii specifice perioadei de pandemie. (videoconferinţa, software platforma educaţie).

Departamentul de Comunicaţii Digitale a fost oficial înfiinţat în iulie 1994

Departamentul de Comunicaţii Digitale a fost oficial înfiinţat în iulie 1994 (sub numele de Departamentul de Comunicaţii de Date), dar operează din noiembrie 1993, când a fost instalată prima reţea din Iaşi conectată la reţeaua pentru educaţie şi cercetare respectiv la reţeaua Internet din România. În perioada 1993-1998, DCD a activat ca nor regional pentru conectarea instituţiilor de educaţie şi cercetare din N-E României la nodul de comunicaţii de la Universitatea Politehnică din Bucureşti şi la Internet. Astfel, DCD a administrat nodul reţelei naţionale educaţionale şi de cercetare a „RoEduNet” din această regiune.

În anul 1998 administrarea „RoEduNet” este preluată de OAOICD. „RoEduNet”, devenit ulterior Agenţia ARNIEC, nodul regional Iaşi fiind stabilit prin H.G. la Universitatea „Cuza”. Accesul Universităţii la reţeaua naţională şi la Internet se face prin acest nod. Departamentul de Comunicaţii Digitale furnizează o gamă completă de servicii de comunicaţii de date pentru un număr de peste opt mii de sisteme de calcul conectate de şi voce pentru tot campusul Universităţii „Cuza”.

Adauga un comentariu