International

Un satelit secret al Rusiei s-a dezintegrat pe orbită. Nor de resturi care ar putea rămâne acolo un secol

Publicat: 10 feb. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Un satelit secret al Rusiei s-a dezintegrat pe orbită. Nor de resturi care ar putea rămâne acolo un secol
Un satelit secret al Rusiei s-a dezintegrat pe orbită

Un misterios satelit rusesc cu o misiune dubioasă s-a dezintegrat pe orbita Pământului, creând un nor periculos de resturi care se deplasează în jurul planetei și amenință alți sateliți, a anunțat Forța Spațială Americană, potrivit Business Insider.

Escadronul 18 de apărare spațială a anunțat pe Twitter că a confirmat că un satelit numit Kosmos 2499 s-a rupt în 85 de bucăți. Coliziunile și dezmembrările anterioare ale sateliților au creat câmpuri de resturi mult mai mari și mai periculoase decât acesta.

Nor de resturi care ar putea rămâne acolo un secol

Dar bucățile din Kosmos 2499 orbitează la o altitudine de aproximativ 745 de mile – atât de sus încât probabil că vor rămâne acolo timp de un secol sau mai mult înainte ca atmosfera Pământului să le tragă în jos și să le ardă, potrivit NASA.

Kosmos 2499 este unul dintre cei trei sateliți pe care Rusia i-a lansat în secret între 2013 și 2015. Începutul său este chiar mai misterios decât sfârșitul său.

NASA și Departamentul american al Apărării nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii ale Insider.

Satelitul a fost lansat în secret și a făcut manevre „suspecte” pe orbită

În ziua de Crăciun din 2013, Rusia a lansat o mică rachetă Rokot pe cerul de deasupra orașului Plesetsk, transportând pe orbită trei sateliți de comunicații militare.

Părea o lansare standard, până când urmăritorii spațiali au observat că Rokot a lansat pe orbită un al patrulea obiect, potrivit lui Anatoly Zak, un reporter de limbă engleză care se ocupă de programul spațial al Rusiei și conduce Russianspaceweb.com.

Este posibil ca satelitul să fi explodat, în loc să se ciocnească

Cauza dezintegrării satelitului nu este încă clară. Brian Weeden, expert în deșeuri spațiale la Secure World Foundation, a declarat pentru ArsTechnica că nu crede că o coliziune a provocat-o, deoarece doi dintre sateliții secreți s-au stins astfel.

„Acest lucru îmi sugerează că, probabil, aceste evenimente sunt rezultatul unei erori de proiectare a rezervoarelor de combustibil sau a altor sisteme care se rup după mai mulți ani în spațiu, mai degrabă decât ceva de genul unei coliziuni cu o bucată de resturi”, a declarat Weeden pentru ArsTechnica.

Acest lucru se aliniază cu o analiză preliminară realizată de LeoLabs, o companie care urmărește obiectele de pe orbita Pământului. Compania a scris pe Twitter că primele sale date „indică o explozie de intensitate scăzută”, probabil de la sistemul de propulsie al satelitului.

LeoLabs a declarat că modelele sale au „încredere moderată” în această constatare.

„Pe măsură ce mai multe fragmente vor fi catalogate și incluse în analiză, vom putea oferi o cauză definitivă a evenimentului”, a scris compania, adăugând că „înțelegerea motivelor pentru care au loc aceste tipuri de evenimente este esențială pentru a le preveni pe viitor”.

Adauga un comentariu