International

Un scenariu fără precedent. Camera Reprezentanţilor americană eşuează iar în alegerea preşedintelui

Publicat: 04 ian. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Un scenariu fără precedent. Camera Reprezentanţilor americană eşuează iar în alegerea preşedintelui
Camera Reprezentanţilor americană eşuează iar în alegerea preşedintelui Camerei Reprezentanţilor

Camera Reprezentanților a fost complet paralizată miercuri, disensiunile din rândurile republicanilor împiedicând aleșii să aleagă un președinte, relatează AFP.

Dezbaterile s-au reluat la mijlocul zilei în hemiciclu pentru a doua zi de vot, dar nu s-a putut ajunge la un acord nici după un al cincilea tur. Republicanul Kevin McCarthy a pierdut marți un prim vot dramatic pentru funcția de președinte al Camerei Reprezentanților a SUA.

Ultima dată când nu au reușit să aleagă un purtător la primul tur de scrutin a fost în 1923

Deşi fostul preşedinte Donald Trump îşi îndemnase mai devreme proprii susţinători din rândul congresmenilor republicani să-l voteze totuşi pe McCarthy pentru a fi depăşit impasul, acesta din urmă nu a obţinut nici la a cincea rundă de vot majoritatea de 218 voturi.

Mare favorit pentru a o înlocui pe Nancy Pelosi, republicanul Kevin McCarthy este la mâna a a aproximativ douăzeci de republicani fani ai lui Trump care îl acuză că este prea moderat.

Ultima dată când Camera nu a reușit să aleagă un purtător la primul tur de scrutin a fost în 1923.

O alegere prelungită ar putea submina speranțele republicanilor din Camera Reprezentanților

Înaintea votului, McCarthy a încercat să-i convingă pe reținuții din cadrul unei reuniuni de partid cu ușile închise, promițând să rămână în cursă până când va obține voturile necesare.

O alegere prelungită ar putea submina speranțele republicanilor din Camera Reprezentanților de a avansa rapid în privința priorităților, inclusiv investigațiile potențial dăunătoare asupra administrației și familiei președintelui democrat Joe Biden, precum și a priorităților legislative care implică economia, independența energetică a SUA și securitatea frontierelor.

Câțiva republicani au optat să voteze pentru figuri din partid care nu se aflau pe buletinul de vot, inclusiv pentru liderul conservator, reprezentantul Jim Jordan, și Lee Zeldin, un fost republican din Camera Reprezentanților care a candidat anul trecut pentru funcția de guvernator al New York-ului.

Un blocaj ar lăsa Camera în mare parte paralizată și ar putea forța legislatorii să ia în considerare un alt candidat. Viitorul lider al majorității Steve Scalise și Jordan sunt văzuți ca alternative.

Adauga un comentariu