Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Un somn nocturn mai scurt de cinci ore poate crește riscul de demență
Un somn nocturn mai scurt de cinci ore poate crește riscul de demență

Un somn nocturn mai scurt de cinci ore poate crește riscul de demență

14 feb. 2021, 15:10,
în Sanatate

Somnul și sănătatea sunt strict legate. Noi cercetări efectuate de specialisti de la Brigham and Women’s Hospital explorează legătura dintre tulburările de somn și riscul de demență și deces în rândul adulților în vârstă, constatând că riscul de demență a fost dublu în rândul participanților care au raportat că au dormit mai puțin de cinci ore comparativ cu cei care au raportat 7-8 ore de somn pe noapte. Rezultatele sunt publicate în Aging. De ce un somn nocturn mai scurt de cinci ore poate crește riscul de demență?

„Descoperirile noastre ilustrează o legătură între deficiența de somn și riscul de demență și confirmă importanța eforturilor de a ajuta persoanele în vârstă să aibă un somn suficient în fiecare noapte”, a declarat autorul principal, Rebecca Robbins.

Pentru a investiga legătura dintre calitatea și cantitatea de somn și riscul de demență și deces, Robbins și colegii săi au folosit date reprezentative la nivel național colectate de la adulții mai în vârstă care participă la Studiul național de sănătate și îmbătrânire (NHATS). NHATS este un studiu longitudinal al beneficiarilor Medicare de 65 de ani și peste. Datele anchetei de la participanții la NHATS au fost colectate anual din 2011, potrivit Medical Xpress.

Un eșantion de 2.610 participanți a răspuns la chestionarele de somn în 2013 și 2014. Cercetătorii au examinat răspunsurile participanților cu privire la mai multe caracteristici ale tulburărilor și deficienței somnului, inclusiv vigilența, frecvența somnului, cât timp a durat ca participanții să adoarmă, calitatea somnului (bun/foarte bun), corect, foarte slab/slab), durata somnului și sforăitul. Ei au colectat, de asemenea, informații (de la asistenți medicali) despre rezultatele pacienților, cum ar fi demența și decesul din orice cauză, timp de până la cinci ani după anchetă.

De ce un somn nocturn mai scurt de cinci ore poate crește riscul de demență?

În general, au descoperit o relație puternică între mai multe variabile ale tulburării și deficienței somnului și demenței incidente în timp. 30 de minute sau mai mult pentru a adormi au fost asociate cu un risc cu 45% mai mare de demență incidentă. În mod obișnuit, întâmpinarea unei dificultăți în menținerea vigilenței, somnul de rutină, raportarea unei calități slabe a somnului și somnul de cinci sau mai puține ore pe noapte a fost, de asemenea, asociată cu un risc crescut de deces.

„Acest studiu prospectiv arată că deficiența de somn la momentul inițial, când vârsta medie a participanților era de 76 de ani, a fost asociată cu riscul dublu de demență incidentă și mortalitate de toate cauzele în următorii 4 până la 5 ani”, a declarat autorul principal, Charles Czeisler, șef al Diviziei Somnului și Tulburărilor Circadiene. Aceste date se adaugă dovezilor că somnul este important pentru sănătatea creierului și evidențiază necesitatea unor cercetări suplimentare privind eficacitatea îmbunătățirii somnului și tratarea tulburărilor de somn cu privire la riscul bolii Alzheimer și al mortalității.

Autorii solicită un studiu mai aprofundat al relației cauzale dintre somn și demență și moarte, deoarece perspectivele pot duce la un nou obiectiv prin care să vizualizăm somnul în rândul adulților în vârstă.

„Studiul nostru demonstrează că duratele de somn foarte scurte și somnul de calitate slabă la vârstnici cresc riscul de a dezvolta demență. Ar trebui să se concentreze mai mult pe obținerea unui somn sănătos la adulții în vârstă”, a spus autorul secund Stuart Quan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 ianuarie 2025
18 ianuarie 2025