Eveniment-Social

Un student de la USV Iași „colecționează” iepuri de rasă. Are peste 40 de exemplare răspândite în toată lumea – GALERIE FOTO

Publicat: 23 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Un student de la USV Iași colecționează iepuri de rasă. Are peste 40 de exemplare răspândite în toată lumea - GALERIE FOTO
Un student din Iași are o pasiune neobișnuită și destul de costisitoare

Iustin Grigoraș Crețu are 19 ani, este student în anul I la Facultatea de Medicină Veterinară din Iași și are o pasiune neobișnuită și destul de costisitoare. Tânărul crește iepuri de rasă și deține exemplare unice.

Un student din Iași este pasionat de creșterea iepurilor de rasă

Iustin Grigoraș Crețu, un tânăr din Suceava, student la USV Iași, crește iepuri de rasă pentru expoziție. Acesta deține cinci rase de iepuri, respectiv berbec german, californian, rex de talie mare, rex pitic și cap de leu, iar în total are 40 de iepuri maturi.

„De la o vârstă fragedă, am început să-mi petrec majoritatea timpului printre animale și să învăț cât mai multe despre ele, aceasta fiind o pasiune pe care am preluat-o și dezvoltat-o datorită tatălui meu. Legătura cu animalele s-a aprofundat din ce în ce mai mult odată cu trecerea timpului, ajungând în acest punct în care am reușit să îmi îndeplinesc scopul de a avea o mini fermă, axându-mă, în special, pe creșterea iepurilor de rasă. Pasiunea mea este mai puțin obișnuită, dar pot spune că este o pasiune frumoasă și liniștitoare. În momentul de față, dețin cinci rase de iepuri, berbec german, californian, rex de talie mare, rex pitic și cap de leu, și prezint un efectiv de 40 de iepuri maturi cu care lucrez, la care se adaugă și puii de iepurași”, spune Iustin Grigoraș Crețu.

Exemplarele sunt achiziționate de la unii dintre cei mai mari crescători de iepuri din țară, dar și din alte țări, precum Slovacia, Bulgaria și Olanda.

Pasiunea pe care o are studentul este costisitoare

Cel mai scump exemplar pe care îl deține ajunge la 170 de euro, iar costurile și întreținerea sunt destul de costisitoare.

„Toate exemplarele pe care le dețin sunt achiziționate de la unii dintre cei mai mari crescători de iepuri din țară și din alte țări, precum Slovacia, Bulgaria și Olanda. Deși toți sunt frumoși și speciali în felul lor, pentru mine rasa de iepuri berbec german, pe varietatea de culoare rhon, este cea mai îndrăgită, deoarece această varietate de culoare este destul de rară și greu de găsit la noi în țară.

Prețul lor poate varia în funcție de exemplar. Spre exemplu, un pui de iepure din rasa berbec german, care se trage din părinți campioni, poate porni de la 200 de lei, iar un exemplar adult poate ajunge sa coste și câteva sute de euro. Cel mai scump exemplar pe care îl dețin încă de când era un pui mic este un iepure din rasa rex pitic, achiziționat din Olanda la prețul de 170 de euro. De asemenea, întreținerea și costurile unei astfel de pasiuni nu sunt deloc de neglijat. Fiind student, nu mă pot ocupa în totalitate de animalele mele, dar unul dintre cei mai mari suporteri pe care îi am mă ajută în acest fel. Tatăl meu este omul fără de care eu nu aș putea să reușesc să fac tot ceea ce îmi propun. Datorită lui, iepurașii mei sunt hrăniți și îngrijiți zi de zi, iar eu mă ocup de ei în weekend”, mai spune Iustin Grigoraș Crețu.

Studentul a intrat recent în „Asociația crescătorilor de iepuri de rasă din Bucovina”. După ce termină studiile, acesta își dorește să deschidă un cabinet veterinar care să includă și un program de terapie.

„Pe viitor, după terminarea facultății, visul meu este să deschid un cabinet veterinar care să includă și un program de terapie și reabilitare cu animale pentru copiii cu probleme. De cele mai multe ori, copilașii interacționează mult mai bine cu un animal decât cu un om. Îmi doresc să ajung cât mai departe cu visul meu și să fiu cel mai bun în ceea ce fac și vreau să încurajez toți oamenii să își achiziționeze sau să adopte un animăluț care îi reprezintă și care îi face fericiți”, mai spune Iustin Grigoraș Crețu.

Adauga un comentariu