Titlurile zilei

Un tânăr din Iași pus pe afaceri s-a gândit să se ia la întrecere cu cele mai cunoscute firme de curierat. Rețeta lui pare să fie de succes și ar putea pune bețe în roate giganților de pe piață: „Sperăm să mărim echipa”

Publicat: 13 apr. 2021
Curier care face livrări la domiciliu cu bicicleta, Adriana Sîrghie, purtător de cuvânt al AJOFM Iași, la birou
Piața livrărilor la domiciliu s-a dezvoltat în ultimii ani datorită pandemiei COVID-19, astfel că se fac angajări masive în acest domeniu. Un ieșean care a deschis o firmă de livrări la domiciliu, în urmă cu 2 ani, Tiberiu Lupu, spune că are nevoie în permanență de curieri, pentru că a crescut cererea din partea clienților

Domeniul livrărilor la domiciliu s-a dezvoltat masiv în ultimul an, pe fondul pandemiei COVID-19, astfel că tot mai mulți ieșeni cu spirit antreprenorial și-au deschis afaceri în domeniu. Pentru că această piață este în continuă creștere datorită cererii din partea clienților, firmele din domeniu au nevoie de curieri. Tiberiu Lupu, patron din Iași care a deschis în urmă cu 2 ani o firmă care face livrări la domiciliu, spune că vrea să mărească echipa

Una dintre firmele din domeniul livrărilor la domiciliu, deschisă în Iași, este a lui Tiberiu Lupu. Tânărul în vârstă 37 de ani a muncit 18 ani în Italia și s-a reîntors în țară în urmă cu 2 ani, pentru a fi mai aproape de familie. A deschis o firmă care face livrări la domiciliu, iar în ultimul an, datorită pandemiei COVID-19, a făcut angajări constant. Antreprenorul spune că jobul de curier nu este unul ușor.

„Cei care vor să se angajeze la noi trebuie să aibă permis de conducere și o mașină proprie, pentru că nu ne permitem să facem ca în afară, să cumpărăm flote de mașini. Acum pot să se deplaseze și cu bicicleta și cu siguranță, eu și colegii mei cu afaceri în domeniu, facem angajări continuu pentru că pandemia COVID-19 ne-a favorizat, să spunem. Noi avem acum 7 curieri, însă numărul lor oscilează pentru că unele persoane stau câteva luni, altele mai mult timp. Sunt, în general, persoane tinere care vor să se angajeze la noi, care au preocupări de tineri. Știți cum sunt, așa eram și noi.

Au și alte lucruri de făcut, nu se ocupă numai de livrat produsele la domiciliu. Însă în permanență am făcut angajări și nu am dus lipsă de personal. După perioada inițială a pandemiei am văzut că era necesar să mai angajăm, pentru că era cererea mai mare din partea clienților. De atunci, curieri tot vin, pleacă. Contrar părerilor, nu este un job ușor cel de curier. Ai nevoie de multă răbdare cu clienții, trebuie să fii atent la trafic. Poate părea ușor, dar nu e, când vine vorba de trafic, mai ales când este aglomerat”, spune Tiberiu Lupu.

Tiberiu Lupu, antreprenor: „Afacerea e ok. Sperăm să mărim echipa. Noi ducem cumpărăturile clienților acasă”

Antreprenorul spune că a fost nevoit să o ia de la zero în momentul în care a ajuns din nou în Iași. Cu banii economisiți, a deschis o afacere.

„M-am întors în țară după ce am muncit 18 ani în străinătate și a fost dificil să îmi găsesc un loc de muncă. Era singura variantă logică pentru mine și familia mea să mă întorc în România. Știu că pare un clișeu faptul că m-am întors în țară pentru familie, chiar dacă era foarte bine acolo. În Italia și lucram pe un salariu bun, în metrologie legală. Am plecat din țară când aveam 18 ani și m-am întors aici după 18 ani de muncă. Da, la un moment dat e necesar să fii aproape de familie. E complicat să te întorci de la un venit decent la nimic, pentru că practic o iei de la zero.

Trebuie să te obișnuiești cu totul pentru că ești, într-un fel, într-o țară străină. Noi nu ne oprim la lucrurile negative pe care le întâlnim. Pot să spun că am găsit în România mai multe lucruri pozitive decât negative. Am văzut în ultimii 2 ani și ce înseamnă să fii angajator. Iar afacerea e ok. Sperăm să mărim echipa. Noi ducem cumpărăturile clienților acasă, suntem în colaborare cu firma Bringo, nu livrăm preparate de la restaurante”, mai spune Tiberiu Lupu, administratorul firmei Wirebit Centa SRL.

Firmele din domeniul livrărilor la domiciliu fac angajări masive în această perioadă

Pentru că este nevoie de curieri, pe site-urile cu anunțuri de angajare sau la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași sunt postate mai multe anunțuri pentru angajare. Firmele din domeniu au nevoie în permanență de angajați. Una dintre aceste companii are 12 angajați și mai are nevoie de 10 curieri.

„În momentul de față mai avem nevoie de încă 10 persoane pentru a face livrările la domiciliu. Sunt interesate persoanele de acest job și în general ne caută la telefon, fiind deciși să se angajeze repede. Am angajat constant pentru că a crescut cererea pentru livrările la domiciliu”, spune Raluca Bădița, reprezentant al firmei DFC Logistică și Implementare SRL.

În primele două luni din anul 2021 s-au angajat peste 1.000 de persoane, din Iași, cu ajutorul specialiștilor din cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), însă numărul celor care și-au găsit un loc de muncă este dublu, datorat și platformelor de angajare unde se depun CV-urile. Ieșenii care vor să angajeze în această perioadă au la dispoziție mai multe locuri de muncă vacante în diferite domenii de activitate. Patronii din domeniile construcții și industrie angajează sute de persoane în această perioadă.

Noi cursuri de recalificare profesională pentru ieșeni au început la Centrul AJOFM

Potrivit AJOFM Iași, datele arată că numărul celor care se angajează este în creștere.

„Comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020, sunt mai puține angajări, însă am observat că acestea încep să crească. Numai în luna februarie 2021 au fost încadrate în muncă 487 de persoane”, susține Adriana Sîrghie, purtător de cuvânt al AJOFM Iași. Persoanele șomere, care sunt în căutarea unui loc de muncă, și vor să se specializeze într-un anumit domeniu, pot urma cursurile de recalificare profesională organizate de AJOFM. Șomerii pot să urmeze gratuit cursurile de coafeză, inspector resurse umane, electrician, specialist în construcții sau în domeniul agricol.

Singura condiție pentru înscrierea la aceste cursuri este ca ieșenii să fie șomeri care primesc indemnizația de șomaj. Începând cu jumătatea lunii martie 2021 au fost organizate cursuri de recalificare profesională, de către specialiștii din cadrul AJOFM Iași, pentru posturile de coafeză, electrician, specialist în resurse umane. Cursurile durează 3 luni și presupun atât proba teoretică, cât și cea practică. În anul precedent au finalizat aceste cursuri 230 de șomeri, iar 60 la sută dintre aceștia au reușit să se integreze din nou pe piața muncii, schimbându-și meseria și domeniul de activitate, cum este și cazul electricianului Cristian Tănasă, care a reușit să se angajeze în domeniu după ce a terminat cursurile de reconversie profesională.

Comentarii
 • Nu știu ce fel de antreprenor este acest individ, dacă angajează persoane care să-și utilizeze propria mașină. Adică, bai asta, tu nu ai bani să-ți cumperi mijloace de transport? Pai ar trebui sa-i plătești cu salariu mare pentru uzanță acestor mașini. Hai pa, ești varza, acest mare întreprinzător smecheras

 • A plecat de la varstavde 18 ani si ai stat 18 ani intr o tara super frumoasa, cu mancaruri felurite si vreme misto. Si ne spui ca te ai intors pt familie????? Care omule, ca de 18 ani nici prietenii nu te mai recunosc!
  Cred ca erai un taie frunze la caini in italia, cu come se dice, puturos din cale afara, fara vre un ban pus deoparte si cevai zis, las ca vin in romania ca fraieri sunt multi si merge si asa. Auzi de 2 ani are firna si are 5 angajati! Pai tu ce delivery faci? Ca la pranz cererea e super mare! Si angajezi personal, dar cu masina,,, EU ZIC, IA UN TAXI

 • Valeu, italiene, e 8 dimineata si deja e 0-3 scorul. Nu mai bine dadeai anunt „caut fraieri cu masina personala dispusi sa imi sustina SRL-ul” ? Ca asa, cu articol de prima pagina te faci mai tare de cacat.
  Uite, mai bine iti deschizi o firma de cursuri de patriotism si dor de familie. Sunt multi distrusi care revin „acasa” in curul gol, cu oasele zdrobite de carat ciment si caramizi sau portocale, si zic ca le era dor de „tara lor”. Baga mare, ii cosmetizezi pe astia si va faceti o mica Italie colo sus pe Bahlui, inainte de confluenta cu Nicolina. Acolo livratul e in floare si gasesti si masini cate ai nevoie.

 • De unde stiti voi daca da sau nu in plus pt utilizarea masinii personale? Crapa pipota-n voi. Noroc ca aveti net sa mancati kkt….Va dati cu parerea despre persoane pe care nu le cunoasteti, saraciilor. Stiti voi ce a facut el in italia sau doar scriati despre voi? Vedeti-va de putorile si krvele din familia voastra si nu mai aveti grija altora.

 • Observ cum toti trantorii, toate lichelele, laturile o fac pe’a adevaratii…tin sa-i informez ca toate firmele de curierat ( inclusiv concernele mari TakeAway, FoodPanda, Glovo, UberEats) cauta tot livratori care sa vina cu propriile vehicule. Dar probabil ca postacii de meserie, neavand un loc de munca in sine, isi dau cu parerea. Atat pot, atat fac

 • Felicitări tinere. Decât sa comentam în neștire de cauza, eu zic să-l felicitam pe acest om. După 18 ani vine în tara sa natala sa deschidă un Bussines, indiferent care este el, vine și plătește taxe la Statul lui când cu siguranță putea sa se realizeze și in Italia.
  Felicitări pentru inițiativa ta și succes.

 • O rasa mai invidioasa ca a noastra n am vazut in lumea asta … indiferent cum sau ce face acest om sau altii …. vad multi care sigur le umbla sobolanii cu lacrimi in ochi prin casa … Dar comenteaza …. ca ala e sclav afara … ca ala nush ce si cum … suntem in kkt pentru ca avem o mentalitate de kkt …. fiecare at trebui sa si vada de treaba lui si de viata lui Si sa Nu ne Judecam unii pe altii …. Dar Asa e natia noastra …. prosti si dusmanosi

Adauga un comentariu