În povestea Ioanei Maria Mosuți, matematica și arta au o constantă comună. În ciuda meseriilor pe care le-a văzut la părinții ei, tânăra ieșeancă a ales alt drum. Este studentă la Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” din Iași, în anul 3. Un viitor arhitect care-și face proiectele pe piesele lui Beethoven
A crescut în Iași, într-o familie de muzicieni. Părinții săi au studiat toată viața arta muzicală, iar mama sa lucrează în domeniu, fiind angajat al Filarmonicii din Iași și profesor de canto la Universitatea de Arte „George Enescu”. Pentru familia Mosuți muzica face parte din viața de zi cu zi.
Este viitor arhitect, dar iubește pianul cu toată ființa sa: „Arhitectura este o modalitate prin care nu sunt nevoită să renunț la nicio parte din personalitatea mea”
Ioana Maria Mosuți a crescut pe piesele lui Beethoven și s-a îndrăgostit iremediabil de repertoriul lui Vivaldi, acest lucru a introdus-o încă de la o vârstă fragedă în lumea muzicii.
„Am iubit muzica încă din copilărie. Îmi amintesc că petreceam ore întregi ascultând diverse genuri muzicale. Mă jucam pe un fundal de Beethoven și puneam pe repeat preferatul meu, Vivaldi. Mai mult decât atât, pasiunea părinților s-a transmis într-un mod atât de natural și nouă, copiilor, încât nu am putut să nu ne îndrăgostim de această artă. Fiecare dintre noi a studiat de mic la un instrument care i-a plăcut mai mult, iar mie mi s-a lipit de suflet pianul. Părinții mei au observat acest lucru și m-au susținut să iau lecții de pian la vârsta de 4 ani. Mi-a plăcut atât de mult încât studiam de una singura, ore întregi. Însă am iubit la fel de mult și matematica”, mărturisește Ioana Maria Mosuți.
Cântă la pian de la vârsta de 4 ani, însă și-a ales un alt drum în viață. A absolvit Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Iași, profilul matematică-informatică, iar pianul a rămas un hobby care-i alină sufletul în momentul în care stresul este prea mare.
„Pianul a rămas o constantă în viața mea, luând lecții și cântând în timpul liber. Acesta a devenit pentru mine un refugiu de la viața cotidiană, un hobby pe care îl fac cu tot sufletul. Sunt o persoană căreia îi plac matematica și arta. Chiar dacă ar părea ca o antiteză, am observat că cele două domenii se întâlnesc foarte frumos în multe puncte. Muzica este și matematică. Eu am înțeles foarte mult din muzică prin lentilele logicii și, spre bucuria mea, mi-am dat seama devreme de acest lucru. În paralel, am observat și nevoia mea de a găsi latura comună dintre artă și știință. Astfel, am găsit arhitectura, o modalitate prin care să nu fie nevoie să renunț la nicio parte din personalitatea mea”, destăinuie tânăra artistă.
Pianul a rămas o constantă în viața sa
Deși pianul are un loc rezervat în sufletul său, arhitectura este, de fapt, cea care a ajutat-o să se descopere. Nu are de gând să renunțe la muzică, din acest motiv a găsit o modalitate prin care să contopească cele două domenii.
„Am avut o pasiune și pentru desen, așa că m-am hotărât să încerc. Am luat ore în particular pentru admiterea la Facultatea de Arhitectură în anul 2020. Pot spune că a fost cea mai bună alegere pe care puteam să o fac pentru mine. Arhitectura îmi permite să fiu eu, pot să îmi dau drumul la creativitate și cel mai bun lucru este că pot să fac asta pentru tot restul vieții. Mai mult decât atât, prin arhitectură am putut să înțeleg mai profund noțiunea de armonie, ritm, proporție, aglomerație, pauze și multe alte concepte,care se regăsesc atât în artă, cât și în matematică”, adaugă Maria Ioana Mosuți.
Tânăra artistă susține cu tărie că singurul domeniu în care vrea să profeseze este arhitectura.Ca viitor arhitect, își dorește să fie cea mai bună în domeniu.
Inca un articol commandat.