Titlurile zilei

Una dintre cele mai de succes afaceri ale noului val de antreprenori, în pericol din cauza COVID: Tinerii care au înființat o adevărată franciză sunt blocați complet și au închis activitatea – FOTO

Publicat: 18 apr. 2020

Una dintre cele mai cunoscute afaceri realizate de tinerii antreprenori din Iași este lanțul de cafenele „Teo’s Cafe”, care au fost deschise una după alta în ultimii ani după ce au prins un imens succes în rândul tinerilor. Transformată pe parcurs într-o adevărată franciză cu vânzări anuale care au depășit deja pragul de 3 milioane de lei, aceasta a ajuns o firmă care plătește salariile a peste 20 de angajați, majoritatea tineri. Măsurile impuse de pandemie i-au făcut însă pe aceștia să închidă toate coffee shop-urile „To Go” din Iași și din Cuj-Napoca, iar comenzile la domiciliu au mers atât de prost încât au decis să închidă și acest serviciu. „Serviciul de comenzi a funcționat în prima săptămână de pandemie, dar acum este închis. Lumea comandă mâncare în această perioadă, probabil își prepară cafeaua acasă”.

Tinerii antreprenori care au înființat lanțul de cafenele „Teo’s Cafe” au ajuns într-un adevărat impas. După mai mulți ani în care afacerea le-a mers ca pe roate, fiind primii care au adus conceptul de coffee shop „to go” în Iași, aceștia au fost nevoiți să închidă brusc toate cele 6 puncte de vânzare locale, precum și cele două din Cluj-Napoca. Obișnuiți ca clienții să le stea la coadă încă de la primele ore ale dimineții în așteptarea unei cafele savuroase, vânzările, care reprezentau singura sursă de venit, s-au prăbușit brusc odată cu instaurarea măsurilor de pandemie.

„Am închis toate punctele din Iași. Inclusiv cele două cafenele din Cluj, care funcționează sub formă de franciză, au fost închise. Nu mai avem activitate deloc momentan, toți angajații sunt acasă și așteptăm să vedem ce vom face mai departe. Am încercat să reducem cât mai mult cheltuielile și să conservăm totul. Nu putem spune în momentul de față ce pierderi exacte suferim, dar noi avem singurele venituri din încasări, din vânzări de cafea”, a explicat Teofil Bozbiciu, administrator Teo’s Cafe.

Comenzile la domiciliu nu au funcționat

Cei care au pus bazele primului lanț de cafenele „to go” din Iași au povestit faptul că au încercat să se redreseze pe comenzile la domiciliu, însă această afacere nu a mers în perioada de criză, motiv pentru care au renunțat și la această variantă.

„Înainte aveam afaceri destul de bune din vânzări, chiar și în cazul comenzilor. După ce a fost declarată pandemia, am încercat să ne redresăm și să vindem mai mult prin comenzi la domiciliu, dar nu a mers. Acum nu mai funcționează nici acest serviciu de comenzi. Lumea comandă mâncare, nu cafea. Dacă înainte mai livram la birouri, acum probabil, lumea își prepară acasă cafeaua”, a mai spus Teofil Bozbiciu.

„Oamenii comandă mâncare în această perioadă, nu cafea”

Înființată de Teofil Bozbiciu împreună cu Iulian Macovei și Adrian Macovei, Teo’s Cafe SRL a devenit cea mai cunoscută rețea de coffee shop-uri „to go” din Iași, cu 6 puncte deschise în cele mai aglomerate zone din municipiu, dar și alte două cafenele în Cluj. Demarată în 2012, afacerea a devenit repede o franciză care a înregistrat vânzări de peste 3 milioane lei în 2018 cu un număr de 21 de angajați momentan.

„În momentul de față avem 21 de angajați și niciunul dintre ei nu are activitate. Nu am putea spune ce pierderi financiare concrete suferim deocamdată, cert este că nu avem încasări deloc, vom trage linie la final”, explică administratorul Teo’s Cafe SRL Iași.

La 5 ani de când au lansat conceptul de cafea „To Go” la Iași, tinerii antreprenori din spatele afacerii au lansat și programul de franciză Teo’s Cafe în România. Cei trei tineri au pus la punct un program de francizare a brandului și s-au extins cu el până în capătul celălalt de țară, la Cluj-Napoca.

„În prezent, oferim sprijin și încurajăm tinerii din întreaga țară să preia o afacere Teo’s Cafe în orașul lor, să se bucure de independența financiară pe care și-o doresc și să contribuie atât la dezvoltarea afacerilor locale, cât și la educarea publicului în ceea ce privește prepararea corectă a cafelei și consumul unei cafele cu adevărat bune”, au precizat reprezentanții Teo’s Cafe.

Comentarii
  • Asa și nu sunt ei singurii, aveai venituri considerabile sunt sigur, sunt alții cu afaceri mult mai mari cu aparatura scumpa în rate, cu mulți angajati. Și aia au închis..

  • Eu , maistre , beai cafea single malt si merg la sper ribs.
    Ce nu imi placea la fanciscanii astia ca isi aprindea marletele tigarea si venea fumul la mine. ( Hopa…..iar o sa zica Maiestrica sa o las asa…)

  • Au început sa se plimga in presa ,poate gasesc un fraier sa-l păcălească in caz că treabă se agravează pe bune și doresc sa vândă păcăleala asta de afacere.Stau pe un sac de bani ,spălați și făcuți la negru pe o cafea cu adaos de 1000% și au nesimțirea să apară în media că dau faliment.Ce afacere ați făcut voi…..o poșircă de cafea cu sirop….offff și dacă nu ați strâns banii pe această păcăleala….aruncați va de pe pod că sunteți cei mai fraieri pământeni.

Adauga un comentariu